Detailpolitiek (6): Pasjessysteem

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Tentamens maken (Foto: Flickr/zeligfilm)

Soms komt detailpolitiek wel erg dichtbij. Enkele keren per jaar surveilleer ik bij mijn tentamens op hogescholen en universiteiten. Een belangrijke regel die een paar jaar geleden bij mijn hogeschool werd ingevoerd is dat studenten niet alleen hun studentenkaart, maar ook een identiteitsbewijs bij zich moeten hebben. Zonder dubbele legitimatie mogen ze niet meedoen. Met de studentenkaart is te makkelijk te frauderen en dan zouden studenten iemand anders hun tentamen kunnen laten maken.

Pasjessysteem
Bij Windesheim in Zwolle bestaat die interne regel kennelijk niet, want de Telegraaf kopte deze week over fraude bij tentamens omdat er gerommeld kan worden met studentenkaarten. Studenten konden hier iemand anders naar het tentamen sturen zonder te worden opgemerkt. Boris van der Ham van D66 stelde meteen Kamervragen: wordt er vaker van dit soort pasjessystemen gebruik gemaakt, wordt er voldoende toegezien op beveiliging en verificatie en hebben onderwijsinstellingen wel voldoende expertise op dit punt? Hoe kan die bevorderd worden?

Het spreekwoord zegt: een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Dat blijkt ook wel. Van der Ham heeft al jaren geen hogeschool meer van binnen gezien, en weet dus kennelijk niet dat een studentenkaart overal bestaat, niet bekend staat als ‘pasjessysteem’ en dat het overal een papieren of plastic pasje is waar nauwelijks beveiliging op zit. Of er goede controle op deze pasjes zit hangt van de surveillanten af. Dat kan per tentamen verschillen. Een regulier identiteitsbewijs lost het probleem op, zoals bij diverse instellingen al gebruikelijk is.

PR-problemen
Kamerleden die vragen stellen en daarmee het ambtenarencorps belasten, moeten eerst eens nadenken voordat ze vragen stellen. Niet alleen zijn de vragen van Van der Ham makkelijk te beantwoorden, ze dienen ook helemaal geen doel. Hogescholen zitten in de verdrukking, en hebben PR-problemen te over. Deze week was er ook al fraude bij de HU en InHolland. Windesheim zal nog deze maand een identificatieplicht bij tentamens invoeren, daar kunnen we op rekenen. De hogeschool heeft daar Van der Ham niet bij nodig. Een dergelijke kwestie hoeft maar een keer in de krant te komen, en er volgen maatregelen. Er is al genoeg herrie in HBO-land.

En zo hoort dat ook: instellingen in het hoger onderwijs zijn zelfstandig, en moeten hun eigen interne problemen oplossen. Daarvoor zijn docenten, managers en directeuren aangesteld en daarvoor hebben studenten medezeggenschap gekregen. De Tweede Kamer heeft daar helemaal geen rol. Of dacht Van der Ham werkelijk dat Windesheim dit probleem pas gaat oplossen nadat zijn Kamervragen zijn beantwoord en de minister heeft verteld hoe dit probleem opgelost kan worden? Daar zit het onderwijs maar mooi mee, met woordvoerders onderwijs die het onderwijs niet begrijpen. De Kamervragen over InHolland en de HU liggen vast al klaar.

Reacties (9)

#1 Tycho

Zijn die tweede kamer pasjes eigenlijk wel goed beveiligd? Straks kunnen parlementsleden hun debatten gewoon door anderen laten voeren.

