Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Deze week is het twintig jaar geleden dat de auto van rechter Giovanni Falcone bij Capaci op Sicilië werd opgeblazen. De antimaffiarechter, zijn vrouw rechter Francesca Morvillo en drie agenten van zijn escorte zijn op slag dood. De aanslagen op hem en die op collega en vriend Paolo Borsellino, 57 dagen later in Palermo, zijn keerpunten in de recente Italiaanse geschiedenis.

En juist vandaag werd een aanslag gepleegd bij de Vakschool Morvillo Falcone in Brindisi in Apulië, een regio geplaagd door de minst bekende van de maffia-organisaties: de sacra corona unita. Vanochtend vlak voordat de school begon, ontploften waarschijnlijk drie bommen die pal voor de ingang in een vuilcontainer zaten. Op het moment dat ik dit schrijf, wordt uitgegaan van een of twee doden – de zestienjarige Melissa Bassi is overleden en voor haar leeftijdsgenoot Ilaria Capodieci wordt gevreesd – en zes andere gewonden, allemaal leerlingen van de school.

Natuurlijk buitelen nu de politici over elkaar heen om maar vooral de mooiste, strengste en oprechtste quotes de media in te krijgen. Ze bezweren allemaal dat er hard ingegrepen moet worden in de georganiseerde criminaliteit.

Detail: ze spreken erover alsof ze daar niet zelf over gaan.

Ze beweren allemaal dat er snel duidelijkheid moet komen over daders en motief, en dat er hard gestraft moet worden.

Detail: er is nog niemand veroordeeld voor de aanslag op Paolo Borsellino, op 19 juli 1992.

Ze beweren allemaal dat de staat met al haar energie de georganiseerde criminaliteit moet bestrijden.

Detail: Italië heeft troepen in Libanon en Afghanistan, schepen in de Golf van Aden en er patrouilleren militairen in Milaan, in het noorden. Maar in de vele door de maffia vergiftigde dorpjes hier in het zuiden, zoals San Luca, zie je ze niet.

Ik wil helemaal geen mooie woorden meer horen. Ik heb ze allemaal al eerder gehoord. Ik heb al die namen van al die pratende politici al voorbij zien komen, vaak in zinnetjes met “onderzoek”, “smeergeld” en “schandaal” er in, en soms zelfs “veroordeling”.

Wat mij betreft schuiven we alle wetten en akkoorden en procedures opzij en beginnen we vanmiddag nog met snelrecht voor iedereen die met de maffia te maken heeft – van de jongen die beschermingsgeld collecteert tot de allerhoogste baas. Maar de mogelijkheid dat er dan mensen uit Kamer en Senaat worden gesleept, is zo reëel dat dat er nooit van gaat komen.

Detail: de lijst verdachte of veroordeelde politici is heel erg lang.

Reacties (3)

#2 Prediker

“Wat mij betreft schuiven we alle wetten en akkoorden en procedures opzij en beginnen we vanmiddag nog met snelrecht voor iedereen die met de maffia te maken heeft…”

Je bedoelt “voor iedereen die ervan verdacht wordt iets te maken te hebben met de maffia…”

Briljant idee, en we hebben in Nederland gezien hoe dat moet, met het opzijzetten van die procedures. Iedereen die 500 maal op twitter wordt aangewezen als maffiamaatje, is de lul en wordt voor een tribunaal gesleept, om daarna bij schuldigverklaring te worden geëxecuteerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Wat mij betreft schuiven we alle wetten en akkoorden en procedures opzij en beginnen we vanmiddag nog met snelrecht voor iedereen die met de maffia te maken heeft

Verleidelijk maar vooral een 180° draai en met de rug naar Falcone en zijn team. Als het een maffia-aanslag is zal het geen toeval zijn dat juist een school vernoemd naar zijn vrouw het doelwit was.

Afkeren van rechtsstaatmethodes is spugen op Falcone en zijn team.
En waarschijnlijk een heilloze weg.

  • Vorige discussie