De paranoïde wereld van Martin Bosma (2)

In de lange rij van waanbeelden die Martin Bosma rijk is, kunnen we vandaag een nieuwe gedachtekronkel toevoegen aan het illustere rijtje. De PVV-mediawoordvoerder heeft namelijk ontdekt dat Derk Sauer voor 9% eigenaar is van NRC Media. En dat mag natuurlijk niet. Want volgens Bosma is Sauer iemand die geregeld geld stort in de partijkas van de SP en daarnaast iemand die zich bemoeit met de inhoud en de benoeming van de hoofdredacteur.

Dat mag Bosma uiteraard vervelend vinden. Net zoals veel mensen zich storen aan het ogenschijnlijke korte lijntje tussen Bosma’s eigen werkgever en het grootste Nederlandse dagblad of het fictieve lijntje tussen het Opperwezen en het Reformatorisch Dagblad. Dat hij zich daaraan stoort wil ik dan ook geenszins betwisten. Dat heet vrijheid van meningsuiting. Maar Bosma zou Bosma niet zijn als hij minister Van Bijsterveldt (OCW) daarop aanspreekt middels -jawel- de obligate Kamervragen. Neemt u ze even rustig door.

,,Acht u de kans aanwezig dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar?’’,,Deelt u de mening dat U als minister dient toe te zien op een scheiding tussen eigendom en redactie bij dagbladen?’’,,Deelt u een gevoel van verlies dat het eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, het EU-nationalisme, de ‘arabische lente’, de strijd tegen Israel, de kunstsubsidies en dat, behoudens een enkele uitzondering, alleen maar extreem-linkse columnisten heeft?

Zijn dit serieuze Kamervragen? Nee, dat is borrelpraat voor de late avond. Ik mag aannemen dat ook de minister dat onderscheid kan maken, want dit is puur een zaak tussen eigenaar en redactie. De politiek heeft hier dan ook niets over te zeggen. Dit zijn geen Kamervragen, dit zijn rancuneuze pesterijen van iemand die onlangs bij diezelfde krant de wacht is aangezegd en zijn politieke macht tracht aan te wenden door één van de eigenaren van die krant in de Tweede kamer aan de schandpaal te nagelen.

Inmiddels kunnen we uit al die Kamervragen en verzoeken tot overheidsbemoeienis wel de conclusie trekken dat Bosma’s ideale wereld er één is van een totalitaire samenleving, waarbij de overheid actief invloed uitoefent op de diverse vormen van media die ons land rijk is. De politiek dient volgens Bosma controle uit te oefenen op kranten, radio, tv, musea. Elk kinderliedje moet langs de PVV-meetlat en elk hoofddoekje op de televisie moet eerst goedkeuring krijgen van zijn partij. Mensen met een socialistisch verleden, zoals Derk Sauer, moeten worden uitgesloten van media-invloed, zowel in de publieke als in de private sfeer. Staatstelevisie, Staatscouranten en Staatsmusea zouden eigenlijk allemaal verantwoording dienen te moeten afdragen aan Martin Bosma. Mensen met kritische en afwijkende meningen, alsmede die met simpele onweerlegbare feiten die toevallig even niet goed uitkomen, zijn niet welkom in de ideale paranoïde wereld van Martin Bosma. Dat zijn allemaal lieden die samenzweren tegen de PVV en dat mag nu eenmaal niet in Nederland anno 2011.

Persvrijheid? Vrijheid van meningsuiting? Linkse hobby’s die niet in de wereld van de PVV thuishoren.

 1. 1

  “Geachte voorzitter, de minister neemt kennis van de vragen van de heer Bosma en gaat er verder niet op in.”

  lijkt me de beste reactie.

 2. 2

  Het is tijd voor DHR Bosma, meer nog dan voor wie dan ook, tot een BOP maatregel. Een rechtelijke machtiging,lijkt me wel op zijn plaats.
  Even als psychiatrisch onderzoek.

  Achter de schermen,maar toch;een gevaar voor onze samenleving; Vanuit een machtpositie; onze bevolking met wanen voeden; en daar nar handellen is niet in ons belang.Als we dan toch met risico profielen willen werken…i.h.k ” lonely” wolfes..

  Hij voldoet wel aan allen criteria; uiteraard zal hij buiten het woord; zijn handjes niet vuil maken…maar; de ” beste” stuurlui ,staan altijd aan wal;
  te roepen;wat anderen…moeten en gaan doen.

