Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Kauwen (corvus monedula spermologus) zijn de kleinste kraaiachtigen. Je kunt ze herkennen aan hun grijze nek, hun groengele oogjes en hun zwarte snavels. Waarom heten ze kauwen? Omdat ze vaak ‘Kauw kauw’ roepen. De Engelsen hadden niet meer het woord cow voor ze, dus hebben ze hem jackdaw genoemd, hoewel deze vogels ook in Engeland ‘Cow cow’ roepen. Dat is een voorbeeld van de logica die er in de Nederlandse taal zit, en die het zo oergemakkelijk maakt voor een kind om het te leren.

Kauwen trouwen makkelijk, en als ze eenmaal getrouwd zijn, scheiden ze niet meer van elkaar. Je ziet de paartjes elkaar steeds opzoeken, in de zomer, als ze op het dak van de St. Clarakerk te Dirkswoud bijeenkomen. Wat doen ze daar? Ze teuten wat met elkaar, ze nemen de dag nog eens door (‘Ik ben bij de cafetaria geweest. Goed voedsel.’ ‘Maar ik ben bij De Smulpaap langsgeweest. Ook niet misselijk, hoor!’) En als ze zo een half uurtje in de weer zijn geweest op het kerkdak, steken ze zwermsgewijs over naar een paar bomen aan de rand van het dorp, waar ze een dutje gaan doen.

Je mag tegenwoordig niet meer een tamme kauw houden, volgens de wet, want dat is inderdaad vreselijk. Gruwelijke misdaad. Daar moet de politie scherp op blijven letten. Maar vroeger had ik een buurvrouw, de oude mevrouw Dekker, die elke ochtend buiten haar deur kwam en in haar hand wat stukjes brood of koek had, en daar kwamen de kauwtjes op af. Ze pikten het gewoon uit haar hand, jaren lang.

Kauwen zijn ook echte overlevers, echte opportunisten. Ze zijn niet bang, ze zoeken gewoon een terras op waar u of iemand anders zit, en ze hopen dat u een patatje of een stukje vis of kipfilet overlaat. Het scheelt een hoop opruimwerk voor de Dienst Plantsoenen, zal ik maar zeggen. Kauwen vreten alles. Helaas ook uitgespuugde stukjes kauwgom, waardoor de beestjes snel sterven, want dat krijgen ze niet weg.

In 1920 verscheen het boekje Gezinsvorming bij de kauw, geschreven door de Dirkswoudse Theodora Groen, waarin heel zedig en secuur een en ander werd opgenoemd. Zo zedig dat je je afvraagt of mevrouw Groen niet met een te katholiek oog naar de vogels heeft gekeken. Wel, dat heeft ze niet, blijkt nu uit haar nagelaten aantekeningen. Ze had wel degelijk gezien dat kauwen overspel vertonen, homofiele, necrofiele, zelfs pedofiele neigingen hebben, maar dat had ze in dat boekje niet willen zeggen. Ze wou het netjes houden. Net als met de pinguins van dr. Levick. Die was ook zo geschokt door het seksleven van die beesten, dat hij hun gedragingen niet in het Engels maar in het Grieks beschreef. Die aantekeningen liet hij ook opbergen en niet publiceren. Zo ziet u maar weer: aan netheid, braafheid en gelovigheid hebben we niets in de wetenschap.

 

Foto: Alice Stegeman.

Reacties (14)

#1 Inkwith Barubador

En maar gewoon doorgaan, he. Treurig.

 • Volgende discussie
#1.1 Ben Hoogeboom - Reactie op #1

U vindt mijn geschrijf maar niks. Ik zou ermee moeten stoppen, vindt u. Dat zal ik niet doen: ik blijf een A-viertje per twee dagen schrijven. Dat doe ik al een jaar of vijf zes. Maar geeft u me maar een lijstje van vijf onderwerpen waarover ik, volgens u, zou moeten schrijven. U kunt er zeker van zijn dat ik dat lijstje zéér goed zal bekijken.

#1.2 benjbenj - Reactie op #1.1

Ik zou Inkwith Barubador willen smeken de heer Ben Hoogeboom vooral niet te voeden met onderwerpen. Het heeft er veel van weg dat Hoogeboom in staat is elk interessant gegeven tot een zouteloze hap te reduceren. Alsjeblieft, Inkwith Barubador, laat je niet door Hoogeboom verleiden.

 • Volgende reactie op #1.1
#1.3 Inkwith Barubador - Reactie op #1.1

Wat mij betreft mag je zo lang en uitgebreid doorgaan als je zelf wilt. Maar dan wel op je eigen blog.

Niiets mis met kauwen, overigens.

 • Vorige reactie op #1.1
#2 Bernard Weiss

Je zou bijna denken dat iemand met het pistool op de slaap gedwongen wordt dit te lezen. Zeurpiet.

Maar terzake: leuk stukje, over fascinerende vogels. Heb hier een roedel kraaiachtigen in de buurt, en levert altijd weer plezier op. Vlaamse gaaien, eksters, kauwtjes, kraaien… een genot om ze bezig te zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 benjbenj - Reactie op #2

Maar is het niet geweldig dat Inkwith Barubador feedback geeft? Hij is zelfs bereid die te geven zonder eerst een pistool op de slaap gedrukt te krijgen. Wat een hartverwarmende daad.

