Denen ruimhartiger voor immigranten dan Nederland

DATA - De Deense rechts-conservatieve regering heeft afgelopen jaren relatief meer immigranten toegelaten dan Nederland. Dat blijkt uit een analyse van ANP en Sargasso van recent gepubliceerde cijfers van het Europees Statistisch Bureau Eurostat. Dit is opmerkelijk omdat het kabinet-Rutte en zijn gedoogpartner PVV het strenge immigratiebeleid van Denemarken als voorbeeld stelden. Het Nederlandse immigratiecijfer voor 2010 is met 32,9 immigranten per 10.000 inwoners flink lager dan het Deense cijfer: 51,6. De cijfers betreffen immigranten uit derde landen, dus landen buiten de EU.


In Nederland nam de immigratie de afgelopen jaren af. In 2008 waren er nog ruim 38 immigranten per 10.000 inwoners, in 2009 waren dat er ruim 34. Alle drie de jaren blijft Nederland ver onder het Europees gemiddelde, dat rond de 48 immigranten per 10.000 inwoners schommelt. Het aantal Deense immigranten daalde in 2009 tot ongeveer het Europese gemiddelde, om vorig jaar weer te stijgen.

Drie jaar geleden kwam de grootste groep mensen Denemarken binnen om te studeren. In de afgelopen twee jaar is dit beeld verschoven, de meeste immigranten komen nu naar het land om te werken. Volgens Jeroen Doomernik, migratieonderzoeker van de Universiteit van Amsterdam, blijkt hieruit dat een overheid maar een beperkte invloed op immigratie kan uitvoeren. ,,In de realiteit is het de economie die dicteert. Mensen gaan naar Denemarken omdat de economie ze trekt, om te werken of te studeren.”

Naar Nederland komen minder mensen om te studeren of te werken, de gezinsmigratie ligt in Nederland in 2010 met 13 per 10.000 iets onder het Europees gemiddelde van 14,9, Denemarken zit hier met 9 immigranten per 10.000 inwoners onder. Doormernik: “De Nederlandse economie is blijkbaar minder aantrekkelijk.”

Verder had Denemarken in 2008 amper immigranten uit de categorie ‘overig’, waar ook toegewezen asielverzoeken onder vallen. In 2009 steeg dat, naar 7,6 immigranten per 10.000 inwoners, evenveel als in Nederland. Het Scandinavische land heeft in 2010 Nederland ingehaald, de categorie ‘overig’ telt voor Denemarken in 2010 9,7, voor Nederland 7,2. ,,Restrictieve maatregelen werken niet enorm afschrikwekkend. Het imago van een land is veel belangrijker. Na het invoeren van een maatregel zie je misschien een jaar of twee een dip, maar daarna zijn de aanvragen weer op hetzelfde niveau. Hoe het immigratiecijfer er uit ziet is dus meer een indicator van een goedlopende economie dan van een los immigratiebeleid,” aldus Doomernik.

Het cijfer van immigratie vanuit moslimlanden was in Nederland en Denemarken in 2010 nagenoeg gelijk, rond de 11,5 immigranten per 10.000 inwoners. Nederland zit echter sinds 2008 in een licht dalende lijn, waar Denemarken juist stijgt.

Deense model was strenger voor immigranten

De Deense rechtse coalitie met gedoogsteun van een populistische partij was bij het vormen van het kabinet-Rutte een voorbeeld voor de onderhandelaars. Het Scandinavische land werd 10 jaar geleid met gedoogsteun van de Deense Volkspartij. Het ‘’Deense model’ kende onder meer een veel strenger immigratiebeleid.

In 2001, toen de gedoogconstructie begon, kreeg Denemarken voor het eerst een minister voor vluchtelingen, immigranten en integratie. Een van de belangrijkste beleidswijzingen die destijds werd aangekondigd, was een strenger immigratiebeleid.
De laatste maatregel op het gebied van immigratie betrof het houden van grenscontroles. Dat zou noodzakelijk zijn in de strijd tegen onder meer illegalen. Waarnemers zeiden toen dat de Deense regering, die enkele maanden geleden viel, onder druk stond om zichtbaar op te treden tegen illegale immigratie, onder meer van de Volkspartij. De nieuwe regering heeft het besluit inmiddels al weer teruggedraaid.