  Om schiphol overwerk te besparen; kunnen ze zijn risico profiel alvast op de lijst zetten; We niet “ons” is; is tegen ons;
  Het as van het kwaad….waar de wereld om draait…heeft, opnieuw het wiel uitgevonden..

  Vond zijn; ” wetenschappelijk betoog~’ over de afrikaanse taal; die in ere gehouen moest worden; er ook niet om liegen; gelukkig; de bekende zuid afrikaanse schrijven zijn wanen en leugens meteen; die paginaa ernaast lik op stuk weerlegde; het gif zou maar verspreid worden zeg;

  Nog erger dan cholera, en de pest bij elkaar. En de gevolgen van dit soort geesten; idem.Al die kippen zonder kop die, wanen en onzin klakkeloos in koor na bleren..als mantraas….van de helige,alwetende, godheid.
  BRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

  Wat een ijskoud stuk arrogant gefrustreerd vreten. Onder een pseudo wetenschappelijk betweterig, waan sausje.
  Onbezield, harteloos passie loze egozever.
  Vroeger werden ze in de psychiatry gegooid; waar hij hoort.
  Of als dorpsgek…zijn rol mag spelen; we lachend onze schouders bij ophalen.

 3. 4

  Zo gek als een deur en hypocriet ook.
  Ik verdiep me er niet eens meer in nadat ik gelezen had dat de sociaal democraten de opvolgers van Hitler waren. Gestoorde gek en geschiedenis verkrachter die hij is. Wat nummer 2 zegt, afvoeren en platspuiten. De volksophitser en brandstichter.

 4. 5

  Er zijn misschien nog wel mensen die overtuigd moeten worden van de geestelijke beperkingen van Martin Bosma, maar ik denk dat je daarvoor een ander podium moet zoeken. Hier heeft iedereen het wel door inmiddels.

 5. 6

  @1 – maar het zou natuurlijk veel leuker zijn als de minister er WEL op in gaat – nee, er helemaal in MEE gaat.

  Iets als:
  “Helaas, voorzitter, staat ons sinds de afschaffing van de Kulturkammer geen deugdelijk middel meer ter beschikking waarmee de door de heer Bosma geconstateerde toestanden gecorrigeerd kunnen worden.”

  Sorry, ik kan helemaal niet genoeg tongue in cheek doen om hier nog een antwoord op te verzinnen. Die Bosma brengt toch maar weer fijn de zorgen van Henk en Ingrid onder woorden!

 6. 8

  Bij HP/DeTijd spreken ze ronduit van ‘idiote kamervragen’, en dat zijn deze vragen dan ook.

  Ook de veronderstelling dat Derk Sauer nog dezelfde is als in de jaren zeventig is belachelijk. De man floreert in het Russische klepto-kapitalisme, waar hij succesvol zowel de Russische mafia van zijn lijf weet te houden als corrupte overheidsambtenaren. Ja, dat lukt je ook echt met een Maoïstische mindset.

  Verder klaagde men tijdens de Fortuyn-revolte al dat “het eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, …” etcetera, blablabla. Onder de nieuwe koers van Peter Vandermeersch heeft de krant juist podium gegeven aan Bosma zelf.

  Wat wil Bosma nu? Dat de overheid op grond van politieke voorkeuren gaat bepalen wie er een aandeel mag hebben in welke media? Een paar jaar terug werd bekend dat John de Mol de kas van Rita Verdonks ‘Trots op Nederland’ had gespekt. Mag de overheid dan ook aan televisiezenders gaan vertellen dat ze geen programma’s meer mogen afnemen van het productiebedrijf van De Mol, vanwege vermeende ‘rechtse beïnvloeding’?

 7. 11

  @7 Het zijn wel Kamervragen over iets wat de minister noch Tweede Kamer aangaat. De context is heel anders dan dat van een uitlating van een reaguurder. Aantasting van de persvrijheid als minister deze Kamervraag serieus neemt.

 8. 13

  Derk Sauer, de Berlusconi van de lage landen.

  Waar maakt die Bosma zich druk om eigenlijk? Er is toch geen enkele aanhanger van de PVV, die de NRC leest.

  Het antwoord van de minister kan heel kort zijn. Als de PVV haar financiers bekend maakt, zal een uitgebreider antwoord gegeven worden. Tot die tijd heeft de PVV niet het recht daar over vragen te stellen, die op andere partijen betrekking hebben.

