Dodelijk geweld om oliewinning Peru

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

peru-protestHet gaat flink mis in Peru. Tientallen demonstranten zijn gedood toen in het Peruaanse Amazonegebied de politie een wegblokkade van de inheemse bevolking doorbrak (NRC). Er vielen ook 23 doden onder de politietroepen. De inheemse bevolking wil oliemaatschappijen beletten om hun leefgebied te betreden. Het gaat o.a. om het Brits-Franse Perenco (een grote gasleverancier van het Verenigd Koninkrijk), PlusPetrol uit Argentinië, Petrolifera uit Canada, Repsol uit Spanje, Petrobras uit Brazilië. Vergelijkbare operaties in het Amazonegebied van Ecuador laten grote ecologische schade zien.

Er zijn inmiddels berichten dat de politie lijken in de rivier gooit om dit grootste bloedbad sinds de opstand van de guerrillabeweging Lichtend Pad in de jaren ’80 te verhullen. Survival International, een organisatie die opkomt voor inheemse volkeren, heeft de oliemaatschappijen opgeroepen zich ten gevolge van het geweld terug te trekken uit het leefgebied van de indianen. Ook de ‘mijnbouw-ngo’ Catapa zit er bovenop en verzamelde een serie (soms bloederige) foto’s van de confrontatie tussen politie en indianen.

..en dat allemaal nèt nu de nabestaanden van Ken Saro-Wiwa hun schikking ontvingen, hoe wrang.

Reacties (19)

#1 stefan

De ware redenen zijn het imperialisme.Landen zoals Bolivia en Ecuador trekken steeds meer controle over hun gas- en olievoorraden naar zich toe, waarmee minder ruimte overblijft voor de multinationale bedrijven, die hoopten de voorraden op een dag in handen te krijgen.Peru liet zich niet plunderen door de westerse maatschappijen.

  • Volgende discussie
#2 Hiram

Mooi hè, kapitalisme?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Anton

Ik lees toch echt in het artikel dat het de Peruaanse politie is die deze monsterlijke daden begaat. Lijkt me dat je daar moet wezen en niet bij de oliemaatschappijen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Anton, hoe zie jij de verantwoordelijkheid van de oliemaatschappijen hier in? Mogen zij boren in het leefgebied van de inheemse bevolking? Hanteren zij in Peru dezelfde criteria en standaarden als bij projecten in het Westen? Zeker ook in het licht van wat destijds in Nigeria gebeurde?

Ooit gehoord van die beruchte fax die Shell verzond naar Nigeria waarvan de strekking was: “kunnen jullie iets doen aan die Ken Saro-Wiwa?”. Ben je als keurig Westers bedrijf dan niet ook een beetje medeplichtig aan het hardhandige optreden van een lokale overheid? Uiteraard is het Juan de Boerenlul die de trekker overhaalt, maar John de White Collar Business man had beter moeten weten.

Bij een dergelijke sociale weerstand past terughoudendheid. Dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal niet naar olie of gas geboord kan worden. Maar er moeten blijkbaar nog wat zaken beter geregeld worden: no-go areas, ecologische en sociale criteria en meedelen in de toekomstige inkomsten zijn hierin essentieel.

..en Stefan, weer eens aan de LSD? Of is begrijpend lezen nooit je sterkste punt geweest?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 stefan

@Carlos:[ ..en Stefan, weer eens aan de LSD? Of is begrijpend lezen nooit je sterkste punt geweest?]Argumenten die jij hier aandraagt complete larie en apenkool zijn en dat je de waarheid niet onder ogen wil zien. Van je opmerking krijg ik toch wel een héle slappe plassert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 gronk

Ja, dat gebeurt mij ook wel eens als ik LSD gebruik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gbh

bestaat dat nog LSD?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 stoethaspel

Ooit gehoord van die beruchte fax die Shell verzond naar Nigeria waarvan de strekking was: “kunnen jullie iets doen aan die Ken Saro-Wiwa
Nee. Ik heb dat nooit gehoord. Ergens een scan van dat document online te vinden?

Ben je als keurig Westers bedrijf dan niet ook een beetje medeplichtig aan het hardhandige optreden van een lokale overheid?
Uiteraard. Als Europa daar nou eens wetgeving voor zou maken, wellicht dat ik dan weer een beetje enthousiast word over Europa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

stoethaspel, er wordt momenteel een Channel4 docu uitgezonden die nieuwe bewijs van de warme banden tussen Shell en het Nigeriaanse regime opdiept:

http://remembersarowiwa.com/channel-4-news-expose-unpublished-evidence-of-shells-military-partnership

Dat verhaal van di fax is al wat ouder, het staat ongetwijfeld op de internets (heb het daar ook wel eens gezien), maar ook van (in)direct betrokkenen vernomen.