 

Deze productie kwam tot stand met medewerking van Flip van Dyke.

 

Op dit artikel rust copyright tot dinsdag 8 november 18.30, na die tijd is de normale creative commons license 3.0 van kracht.

 

 1. 1

  Ben het trouwens niet helemaal eens met Jeroen Doomernik. Volgens mij is immigratie ook afhankelijk van toevallige factoren als het bezit van een internationale luchthaven als Schiphol. Schiphol levert ons, naast heel veel geld en luchtverontreininging, ook veel immigranten op. Daar kan Denemarken niet tegenop.
  Een hele efficiënte maatregel om de immigratie te beperken is om Schiphol te sluiten.

 2. 5

  Ik snap niet echt waar dat ‘ruimhartiger’ vandaan komt. Zijn er in Denemarken meer aanvragen goedgekeurd dan in Nederland? Het enige wat ik uit de cijfers kan opmaken is dat Denemarken als werkgever en/of studieland aantrekkelijker is…

 3. 10

  Zwitserland klaagt dat er grote stromen,Duiste arbeidsmigranten,hen land binnen stromen en teisteren.
  Gezien,het minimum loon daar op 18 euro per uur zit; En zij bijna hen te sterke zwitserse frank moeten,devalueren.Om bestand te zijn tegen onze
  Eureka, 10 landen munt.
  Is dat wel verleidelijk;ook voor andere Europeanen;in de 10 niet euro ,-
  lidstaten van de Europese unie,te gaan werken.
  Grieken,ieren,spanjaarden italianen nederlanders fransen; etc.
  EXODUS movement of the people.

  Wat verder eigenlijk absurd is; dat ” assielzoekers” /vluchtelingen;Assiel moeten aanvragen in het eerste land van aankomst.
  Gezien de feitelijke geografische liggingen; en de veelal gebruikte vervoermiddelen.
  Zijn,altijd dezelfde landen in die bevoorrechte positie.
  En zal het gros,nooit verder raken; tenzij een meesterzet van, bijna wijlen Beseculonie,middels, een laizes passes. Wat de denen weer bracht tot een; strenge grenscontrole,tegen immigratie.

  Hoewel dit natuurlijk niet 1op 1 hetzelfde is als ” immigratie”
  is zelfs dit oneerlijk verdeeld op de wereld. Wij willen,net zoveel Assielzoekers als italie,griekenland,en andere grensgebieden.
  Anders wordt het nooit meer wat met onze (kennis)economie,vergrijzing,mentaliteit,ondernemerschap,innovatie,gezelligheid,gastvrijheid,tolerantie,solidariteit, naastenzorg.

  En anderen geneugten van het leven; Waar ze niet over ” geld” ” crisis’ ,”bezuinigen” “graaien”” lenen” ” schulden” “rente” en “euro” gaan.
  En zal ons een serieuze taal armoede,ten deel vallen. Decennia lang spreken,en schrijven 17 miljoen mensen, slechts nog in deze woorden,hen zinnen fabricerend.

  En als dat zo door gaat,7 miljard mensen.
  En hebben zelfs de dieren nog een rijker geschakeerde taal,en vooral leven.Met niets meer dan zichzelf en hen omgeving.
  Hooguit wat immigrerende,wolven.zwijnen, en beren op de weg.
  Voor een gezonde verdeling en evenwicht,middels biotoop diversiteit,en de taal van leven.