 9. 19

  Wat Bosma (en ook DSV) onbegrijpelijk maakt is de totale haat die Bosma in alles belijdt ten opzichte van links. Zij hebben hem persoonlijk nooit iets aangedaan maar ze moeten dood. Allemaal.

 10. 25

  Het is toch juist schitterend dat er zo’n figuur is als Bosma,als hij niet bestond zouden ze hem moeten uitvinden.Betere anti-reclame is er niet.Zijn achterban snapt toch niet waar hij het over heeft,en verder is voor iedereen die tot 10 kan tellen duidelijk dat deze man de politieke dorpsgek is.

 11. 27

  Meneer Bosma is de echte rechtse krant De Telegraaf waarschijnlijk zat geworden. Het Reformatorisch Dagblad wil je niet elke dag in je handen hebben. De VK is te politiek correct, en Trouw met vleugen marxistische gelijkheidsdenken en veel te veel groen. Dan maar proberen NRC weer een echte conservatieve liberale kwaliteitskrant te maken, zoals het kennelijk vroeguhhh was.

 12. 28

  In tegenstelling tot wat Bosma met zijn reactionaire agitprop beweert was het Nederland van de jaren 50-60 uitermate multicutureel.

  De Nederlandse cultuur werd net zo goed vertegenwoordigd door The Blue Diamonds als door Peter Koelewijn. Ramses Shaffy deed in populariteit niet onder voor Jules de Korte. De zwarte Amerikaan Donald Jones was nog gewoon getrouwd met de blonde Hollandse Adéle Bloemendaal. De Belgisch-Hongaars-Duits-Joodse Harry Mulisch had de hemel nog lang niet ontdekt maar was al hard op weg. Enid Brigita zwom net zo hard, zo niet harder, als Erica Terpstra. Provo’s, communistische havenarbeiders, Indo’s, Hare Krishna’s en gevluchte Algerijnse vakbondsactivisten rookten samen kretèk of Afghaan. Europa werd gezien als een verre belofte van vrede en voorspoed, en Nederland werd in Europa gezien als voorbeeld op het gebied van emancipatie, liberalisme en progressiviteit.

  Toen werkgevers begonnen met het importeren van goedkope arbeidskrachten spande de progressieve meerderheid zich tot het uiterste in om deze mensen hun plek in de samenleving te laten vinden. Door de oliecrisis en de daaropvolgende recessie werden de verschillen groter en begon Nederland zich te ontwikkelen tot een maatschappij van haves en have-nots. De verscherpte maatschappelijke tegenstelling kwam onder meer tot uiting in de Molukse acties, de krakersrellen en het radicale activisme van bijvoorbeeld RaRa. Ook politiek werden de tegenstellingen scherper, hetgeen culmineerde in de opkomst van de Centrum Partij, maar ook in populistische bewegingen als de Ouderenbond, Leefbaar Nederland, LPF en PVV. Het is deze ontwikkeling die resulteerde in wat PVV-ideoloog Bosma noemt “het mislukken van de multiculturele samenleving.”
  Het verpesten van de multiculturele samenleving zou een meer adequate omschrijving van dit proces zijn.

  Maar wie is politiek verantwoordelijk voor deze “mislukking”?
  Tussen 1958 en 2010 droeg het CDA 14.933 dagen regeringsverantwoordelijkheid. De VVD komt op 12874, de PVDA op 8463. De PvdA was in die periode vertegenwoordig in zeven kabinetten en leverde drie keer de premier.
  Inmiddels is de balans uiteraard nog verder doorgeslagen naar rechts.

 13. 30

  @24 dat is dan dom van Bosma – dat-ie dat niet wist – want dat is altijd bekend geweest.

  @28 re verscherpte maatschappelijke tegenstellingen: en de (eerste) anti-Turkse rellen in R’dam in 1973.

 14. 31

  Is rancune de belangrijkste drijfveer van de PVV?

  Wilders is rancuneus naar de koningin vanwege een kersttoespraak van haar, deze Bosma is rancuneus naar zijn ex-werkgever.

 15. 33

  Het is moeilijk te bevatten hoe hypocriet dit alles is. Bosma overgiet het met een grappig bedoeld sausje, maar in de kern zijn zijn ideeën buitengewoon gevaarlijk. Alles wat links, progressief of socialistisch is of ooit is geweest, moet kapot. De slecht verborgen rancune druipt ervan af.