#3 HansR

Zeker, gewoon doorgaan.

Overigens zijn pinguïns wellicht niet voldoende victoriaans-preuts, kraaiachtigen doen het zeker niet voor hen onder : en masse jonge vogels ombrengen en opeten (door mij geobserveerd), lijkenpikkerij, afval-eterij. En La gazza ladra is toch ook nog wereldberoemd, misdaad hoort er bij. Niet voor niets gebruikt in ‘A Clockwork Orange’.

In Dirksland is niets menselijks hen vreemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rigo Reus

En dan heb je een leuke film gemaakt met een aardige woordspelerige titel, heet zo’n vogel in het Engels dus Jackdaw. http://www.youtube.com/watch?v=FuxU3dW5zzM

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rigo Reus

Daar is iets weggevallen. Enfin, het was zoiets als, compleet met youtubelink van de filmtrailer, daar lag het dan waarschijnlijk aan, het wegvallen: heb je een aantrekkelijke leuke jeugdfilm gemaakt met woordspelerige titel: Kauwboy, blijkt zo’n vogel in het Engels Jackdaw te heten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 boerke

Kauwtjes, mijn lievelingsdieren, ieder jaar wel zo’n verdwaald jonkie dat dan een weekje op mijn veilig balkon mag wonen, tot’ie echt kan vliegen (ondanks zijn (hoog)moedige eerste (te vroege)pogingen)

Een pak kattenbrokjes per 3 jaar lost het voedselprobleem op (wel even weken(of maanden))
(en leuk dat ze dan het voedsel van de vijand eten)

Maar groengele oogjes heb ik nog nooit gezien – lichtblauw zou ik zeggen!
En die wettelijke bescherming (dat is echt!) slaat nergens op,
er zijn echt miljoenen van die beestjes, en ik ben strafbaar! als ik er eentje voor de kat wegruk!

(afgelopen zaterdag nog gedaan!!!!)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 boerke

Vroegah trouwens een kauwtje als “tijdelijk” huisdier gehad
(1974/5 schat ik)
Opzettelijk uit het nest gerukt! (nah de schoorsteen werd geveegd, ’t nest kwam eruit!)

Echt het leukste “huis”dier dat ik ooit ben tegengekomen,
werd opgevoed door mij dus, en was me trouw, maar was wel een zelfstandig wezen, met eigen ideeën.
Vloog vaak ’s morgens met me mee als ik richting school fietste.
(na 500 meter hielt’ie het wel voor gezien)
Leerde ook uitstekend mensengeluidjes nadoen,
de hele buurt keek altijd om als de kraai weer “kom dan” riep,
of het “lekker ding” fluitje nadeed.
(hilarische taferelen, dames die panisch alle kanten opkeken naar
Kom dan – Pwiew-phiiieeeuw )

Kwiebus was een groot liefhebber van barbecuen,
en hield dan ook wel van een slokje! hilarisch, een kauw die uit een wijnglas sipt, en uiteindelijk op zijn pootjes staat te wankelen.

Ik stam niet uit een stadse omgeving, wordt er helaas toe gedwongen,
maar mijn 1,5 jaar met “Kwiebus” zal ik nooit vergeten, en was mijn meest leuke dieren-ervaring….

legals:- voor de anti-mensen, Kwiebus heeft nooit in een kooi gezeten, is altijd tip-top vervoerd en verzorgd, en heeft de eerste 1,5 jaar van zijn leven gesleten in een uitgebreide tuin met veel bomen, en 2 kinderen (waaronder ik) die elke dag met hem bezig waren.
Kwiebus werd gered uit een nest met weggooi mini-vogeltjes (wegens schoorsteenvegen)
Kwiebus is waarschijnlijk heel gelukkig geworden met zijn/haar man/vrouw. (het lekker ding fluitje zat er al in)
Kwiebus werd niet opgevoed als alcoholist!, maar zijn/haar incidentele ervaringen hiermee waren wel erg leuk!.
(voor de puristen, wat deed ik als 14/15 jr kind dan met een glaasje wijn!, in 1975 was een glaasje wijn erg normaal, ook voor kinderen bij speciale gelegenheden!
Als ik het me goed herinner ben ik omstreeks die tijd zelfs begonnen met het maken
van appelwijn (uit de tuin), en heb met een vriendje zelfs een distilleerderij gemaakt!. (opbrengst 3 liter per jaar!)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 frank - Reactie op #7

+++ plust zich suf om zo een mooi jongensverhaal +++

 • Volgende reactie op #7
#7.2 boerke - Reactie op #7.1

Mooi zo, was de bedoeling ook,
k’zie net dat NL (nu echt) verloren heeft,
Kunnen al die onnodig geproduceerde miljoenen oranje-gadgets weer naar de vuilverbrander!

#7.3 Rigo Reus - Reactie op #7

Bent u al naar de Nederlandse film Kauwboy geweest? Moet toch veel herkenning opleveren.

 • Vorige reactie op #7