  Gezien we

 4. 11

  Een heel mooi helder grafiekje.
  Wat opvalt is dat bij allen categorieën,ook verhoudings-gewijs,
  Waar het om werk en studie gaat,Denemarken,meer geliefd is.
  Wsscnlk,omdat zelfs daar het extreme(sociale) klimaat,nog net ietsje,menselijker is als hier.En de opleidingen,en kansen,voor wie wil,beter.
  OOk omdat N.L zelfs inzake studie,en hoogopgeleide ex-pats,nog extremer xenofoob is,dan heel het (extreem) xenofobe Europa bij elkaar.
  Best een prestatie; Als voormalig gidsland; moet je tenslotte ergens in voorop lopen.
  Net als in de,verplichte kosten,van, levensnoodzakelijkheden. Wij procentueel gezien verre-uit het hoogste scoren. ( OV, zorgverzekering,energie, woonlasten,etc. )
  Dus zo slecht doen we het nog niet; en die werkeloosheid,halen we met de komende massa ontslagen OOK nog wel in.
  Hoop doet leven.
  Leve de statistieken,en grafieken; meten is weten.

 5. 12

  Ook Pownews heeft het overgenomen:
  http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2011/11/meer_immigratie_denemarken_dan.html

  Enkele reaguursels:

  immigratie uit bepaalde landen …
  kut linksen snappen er weer niks van
  iter | 07-11-11 | 21:03

  Wat is dat voor kongsi, dat ANP en Sargasso?
  Jan-Joris-Jaap-Joop | 07-11-11 | 21:11

  Vrijwel niemand is tegen immigratie an sich als dat iets waardevols toevoegt aan ons land, maar wel tegen het ongebreideld importeren van kansloze gelukszoekers, mensen die een haatreligie aanhangen, criminelen, en kolonisten. Knoop dat nou eens in je domme oren, Doomernik/ANP/Sargasso.
  Fijnstoffer | 07-11-11 | 21:21

  Ja gek hè. Denemarken heeft maar 5,5 miljoen inwoners t.o. onze bijna 17 miljoen. Wat een rekenwonders daar bij Sargasso.
  Oeleflaffel | 07-11-11 | 21:39

  Denemarken staat aan de top van de kenniseconomieen, een ranglijstje waar Nederland steeds verder afzakt.
  Denemarken trekt vooral slimme immigranten aan geen Turken, Marokkanen uit achterstandsgebieden die zelfs met verlaagde exameneisen het MBO niet kunnen halen.
  Hoop dat politici slimmer zijn en dergelijke berichten goed kunnen duiden.
  knight03 | 07-11-11 | 22:22

  Sargasso, is dat niet dat extreem linkse haatblogje?
  Conan de Rabarber | 07-11-11 | 23:14

 6. 14

  Ik ben helemaal niet xenofoob. Zolang die buitenlanders maar in het buitenland blijven!

  Oh, en, salvatore, misschien, moet; je; nog. Eens, nagaan; wanneer, je, welke. Leestekens, “moet” gebruiken?

 7. 15

  Wat ik niet zie staan, is hoeveel het totaal aantal aanvragen voor immigratie was. Als Denemarken veel meer immigrant-aanvragen krijgt, dan kan het best zijn dat ze relatief gezien meer mensen afwijzen dan Nederland, ook al komen dan per saldo meer mensen binnen dan in Nederland.

 8. 16

  Ik lees uit het plaatje van vandyke dat Nederland ruimhartiger en gastvrijer is dan Denemarken. Denemarken trekt vooral “nuttige” immigranten aan, mensen die willen werken of studeren. De Nederlandse immigratie is veel softer, humaner, minder economisch gericht.

 9. 17

  Ik heb even een 100% grafiekje gemaakt die wat duidelijker is over de verdeling van de verschillende groepen:

  http://www.flipvandyke.nl/wp-content/uploads/2015/05/DE_NL_perc.jpg

  Wat je ziet is dat de meer immigratie inderdaad komt door het aantrekken van meer studie- en werkmigranten, maar dat staat ook in het artikel.

  Is daardoor de immigratie van familie en overig strenger in DK? Kan je niet zeggen, want dan zou je bijvoorbeeld moeten weten hoe groot de bevolkingsgroep nu is. Denemarken heeft bijvoorbeeld 3,5% moslims tegen Nederland 5,5%. Dan kan je ook verwachten dat je meer familiemigratie hebt. Nog belangrijker is wat er kort geleden als asielzoeker is binnengekomen. Nederland heeft een Somalische gemeenschap die in verhouding vrij groot is. Dan kan je ook verwachten dat een vrij groot gedeelte van de Somalische asielzoekers die deze kant op komen naar NL komt. Dat heeft dan weer gezinsmigratie tot gevolg.
  Dat heeft weinig met strengheid te maken.