  De PVV is niet langer een onschuldige uitlaatklep van domrechts. Met dit soort Kamervragen hollen ze het democratische systeem langzaam uit. Twee maatregelen kunnen hiertegen helpen:
  – Ten eerste moet de PVV, liever gisteren dan vandaag, bekend maken waar hun geld vandaan komt.
  – Ten tweede moet het onmogelijk gemaakt worden dat politieke partijen in de praktijk een dictatuur zijn, geleid door slechts een Onfeilbare Leider.

 16. 35

  ‘aangezegd’ ipv ‘aangezet’. Maar die Bosma is nogal de sneue man aan het spelen zeg.
  Dat je in je eenzame werkkamer ijverig dat soort vragen voor de minister zit te verzinnen is één ding. Maar ze dan ook nog versturen? Totally bonkers.

 17. 36

  @33 Ultrabas: Je toont jezelf als een angsthaas. Er worden gewoon vragen gesteld conform het rechts populistisch profiel van de partij.

  Misschien vind jij dat gevaarlijk, maar dat vind ik raar. Is de veiligheid dan zo afhankelijk van het niet stellen van die bepaalde vragen?

 18. 37

  Erger is dat er kennelijk nog steeds stemmers zijn in dit land die dit soort onzin goed vinden. Er schijnen zelfs mensen die een opleiding hebben afgemaakt te stemmen op pvv en consorten. Dat baart pas echte zorgen! Het stemvee dat Waterstofperoxide Uithangbord aanspreekt komt natuurlijk nooit op deze website (of enig andere enigzins kritische plek) en leert dus niks….

 19. 38

  @37 Diederik: Als links bepaalde toezeggingen (knievallen) doet, wil ik misschien wel overstappen van de PVV naar een linkse partij.

  Maar zoiets gaat niet met de spreekwoordelijke appel en een ei.

 20. 39

  38 Zouden ze toch minstens hun steun aan het fascisme moeten intrekken. En terugkomen op hun landverraad. En een einde moeten maken aan de kolonisatie. En hun antisemitisme moeten laten varen. En de transferunie moeten stoppen. En stoppen met het financieren van terreur.

  Wacht, laat ook maar.

 21. 40

  Als die Linksfascisten nou beloven zich minder te focussen op onderlinge verschillen en dat ze de komende periode net zoveel regeringsverantwoordelijkheid zullen dragen als rechts de afgelopen have eeuw (ca.72% van de tijd regeerde rechts), is dat voldoende knieval?
  Nou, dat gaat niet lukken.

 22. 42

  Het probleem is niet dat er linkse en rechtse opvattingen en partijen bestaan; het probleem is dat het politieke bestel van binnenuit door een onstuitbare splijtzwam van factfree politics, rancune, slachtofferisme en ideologische verblindheid wordt verwoest.

  Ik denk met heimwee aan rechtse rakkers als Dijkstal.

 23. 43

  @36 alt.johan: Je mag me een angsthaas noemen, maar ik heb nergens gezegd dat ik bang voor de PVV ben. Wel dat de opkomst van deze ‘partij’ een gevaarlijke ontwikkeling is in het Nederlandse democratische stelsel.

  Ik vind het uiterst gevaarlijk dat steeds meer Nederlanders stemmen op een politieke ‘partij’ waarbinnen 1 persoon de absolute macht heeft, die op schimmige wijze wordt gefinancierd en die iedereen die het niet met ze eens is wegzet als extreemlinks.

 24. 46

  @36 Het is niet aan de Tweede Kamer of de minister hoe de zaken zijn geregeld bij NRC. Minister kan niet serieus op deze vragen ingaan. Ten eerste zijn ze zo vooringenomen dat je nauwelijks kan spreken van vragen. Ten tweede als ze wel serieus op deze vragen zou ingaan tast dat de neutraliteit aan van de overheid en wordt er zo een bijl geslagen in de pijler van de rechtstaat. Voorts kosten deze kamervragen geld terwijl het helemaal geen serieuze vragen zijn.

 25. 47

  O nee ! Wat als links straks niet aan alt. johan’s verwachtingen voldoet ? Dat zou een ramp zijn ! Hoop dat ze bij de komende congressen van PvdA, SP en GL dit hoog op de agenda hebben staan.

