De zaak voortvarend aangepakt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ing. Henk. W. Wapenveld“Voor privédoeleinden bellende, surfende en mailende werknemers kosten bedrijven veel geld. Gemiddeld steken werknemers 4,4 uur per week in het afhandelen van zaken die niets met het werk te maken hebben als zij op kantoor zijn. Daar staat tegenover dat de werknemers thuis 2,3 uur per week bezig zijn met werk. Per saldo betaalt de baas dus 2,1 uur per week, waarin mensen andere dingen doen dan werken.” Dat las ik op Nu.nl.
Schokkend. Ik kan niet anders zeggen. Maar het verrast me niks. Ik ben blij dat Sargasso mij als erkende werkgever de kans heeft gegeven daar mijn hart eens over te luchten. Dat die mensen die zich werknemers noemen het gore lef hebben een half uurtje per dag te verprutsen met de nietszeggende beslommeringen in hun leven, zoals het regelen van de kinderopvang of het bellen met de geliefde over het uur van thuiskomst. Of nog erger: even kletsen met een collega over niet-werk gerelateerde zaken, want die tijd telt dubbel!

Ons BNP zou zomaar 5% hoger kunnen zijn als wij aartsluie Nederlanders er niet zo’n zooitje van maakten. Weliswaar loopt de gemiddelde dertiger en veertiger altijd gestresst en half overspannen rond, maar de claim dat het zo druk is op het werk is maar relatief: als ze in plaats van vier keer naar de WC slechts opsparen voor twee keer zouden ze hun lijstjes veel beter afkrijgen. Zo simpel is het mensen.

Ik heb onlangs al besloten vrouwen uit mijn BV te weren. Het begon met de secretaresse van de boekhoudafdeling die tegen me zei dat, en ik citeer, ‘de slavernij al lang geleden was afgeschaft’ toen ik zei dat twee nietjes door een pak papier extra tijd en metaal vertegenwoordigde. Ik heb haar direct eruit gebonjourd, ik betaal zo’n mens toch niet om over slavernij na te denken? Ja toch? Ze is gelukkig daarna overspannen geraakt in haar eigen tijd, zodat ik die gare hersencellen van haar niet hoef te subsidiëren. Na dat incident ben ik de zaken gaan heroverwegen. Ik bedoel, je doet je best een redelijk mens te zijn, maar het moet gezegd worden dat het aannemen van vrouwen bijzonder oneconomisch is: die kletsen voortdurend tegen elkaar over de kinderen – let op, dubbele tijdverprutsing – en als ze daarover niet kunnen meebebbelen willen ze zwanger worden. Uiteraard komen ze dan met een open hand naar boven, naar het kantoor van de baas of die even wil de succesvolle bevruchting wil bekronen met 9 jaar thuis zitten. Ja, want zo voelt het. Nou daar pas ik momenteel gewoon voor, je moet dat eerlijk kunnen zeggen, vind ik. Ik ben toch geen blijf-van-mijn-lijf huis begonnen, nee toch?

Niet dat het mannenvolk zoveel beter is. Laatst betrapte ik er één, die was voor een rapport op Vandale.nl aan het opzoeken hoe ‘competentie’ geschreven wordt. Nou vraag ik je! Volgens mij claimde mijnheer tijdens het sollicitatiegesprek twee jaar geleden dat ie zich – en ik citeer weer – ‘een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal mocht beroepen’. Een woord opzoeken kan dan niet anders dan gelummel zijn, ik vermoed zelfs het maken van een sinterklaasgedicht. Die bij ons op kantoor natuurlijk na werktijd komt, want het moet wel leuk blijven. Je kan dus echt niet zeggen dat die woensdagmiddagpoëzie werkgerelateerd is. Ik heb internet natuurlijk afgesloten daar staat toch niks nuttigs in.

Ik zeg dat niet-werk gerelateerd maar even expliciet, want zo brutaal zijn die schoften vaak ook nog, dat ze dat ontkennen. Je geeft ze werk, een inkomen en wat krijg je ervoor terug? Juist, stront. Ik bedoel, het staat wel nobel dat ze thuis 2,3 uur per week werken maar in werkelijkheid heb ik daar niet om gevraagd. Het is een teken van slecht organiseren en ik kan er dus ook maar moeilijk mee leven dat die gewoon door dat achterlijke onderzoekinstituut van die 4,4 uur wordt afgetrokken. Daar op kantoor is het vast niet anders. Broddelwerk, onderzoekje gemaakt tussen de lunch en de kletspraatjes bij de waterkoeler.

Ik heb dan ook zelf maar de daad bij het woord gevoegd en vandaag voor iedereen 12% minder salaris overgemaakt. Dat lijkt me niet meer dan fair, toch? Behalve voor mezelf natuurlijk, want ook dit stukje voor Sargasso valt in mijn portefeuille Beleid, PR en Strategie. Gisteren verzonnen onder het ontbijt.

Hoogachtend
Mijn handtekening

Post Scriptum: Zie trouwens ook dit merkwaardig bekopte rapport van mijn ‘vrinden’ van de FNV over de ‘Peukenpauze’ (PDF).

Reacties (14)

#1 Drs. Kees H. Den Heer

Goed zo meneer Wapenveld!
Eindelijk eens een realistisch geluid op deze geitewollensokken krakerssite. U begrijpt dat ik hier niet in de baas zijn tijd zit te reageren. Een beetje man is eigen baas.