  Niettemin is het zo dat Denemarken veel mensen aantrekt en dat het ze niet uitmaakt of ze niet-westers (moslim) zijn of niet. Dat is toch een heel ander beeld dan dat ons de afgelopen jaren is voorgeschoteld.

 10. 18

  Ik denk niet dat het iets zegt. Hoe zijn de procedures? Hoeveel bedraagt de leges?

  In ieder geval trekt Denemarken een flink aantal mensen aan die ze op grond van internationale verdragen helemaal niet hoeven toe te laten.

  Zie ook #17.

 11. 19

  Nationale import & export van mensen als reactie op economische vraag en aanbod, hoort zeker bij het onderlinge verkeer van / tussen moderne, industriële samenlevingen. Het is een manier voor (re)allocatie van productie-factoren naar gebieden waar die het best renderen.

  Dit type van Economische Migratie (EM) dient – steeds! – scherp te worden onderscheiden van enig ander soort instroom van mensen: touristen, invasies, volksverhuizingen, massale politieke deportaties enz. Dat zijn dislocaties. Bij moderne migratie-studies over onze Gewesten deze distinctie (EM / de rest) – al is het maar PM – uit andere hoofde dan zuivere domheid of idem onwetendheid niet steeds weer te vermelden, berust op ideologische malversatie.

  In geen geval behoort de NMI* tot de migratie van het EM-type. Er is immers, om maar iets te noemen, cultureel & praktisch geen sprake van reciprociteit. Iets wat je e.g. ‘onze’ Polen niet kunt ontzeggen. Nederlanders kunnen zich in Polen vestigen in een vrijheid en met een comfort die ze naar / in Marokko niet hebben resp. niet te wachten staat. Ik geloof trouwens dat in WO II zich NL- boeren in Polen hebben gevestigd, of dat was in ieder geval de bedoeling. Het kan of zou dus kunnen.

  Na dit exposé laat zich de ratio van de titel van het artikel: ‘Denen ruimhartiger voor immigranten dan Nederland’ peilen. Economische immigratie vraagt niet om barmhartigheid, het is de NMI* die daarom bedelt. Daartoe worden we impliciet, subliminaal, opgeroepen, voor een wedstrijdje in barmhartigheid; de concurrentie prikkel moet het doen. Dan gaan we ons uitsloven in immigratie.

  Maar die volksimplantatie zo cru het volk door de strot duwen durven ze ook niet langer en slaan ze je dood met genormaliseerde migratiestatistieken waarin de abnormale immigratie is verstopt. Daar hoeven ze het dan niet meer specifiek over te hebben en daar hoef jij je dan als burgerleek niet meer druk over te maken, die monsterachtige instroom stelt echt niets voor. Kijk maar naar Denemarken. Zeg, wil jij niet barmhartig zijn?

  Sleutelwoorden: rëallocatie, dislocatie, malversatie, (ir)reciprociteit.

  * Er is ook een DMI = NMI = IMF enz.

 12. 20

  Ik zie nu pas dat DDS op 18 augustus jl een zelfde soort artikel heeft geplaatst. http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/08/denemarken-het-immigratievoorbeeld

  Nu komen zij tot dezelfde conclusie als hier en vermelden ook nog dat er geen massa-immigratie uit islamitische landen geen sprake is.
  Zoals wel vaker bij de DDS komen ze toch weer met iets aanzetten waardoor het net lijkt alsof ze toch gelijk hebben.
  Het konijn is dit keer naturalisatie.

  Uit het onderste grafiekje moet bljken dat Nederland veel soepeler is dat Denemarken met het verlenen van het staatsburgerschap.
  Dit soort vergelijken slaan natuurlijk nergens op omdat je niet meeneemt welk percentage van de bevolking niet de eigen nationaliteit heeft.
  Pas als je die bevolkingsgroep helemaal in kaart hebt gebracht in beide landen dan kan je een vergelijking maken.