  /Voor de PVVers onder ons: een congres is zo’n raar, vreemd extreemlinks (nationaal)socialistisch verschijnsel wanneer ook anderen dan de partijleider iets kunnen inbrengen/

 26. 51

  Derk Sauer is niet degene die het NRC heeft gevormd tot wat ze vandaag de dag is, de SP komt maar amper aan de bak bij die krant, voor de achterliggende oorzaak van die ‘liberaal naar sociaal-democratisch’ landschapsverschuiving zal Bosma toch echt bij de PvdA moeten zijn: (Die via de 100% door PvdA-politici bestuurde Stichting Democratie&Media in het bezit zijn van 38.8% van de aandelen NRC)
  “De aandeelhouders van PCM zijn:
  Stichting Democratie en Media – 90,3 procent
  Stichting de Volkskrant – 7,2 procent
  Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers – 2,5 procent
  Stichting Lux et Libertas – één aandeel http://www.pcmmedia.nl/nieuws/18.html
  ( Nieuwsbericht van PCM is van maart 2009 na verkoop aan de Persgroep zal dit belang verwateren tot 49 procent en prioriteitsaandelen en extra zeggenschap)”

  ““En wat is de SDM? Weinig meer dan een PvdA-dependance waarin de voormalige voorzitter (thans interim-voorzitter) van de PvdA, Ruud Koole, en de linkse activiste Marjan Sax bestuurslid zijn. Andere PvdA-kopstukken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de SDM of in PCM, zijn Ed van Thijn, Marjanne Sint, Eberhard van der Laan, Annemieke Roobeek, Schelto Patijn en Wim Meijer. Ook bij de Stichting de Volkskrant is het links wat de klok slaat. De vakcentrale FNV benoemt zelfs twee van de acht bestuursleden! Andere bestuursleden van die Stichting zijn PvdA-prominent Frans Leijnse, FNV-voorzitster Agnes Jongerius, de linkse hoogleraar Jenny Goldschmidt en Seddik El Harchaoui, directeur van het multiculturele instituut Forum.” (bron Weekblad Opinio 2007 )”

  Zie verder: http://sevenxseven.wordpress.com/2009/06/23/krantensubsidies-en-internettax-stichting-democratie-en-media-pvda-vult-haar-zakken/

  aanvulling:
  “Afgelopen vrijdag 12 maart zijn de aandelen in NRC Handelsblad BV overgedragen aan Egeria/Het Gesprek, nadat de NMa goedkeuring had verleend aan de kopers.

  Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange deelname in NRC Handelsblad, die is ontstaan in 1995 toen PCM Uitgevers NV de aandelen in Nederlandse Dagbladunie BV verwierf. De komende periode zal de Persgroep Nederland nog wel een aantal diensten blijven leveren aan NRC Handelsblad. Voorlopig (tot nader besluit) blijft de Persgroep Advertising de landelijke advertentieverkoop verzorgen en de Persgroep Banen de verkoop van personeelsadvertenties.

  Vrijdag is ook het enige aandeel dat Stichting Lux et Libertas hield in de Persgroep Nederland BV overgedragen aan Stichting Democratie en Media. De huidige aandeelhouders zijn De Persgroep NV (58,5%), Stichting Democratie en Media (38,8%), Stichting de Volkskrant (2%) en Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland (0,7%).”
  http://www.persgroepbanen.nl/actueel/68.html

  Derk Sauer is slechts een voetnoot in de partijpolitieke geschiedenis van het NRC en PCM.

 27. 52

  Derk Sauer is niet degene die het NRC heeft gevormd tot wat ze vandaag de dag is, de SP komt maar amper aan de bak bij die krant, voor de achterliggende oorzaak van die ‘liberaal naar sociaal-democratisch’ landschapsverschuiving zal Bosma toch echt bij de PvdA moeten zijn: Zij vormen namelijk voor 100% het bestuur van Stichting Democratie&Media
  .
  “De aandeelhouders van PCM zijn:
  Stichting Democratie en Media – 90,3 procent
  Stichting de Volkskrant – 7,2 procent
  Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers – 2,5 procent
  Stichting Lux et Libertas – één aandeel
  ( Nieuwsbericht van PCM is van maart 2009 na verkoop aan de Persgroep zal dit belang verwateren tot 49 procent en prioriteitsaandelen en extra zeggenschap)”
  .
  ““En wat is de SDM? Weinig meer dan een PvdA-dependance waarin de voormalige voorzitter (thans interim-voorzitter) van de PvdA, Ruud Koole, en de linkse activiste Marjan Sax bestuurslid zijn. Andere PvdA-kopstukken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de SDM of in PCM, zijn Ed van Thijn, Marjanne Sint, Eberhard van der Laan, Annemieke Roobeek, Schelto Patijn en Wim Meijer. Ook bij de Stichting de Volkskrant is het links wat de klok slaat. De vakcentrale FNV benoemt zelfs twee van de acht bestuursleden! Andere bestuursleden van die Stichting zijn PvdA-prominent Frans Leijnse, FNV-voorzitster Agnes Jongerius, de linkse hoogleraar Jenny Goldschmidt en Seddik El Harchaoui, directeur van het multiculturele instituut Forum.” (bron Weekblad Opinio 2007 )”

  .
  Afgelopen vrijdag 12 maart zijn de aandelen in NRC Handelsblad BV overgedragen aan Egeria/Het Gesprek, nadat de NMa goedkeuring had verleend aan de kopers.

  Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange deelname in NRC Handelsblad, die is ontstaan in 1995 toen PCM Uitgevers NV de aandelen in Nederlandse Dagbladunie BV verwierf. De komende periode zal de Persgroep Nederland nog wel een aantal diensten blijven leveren aan NRC Handelsblad. Voorlopig (tot nader besluit) blijft de Persgroep Advertising de landelijke advertentieverkoop verzorgen en de Persgroep Banen de verkoop van personeelsadvertenties.
  .
  “Vrijdag is ook het enige aandeel dat Stichting Lux et Libertas hield in de Persgroep Nederland BV overgedragen aan Stichting Democratie en Media. De huidige aandeelhouders zijn De Persgroep NV (58,5%), Stichting Democratie en Media (38,8%), Stichting de Volkskrant (2%) en Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland (0,7%)”

 28. 54

  alt. johan | 2 September 2011 | 00:19
  @46 Cycloop: voor ons zijn het wel serieuze vragen. Het zijn vragen die passen bij onze populistische politieke overtuiging.

  OMG!

 29. 56

  @50 alt. johan – Passen die vragen bij “onze populistische politieke overtuiging”?

  Mooi, dat begrijp ik. Maar het zou aardig van je zijn als je die overtuiging effe onder woorden zou brengen. Ik veronderstel dat het nu ook de bedoeling is dat dat lullige paragraafje over de vrijheid van meningsuiting ook uit de grondwet gehaald moet worden?

  Of aangepast? Vrijheid van meningsuiting alleen voor, mits, op voorwaarde dat …. vul maar in. Voordat “links” tegemoet komt aan jouw wensen moeten we natuurlijk wel weten hoe die er precies uit zien.

 30. 57

  @55:
  art:1 Geert’s woord is de waarheid en niets dan de waarheid.
  art2: Alles anders dan Geert’s woord is extreemlinks-multiculti-islamitische-samenzwering-prietpraat en moet verboden worden.
  art3:het verlangen Geert’s geldschieters te weten is antisemitisme,evenals het ontkennen van de tsunamie van moslims en moet strafbaar worden.
  art 4:In Geert’s haar woont geen nestje jonge vogeltjes.
  art 5:oproepen tot tolerantie, verdraagzaamheid en saamhorigheid staat gelijk aan demoniseren van de pvv.
  art 6: Martin Bosma is mentaal helemaal gezond, net als pvv-reaguurders

 31. 58

  5.) Deelt u een gevoel van verlies dat het eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, het EU-nationalisme, de ‘Arabische lente’, de strijd tegen Israël, de kunstsubsidies en dat, behoudens een enkele uitzondering, alleen maar extreem-linkse columnisten heeft? .Mooi he in achtenhalve regel iemand zijn hele ziel en politieke waanbeeld blootgelegd

 32. 59

  Het NRC is gewoon een clubje ouwe mannetjes die nog effies pretenderen opniemakers te zijn, totdat het fallisement over hen uitgesproken wordt.
  Die Bosma verschiet zijn kruit aan het verkeerde slachtoffer. Dom geneuzel.

 33. 60

  @36: “Misschien vind jij dat gevaarlijk, maar dat vind ik raar. Is de veiligheid dan zo afhankelijk van het niet stellen van die bepaalde vragen?”

  Ja. Borrelpraat hoort in de kroeg thuis en niet in het parlement. Bosma zou zich als parlementariër, die hier vragen over stelt, kunnen hebben informeren over hoe de media bij ons zijn georganiseerd, en hoe daarbij voorkomen wordt, dat een persoon of partij de onafhankelijkheid van de media bedreigt. Een aandelenbezit van 9% van een krant is nog geen totale overheersing van het medialandschap, of wijst zelfs maar op de mogelijkheid, dat we daar voor op moeten passen. Dat snapte mijn nichtje, die vorig jaar procenten heeft geleerd op de basisschool, gisterenavond ook al.

  Als de heer Bosma met zijn beperkte opleiding of hersencapaciteit dus wat wil doen tegen de invloed van Sauer bij het NRC, moet hij zorgen zelf ook aandelen van het NRC te kopen, maar niet als een kleuter gaan lopen zeuren, dat die krant niet doet wat hij wil.

 34. 64

  @63; je hebt dus bewust gestemd voor meer idiotie in de Tweede Kamer (zie #60), en die wil je wel terugzien.

  Okee, helder: we hoeven jou dus niet meer serieus te nemen (en eigenlijk zeg je impliciet dat PVV-stemmers dus terecht worden weggezet als randdebielen die niet snappen waar politiek wel en niet over gaat, en die enkel PVV stemmen om het politieke proces te frustreren). Helder.

 35. 67

  Nee, dat is niet maar smaak en willekeur. Zoals bijv. Han van der Horst duidelijk maakt weet Bosma geen klote af van waar hij over raaskalt, en verspilt hij de tijd van volwassen mensen.

  En het ergste is – aangezien Bosma niet onintelligent is en ook een goede opleiding heeft gehad – hij wéét ook nog dat hij maar wat in de lucht grijpt, maar hij doet dat expres om te jennen. En daar verspilt hij dus de kostbare tijd van de minister, diens ambtenaren en het parlement voor.

  Dat jij nu aangeeft dat je juist daarom op hem gestemd hebt, maakt jou tot iemand die willens en wetens je stem verleent aan de verbreiding van de idiotie.

 36. 69

  @ 68 Bosma stelt aan de minister een vraag over wat de minister helemaal niet aangaat. Hij zal ook dan een soort niet-antwoord krijgen. Vraag duidt wel op een bemoeizucht van politici die alle perken te buiten gaat.

 37. 72

  Cycloop: “…el op een bemoeizucht van politici die alle perken te buiten gaat.”

  Ja het saaie, linkse politiek correcte perkje gaat het te buiten.

  Dat is juiste de bedoeling!

 38. 73

  Het is van Bosma uiteindelijk een teken van angst. Angst om beleid te omschrijven waarmee zijn gewenste bemoeizucht handen en voeten zou krijgen. Het zou uiteraard politieke zelfmoord zijn in het huidege klimaat, maar wel zo eerlijk. Dus dan maar de rank ‘n’ file wat kliekjes toegooien om ze tevreden te houden.

 39. 75

  @68: Allicht, want je bekent je in deze draad openlijk aan die idioot. Dat kan moeilijk als je de overduidelijke idiotie van deze Kamervragen erkent.

 40. 76

  @72; tja, misschien moet Tofik Dibi dan ook maar gaan vragen aan Marja Bijsterveld of het productiebedrijf van John de Mol niet verhinderd kan worden om nog programma’s voor de publieke omroep te maken, gezien zijn politieke voorkeuren (John gaf namelijk geld aan Trots Op Nederland) en de verrechtsing van de Publieke Omroep.

  Want waarom zouden linkse politici saai en politiek-correct blijven in hun vraagstellingen? Ik stem tenslotte op die linkse parlementariërs voor keiharde confrontatie met alles wat naar rechts riekt.

  Hé, sinds de PVV steeds meer macht krijgt, hebben we Wakker Nederland Eerdmans in het bestel gekregen. Misschien moeten we maar lekker politiek-incorrect vragen of de PVV niet gewoon verboden kan worden. Ik krijg namelijk een gevoel van verlies van de eens zo progressieve, politiek-correcte en multiculturele publieke omroep.

  Weet je waar ze dit soort politiek bedrijven? In Rusland en China. Daar werd Victor Chodorkovski een fraudezaak aan zijn broek gesmeerd omdat hij zich naar de smaak van Poetin teveel bemoeide met politiek.

  Komt nog bij dat Bosma uit zijn nek kletst: het NRC is nooit conservatief geweest. Tien jaar geleden was het zo politiek-correct als de neten, en dat het ‘conservatief-liberale geluid’ nu ineens zou verwateren nu Derk Sauer daar een aandeel in heeft, is dan ook volslagen lariekoek. Onder Sauers ‘bewind’ is Bosma juist zelf aangetrokken als columnist, dus hoe komt hij bij deze geschiedsvervalsing?

  Jij bent er kennelijk voorstander van dat rechtse politici hun kamervragen misbruiken om:

  – De geschiedenis te vervalsen
  – Hen onwelgevallige geluiden in de media in diskrediet te brengen.
  – De minister aan te sporen haar politieke invloed aan te wenden om media op het ‘correcte’ rechtse ideologische spoor te brengen. (Het lijkt Iran wel).