 • Volgende discussie
#2 Oersoep

Precies!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ing. Henk W. Wapenveld

Prettig dat je dit soort dingen in het huidige tijdsgewricht mag zeggen zonder dat je door vakbondstuig direct voor slavendrijver wordt uitgemaakt. Sterker, ik ontmoet zelfs instemming van jongelui op Sargasso. Dat sterkt me in de overtuiging dat het misschien nog wel goed komt met de Nederlandse economie. Als de huidige generatie is opgeduveld natuurlijk.. Dank voor de morele steun, die zo vaak ontbreekt rondom de leren stoel hier op de 13e etage. Mijn vrouw uiteraard uitgezonderd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Natuurlijk hoor je geen tegengeluid meer over slavenarbeid. Je hebt alle mensen die dat produceren al weggewerkt.

Ik typ overigens feitelijk wel in de baas zijn tijd (maar die heeft me al betaald vrijaf gegeven vandaag), maar ben desondanks ook niet te spreken over rokende werknemers.
Waarom mogen zwaar verslaafde rokers 2 uur per dag minder werken? Tel maar na: Minstens 8 sigaretten (1 per uur halen er veel) en voor elke sigaret duurt het zeker 15 minuten voor ze weer effectief aan het werk zijn! En ho maar dat ze dit compenseren door langer te werken! Je wordt gewoon beloond voor je gezondheidschadende gedrag! Hoezo ontmoedigingsbeleid?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 mescaline

Dat is de zaken op orde houden met een grote O. Henk W. Wapenveld, heeft u nog een goed advies voor het kabinet ? Ze kunnen er wel wat gebruiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

Dat kan beter. Grote O.H. dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Ik heb nog wel wat adviezen overigens: camera’s op de toiletten om te controleren of de werknemers op de plee wel alleen kakken, danwel stiekem zitten te lanterfanten/roken.

Laat iedereen op vrijdag alle pennen/potloden/gummen van de zaak inleveren of bij manco betalen. Deel op maandag opnieuw uit. Daarmee voorkom je diefstal op de zaak.

Installeer afluisterapparatuur in de telefoons om te controleren of er geen privegesprekken gedaan worden op de telefoonrekening van de zaak.

Sluit de deur van de zaak om half 9 ’s morgens af, zodat laatkomers aan moeten bellen en te laat minuten in mindering gebracht kunnen worden op het salaris.

Geef bonussen aan medewerkers die luiheid van collega’s aangeven.

Met dit maatregelenpakket gaat je zaak pas echt in een geoliede machine veranderen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Crachàt

Laat Sargasso sluiten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Ing. Henk W. Wapenveld

Mijnheer Bismarck zou ik zeer goed als mijn personeelsmanager kunnen gebruiken, ware het niet dat ik veel van zijn ideeën reeds heb geïmplementeerd. De camera in het toilet gaf nog wat problemen in verband met privacy, maar ook die horde heb ik slagvaardig weten te nemen: ik heb de klagers bijeengeroepen en gevraagd of ze wat te verbergen hadden! Want anders ga je toch niet zeuren over een dergelijke begrijpelijke maatregel. Zo, dat was dat!

Verder ben ik nog trots op mijn schoenbelletjes. Iedereen die binnenkomt krijgt een tros met belletjes aan de schoen en zo kan ik gemakkelijk beluisteren of er iemand met de schoen zit te wippen onder het bureau. Want in mijn jarenlange ervaring als directeur weet ik dat dat duidt op het luisteren naar muziek. En dat dat ‘arbeidsvitaminen’ zou betekenen, het woord alleen al, heb ik al tijdenlang doorzien als een list van de vakbond het lummelen te stimuleren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

De ware meester kan ik ook niets meer bijleren!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Verbal Jam

Je begrijpt gewoon níet waar de ingenieur nog de tijd vandaan haalt om dit allemaal te bedenken!
PS: bekopte is met een ‘n’ ertussen. U had dus beter even bij Van Dale kunnen gaan lummelen. Voor straf geen salaris deze maand!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Caprio

De oplossing voor dit probleem is tegelijkertijd de oorzaak van het probleem: hoe meer je werkt om de tijd in te halen, hoe meer werktijd je verprutst aan prive beslommeringen, minder werken zou misschien uiteindelijk een oplossing kunnen vormen, beetje Zeno verhaaltje, haas en de schildpad lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: Zou dat het zijn? Ik heb de afgelopen jaren nogal veel parttime gewerkt en het viel me op dat mijn fulltime collega’s gewoon een stuk minder efficient waren.

Dat zou wel pleiten voor de GL strategie. Die willen geloof ik naar 32-urige werkweken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Ir. Henk W. Wapenveld

@ Verbal Jam: “bekopte is met een ‘n’ ertussen.”

Mijnheer Jam zou dan weer minder geschikt zijn voor mijn managementteam. Het uiterst nauwkeurig begrip ‘bekopte’ slaat uiteraard op de koppen die boven het rapport staan en niet op de lengte van het rapport. Foei, mijnheer Jam, dat u zomaar onnauwkeurig taalgebruik veronderstelt, maar de mogelijkheid van een denkfout uwerzijds niet in de beraadslagingen betrekt.

Verder lopen de vaste lasten van 32-urige werknemers verder op, evenals de tijd die nodig is voor de overdracht. Komt dat onze concurrentiepositie wel ten goede?

 • Vorige discussie