Stefan: ga terug naar GeenStijl je slaat een pleefiguur hier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 stoethaspel

Dank voor de video. Had ik nog niet gezien.

Dit is wat destijds bij me de interesse in het onderwerp triggerde
http://marloesnigeria.waarbenjij.nu/Bericht/?Nigeria/Zwart+Wit/&subdomain=marloesnigeria&module=site&page=message&id=2774541

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Shell heeft veel verbeteringen aangebracht in de tweede helft van de jaren ’90. An sich is Sheel ook niet de evildoer. De corrupte Nigeriaanse overheid is primair vernatwoordelijk voor het feit dat de oilrevenues niet bij de bevolkinmg komen Het is alleen de vraag wanneer de als Westers bedrijf dan besluit om niet meer zaken te doen in zo’n land. Toen Shell zestig jaar geleden in Nigeria begon was er nog niet zoveel aan de hand, later verslechterde de politieke situatie in het land. Begrijpelijk dat je miljarden investeringen in de olie-infrastructuur niet zomaar opgeeft, en toch moet je die afweging maken als je ziet dat je aanwezigheid op den duur eerder slechter is voor de bevolking dan goed. Dat het niet lastig is heb ik nooit gezegd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Marc

@ Carlos
Maar dan zou het toch net zo goed door een ander Westers bedrijf overgenomen worden? Dat het moreel gezien niet helemaal zuiver is mag duidelijk zijn, maar de vraag is of dit in handen is van het betreffende bedrijf om verandering in teweeg te brengen. En dan hebben we het nog geeneens over de belangen die er aan vastzitten. Olie is economisch zo belangrijk dat wij er dictoriale regimes voor steunen en een land zijn binnengevallen. Of dat verdedigbaar is valt te betwisten, maar de realiteit is nou eenmaal dat onze maatschappij anders instort. Wat is uw visie daar op?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Carlos

De vraag is of onze maatschappij werkelijk instort als Westerse oliebedrijven in sommige gevallen opdrachten afslaan? Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds meer als een pré gezien waarmee je als bedrijf kan profileren. Inmiddels moeten Westerse bedrijven al in toenemende mate voldoen aan duurzaamheids criteria en transparantie bieden over hun projecten. Het concurrentiegevaar zit hem meer in bedrijven uit China, India en Brazilië die minder moeite hebben met onethisch opereren en in eigen land makkelijker mee wegkomen.

Je kan best burgemeester in oorlogstijd gaan spelen, en nog wat bereiken ook, maar ergens moet je de grens trekken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 su

@12: Nouja, geen evil-doer. Ze worden nog steeds vaak in verband gebracht met flinke repressie van hun arbeiders in gebieden zoals Nigeria. Stakingen worden gewoon hardhandig neergeslagen en moorden op vakbondsvertegenwoordigers zijn schering en inslag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 stefan

@Marc:13:Het imperialisme laat elke gebruikte bevolkingsgroep en elke gebruikte dissident, na afloop van het gebruik in de steek. Dat heeft dit systeem altijd al zo gedaan. Dat zal ze blijven doen. Kijk maar naar de Molukkers, de zuid Vietnamese bootvluchtelingen, de Koerden, de bosnische moslims, de Russen, etc. Na gebruik weggeworpen. De regisseurs van de geplande Nieuwe Wereldorde is het bijna gelukt de volledige cyclus van oliebron tot olieverbruiker onder controle te krijgen. Deze controle vormt de belangrijkste reden voor de oorlogen tegen Joegoslavie, Afghanistan en Irak. Prachtig geformuleerde, huichelachtige argumenten als ‘de strijd voor democratie en mensenrechten’ passen perfect in de ‘duivelse leugendoctrine’ waarin de waarheid op zijn kop staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 stoethaspel

@12

Hoewel ik algemeen gesproken niet zo´n voorstander van overheidsbemoeienis met het bedrijfsleven ben, denk ik dat hier gewoon regelgeving voor moet komen: Wereldwijd als het even kan. Hoe? Wat? Geen idee.

Maar zoals jij zegt: Het is allemaal absurd ingewikkeld. Want zoals mijn zusje in dat gelinkte stuk ook al opmerkt: Shell is zo´n beetje de enige organisatie waar je als gewone Nigeriaan carrière kunt maken. Tuurlijk, als je hardcore wilt zijn dan zeg je: Toegeven aan een uitbuitend systeem en eraan meewerken, maar prakisch bekeken heeft een Nigeriaan die carrière maakt bij Shell gewoon aan de verplichtingen ten aanzien van zijn gezin voldaan. Macro en micro-economie hebben hier (op het oog) tegengestelde belangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 stoethaspel
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie