Deense gastvrijheid

ELDERS - Het Deense vluchtelingenbeleid bezorgt de regering steeds meer problemen.

Het plan van de Deense regering om vluchtelingen die daartoe in staat zijn zelf te laten bijdragen aan hun opvang heeft nogal wat reacties opgeroepen. De regering wil dat vluchtelingen bij aankomst naast contant geld boven een bedrag van 3000 kronen (ruim 400 euro) ook waardevolle persoonlijke bezittingen inleveren als bijdrage in de kosten voor hun verblijf. De vergelijking met de roof van bezittingen van Joden die in de oorlog werden afgevoerd naar concentratiekampen is al direct gemaakt. De Deense rabbi Melchior vindt de vergelijking onzin. “Nazi-Duitsland was uniek in de geschiedenis van de mensheid. Je geeft de nazi’s een menselijk gezicht als je hen nu vergelijkt met anderen.” Maar het Deense Europarlementslid Jens Rohde (Venstre) wil niet langer geassocieerd worden met deze politiek. Hij heeft zijn lidmaatschap van de regeringspartij opgezegd.

Het is nog helemaal niet zeker dat dit onderdeel van het regeringsplan het gaat halen als het in januari in het parlement aan de orde komt. Denemarken heeft een centrum-rechtse minderheidsregering van de liberale partij Venstre die gedoogd wordt door onder andere de extreem-rechtse Deense Volkspartij.  De politiebond ziet het in elk geval niet zitten. Geld willen ze nog wel innemen, maar hoe bepaal je de waarde van sieraden? De minister voor Integratie (sic!) Inger Støjberg meent echter dat de meeste mensen wel in staat zijn of het om iets kostbaars gaat of niet. Maar hij zal ook taxateurs inzetten, zei hij.

Denemarken is verder in verlegenheid gebracht door de aankondiging van de Zweedse regering dat iedereen die het land binnenkomt vanaf 4 januari weer gecontroleerd gaat worden. Dat betekent onder andere dat de trein van Kopenhagen naar Malmö via die beroemde brug over de Öresund niet verder rijdt dan het vliegveld. Daar moeten de passagiers na een ID-check overstappen. Op het perron komen hekken te staan die de reizigers van en naar Zweden moeten scheiden. De vele forensen die deze trip dagelijks maken zullen grote vertraging ondervinden op de heenreis. De frequentie van de treinen wordt gehalveerd.

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen bekritiseerde het Zweedse voornemen. Hij wees op de enorme investeringen die nodig waren om van Kopenhagen en Malmö één metropolisch centrum te maken. Als de Zweedse maatregel er toe leidt dat Denemarken een grotere vluchtelingenstroom elders aan haar grenzen krijgt, dan zal Denemarken op haar beurt tijdelijke grenscontroles instellen aan de grenzen met Duistland, waarschuwde Lars Løkke Rasmussen. Maar alleen als dat echt tot afname van de vluchtelingenstromen leidt. Rasmussen ziet daar geen harde bewijzen voor en wenst vooralsnog het Zweedse beleid niet over te nemen.

Het Europese vluchtelingenbeleid wordt steeds meer bepaald door dubieuze maatregelen en uitspraken van politici, politiecontroles, hekken, prikkeldraad, opstootjes, branden en andere incidenten. Je vraagt je af waar dat gaat eindigen.

 1. 1

  Ach ja, die mensen zijn al beroofd van huis en haard en dan kunnen hun persoonlijke bezittingen, waaronder bijvoorbeeld geërfde juwelen, er ook nog wel af.
  Maar goed, overal loopt gajes rond en Denemarken vormt geen uitzondering.
  Het zal me benieuwen wanneer Wilders @ CO, in ons land, op een dergelijke maatregel gaan aandringen.

 2. 2

  De burgers zijn niet bang voor Vluchtelingen ,maar vinden dat er een betere begeleiding moet komen en anders dan moeten de grenzen maar dicht .
  De Overheid reageert dan op de manier van : Wie gaat dat betalen .

 3. 3

  Denemarken is verder in verlegenheid gebracht door de aankondiging van de Zweedse regering dat iedereen die het land binnenkomt vanaf 4 januari weer gecontroleerd gaat worden.

  Waarom zou dat Denemarken überhaupt in verlegenheid moeten brengen? Betekent gewoon dat de centrum-linkse regering in Zweden vluchtelingen ook niet langer met open armen ontvangt (wat niet zo vreemd is, gezien alle integratieproblemen in Zweden).

  Dat het hinderlijk is voor Deense forensen die in Zweden werken, tja, dat mag duidelijk zijn.

 4. 5

  @3 Links -rechts -rechts- links … Hou svp op om in die termen te denken.. Probeer daar boven te staan met betrekking tot dit onderwerp .Het gaat om iedereen van laag tot hoog

 5. 8

  Melchior:

  Je geeft de nazi’s een menselijk gezicht als je hen nu vergelijkt met anderen.”

  Dat lijkt me niet verkeerd hoor. Natuurlijk waren de nazi’s mensen, wat waren ze anders? En zulke mensen hebben we ook nu nog rondlopen. Ze zijn er namelijk altijd, en als ze stemmen dan stemmen ze rechts.

  Jammer dat je dat zo’n rabbijn nog duidelijk moet maken.

 6. 10

  @7: Ja, maar laten we niet vergeten dat de Denen bijna elke socialist uit heeft geleverd aan de Duitsers en niet eens terugvocht. Want de Denen vondenhet wel best dat NAZI gedoe. Alleen waren ze meer oude NAZI’s (net als Nederlander voor Mussert) en die hadden minder problemen met Joodse mensen.

  Socialisten daarentegen mochten dood. Na de oorlog natuurlijk wel stoer Duitse Dienstplichtigen over landmijnen laten wandelen want dat was lachen.

  Dus ja… ook de Denen konden er wat van….

 7. 11

  Wat het plan een extra onmenselijk tintje geeft is dat de vluchtelingen aan de grens worden doorzocht en dat alles dat geld opbrengt (volgens de gedoogpartner is afgesproken ook trouwringen van waarde) afgepakt wordt. Van een bijdrage leveren is dus geen sprake, het is pure roof. De regering probeert dat af te zwakken (alleen koffers diamanten pakkenwe af), maar maakt zichzelf ongeloofwaardig door de maatregel te rechtvaardigen als noodzakelijk om de opvang betaalbaar te houden (wat alleen kan als ze vluchtelingen daadwerkelijk van alle waardevolle spullen gaan ontdoen). Dan dringt die vergelijking die je niet mag maken zich toch al snel op.

 8. 14

  @13: Toch logisch, zij krijgen de zure gezichten en boze demonstranten… en de Politici maar goedkoop scoren bij Jens en Ingrid.

  Voor Politici win win, voor de niet onderbuikers en mensen die het moeten uitvoeren.. verlies.

 9. 15

  @12: Dat is ook onzin natuurlijk, maar typisch Zweeds :P.

  Als er ergens nog geen regeltje voor is, maken ze er in Zweden wel een wetje voor. Alles moet in de regeltjes zelfs feestjes volledig geanimeerd en met plannen wat er gaat gebeuren.

  Vanuit Noorwegen is dat altijd wel geinig hoe makkelijk we dat in de war kunnen gooien omdat wij niet mee doen en gewoon gaan feesten :P.

  Swedes AKA German Light :P.