  • Volgende discussie
#2 pedro

Kamerleden die vragen stellen en daarmee het ambtenarencorps belasten, moeten eerst eens nadenken voordat ze vragen stellen

Helemaal mee eens. 100%. Maar waarom je daar een kamervraag van een D66 politicus voor als voorbeeld neemt, vraag ik me wel af. Partijen als de SP en m.n de PVV stellen veel meer zinloze kamervragen, waar ze niet over na hebben gedacht. De PVV vragen in de kamer kun je veel vaker ´s morgens in de De Telegraaf lezen dan de D66 kamervragen. Is er een incident met voldoende publiciteitswaarde, dan weet je al welke partij daar vragen over gaat stellen. Nu ook een ander partij dat doet. schrijf je er meteen een artikel over. Waarom toch Chris? Je vorige serie over politieke tweets ben je gestopt, vlak nadat je me had beloofd ook rechtse politici eens op de korrel te nemen, zonder dat gedaan te hebben. Nu begin je een nieuwe serie en wie heb je tot nu toe op de korrel genomen: de SP, de PvdD, de PvdA, nog eens PvdA en SP samen, Groenlinks, en nu D66.

Voor je geloofwaardigheid is het beter om zo af en toe ook eens wat over rechts te schrijven, want op mij begin je steeds meer de indruk te maken van iemand die geobsedeerd wordt door alles wat links fout doet, en alleen daar maar op let.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

PS: ontopic: met alle systemen kan gefraudeerd worden, zeker als er niet goed gecontroleerd wordt. De enige echte goede controle of studenten hun eigen examens maken is het persoonlijk kennen van de studenten. Alle andere maatregelen in de vorm van pasjes zijn alleen maar bezuinigingsmaatregelen. Als je bij examens op personeel bezuinigd, geef je fraude meer kans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“dat het overal een papieren of plastic pasje is waar nauwelijks beveiliging op zit. Of er goede controle op deze pasjes zit hangt van de surveillanten af. Dat kan per tentamen verschillen. Een regulier identiteitsbewijs lost het probleem op, zoals bij diverse instellingen al gebruikelijk is.”

Dat is erg overdreven gesteld. Aan de UM betreft het een plastic collegekaart (niet geplastificeerd, maar puur plastic), inclusief pasfoto (die geverifieerd is met de pasfoto op het ID-bewijs). Daar valt net zo goed mee te frauderen als met het ID-bewijs zelf.

@3: Persoonlijk kennen van de studenten is er tegenwoordig niet meer bij, met groepen van honderden studenten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 pedro

@4: bezuinigingen hè, waardoor de studenten in grote groepen tegelijk hun examens moeten maken en hun identiteit niet meer gecontroleerd kan worden door de docent die hen les heeft gegeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Helemaal nieuw is dat ook niet, groepen van honderden (zelfs duizenden) die allemaal tegelijk hetzelfde tentamen moeten maken hebben we toch al een tijdje. In ieder geval al veel langer dan de identificatieplicht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pedro

@6: ik stam nog uit de tijd, dat we graag belasting betaalden voor goed onderwijs ;-)

Ook toen werd er trouwens al wel volop gefraudeerd hoor, en werden examenresultaten vaak ook ‘gekocht’ doordat rijke papsen de school een vorstelijke donatie in het vooruitzicht stelden, bijvoorbeeld. Daarom zeg ik: dat is allemaal de schuld van de bezuinigingen, die nu al een jaar of dertig achter elkaar door worden gevoerd. Overigens kan ik daar ook nog wel genuanceerder over zijn hoor, want we zullen daarbij mee moeten rekenen, dat we voor onze status als kenniseconomie-land heel veel HBO en Uni studenten en afgestudeerden nodig hebben, en dat veel beleid er dus ook op gericht is geweest zo veel mogelijk studenten te krijgen. Kwantiteit i.p.v. kwaliteit dus. En dat kost geld, dat mede oorzaak is van alle steeds terugkerende bezuinigingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Veel HBO en WO studenten hebben kost helemaal geen geld, dat levert geld op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Chris Aalberts

@2 Het komt goed want dit wordt een langere serie dan de vorige. Ik kies vooral op onderwerp, elke week van ikregeer.nl waar alle waardeloze Kamervragen te vinden zijn. De PVV komt vanzelf, u wordt vanzelf op uw wenken bediend…

  • Vorige discussie