  Het zegt veel over de gezindheid van Bosma en de PVV (een proto-fascistische gezindheid; had Rob Riemen toch gelijk) dat ze voortdurend de scheiding der machten doorbreekt: de de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondergraaft; individuele ambtenaren probeert te straffen omdat ze zich niet aan de PVV-partijlijn houden; zich op allerlei manieren mengt in beleidsbeslissingen van organisaties en instituten in het maatschappelijk middenveld, en ga zo maar door.

  Deze preliminaire aanvallen op de onafhankelijkheid van rechters, de media, het maatschappelijk middenveld zijn voor Nederland ongekend.

 41. 77

  @Prediker: Oké, toegegeven, wij delen uit, maar we krijgen ook genoeg te incasseren.

  Er wordt ons wel eens het verwijt gemaakt, dat we terug zouden verlangen naar de jaren ’50 toen veel van de problemen van nu niet speelden.

  Datzelfde verwijt kun je maken naar links en de jaren 80/90 toen, in hun ogen, de politiek nog ‘fatsoenlijk’ was.

  Die wereld van toen komt niet meer terug. En dat is best een hard gelag. Wat je kunt doen is ‘rouwen’ om het verlies van iets waardevols, en voor wie het kan opbrengen, enig mededogen voelen voor de politieke tegenstanders die met een gelijksoortig verlies te maken hebben gekregen.

 42. 79

  @77 Jij deelt helemaal niets uit.Ja, onbenulligheden waar iedereen zich om amuseert.De suggestie als zou jij wat in te brengen hebben is te belachelijk voor woorden

 43. 80

  Datzelfde verwijt kun je maken naar links en de jaren 80/90 toen, in hun ogen, de politiek nog ‘fatsoenlijk’ was.

  Dude, in welk parallele universum zat jij?

 44. 81

  het zal Bosma worst wezen of er al dan niet serieus (als dat al mogelijk is) op gereageerd wordt in de kamer.
  Hij heeft z’n boer gelaten die gretig ingeademd wordt door de doelgroep. A raison van een kleine 2000 euries, wtf.
  Dat geldt trouwens voor het grootste deel van die kamervragen van de PVV. Al gaan ze grandioos op hun bek, dat gedeelte zal Henk en Ingrid niet boeien.

  Als de Tweede Kamer daar voor zou zijn, mag er ook wel eens iemand vragen hoe het toch kan dat het ooit zo trotse conservatief liberale weekblad Elsevier verworden is tot de domrechtse beerput die het tegenwoordig is?

 45. 82

  @77
  In die goeie ouwe tijd toen Nederland nog heel gewoon was waren er ook allerlei aangeprate, virtuele scheidslijnen.
  Hele veldslagen heb ik meegemaakt van Zündapp-buikschuivers tegen die van Kreidler. Die hun geschillen later weer bij konden leggen om gezamenlijk op te trekken tegen de hippies met Puch en Tomos (die onderling ook wel weer een vete gehad zullen hebben).
  Rockers vs soulkickers, Ambonezen vs Kainezen (iets met eilandjes heel ver weg), de ene wijk tegen de andere.
  Twee keer ben ik total loss geslagen omdat ik me als soulkickertje in de buurt van een ‘dancing’ van de rockers waagde (‘dancing’ tussen haakjes, want die konden helemaal niet dansen), maar toen was er geen ‘straatterreur’, men zei dat je je gewoon niet na donker in bepaalde straten moest wagen, anders had je het jezelf op de hals gehaald.

  Wees (als niet-Marokkaan) maar blij dat er kut-Mocro’s zijn, anders hoorde jij misschien wel bij één of andere club die het o zo nodige vijandbeeld opgespeld kreeg.

 46. 88

  We dienen hier gezond verstand toe, in kleine doses, en prikken wat linkse onzinballonnetjes door in the process.
  Maar idd, geen partij, de meesten blijven steken in machteloos gescheld, want argumenten zijn hier een exotisch genoegen.

 47. 90

  Ach, iedereen heeft recht op zijn ijdele zelfillusies. Sommige mensen dromen dat ze eigenlijk een betere sportcoach zouden zijn van het nationaal elftal, anderen vinden zichzelf miskende genieën, en sommigen roepen over zichzelf dat ze iedereen er op een weblog uit debatteren, terwijl ze in werkelijkheid niet verder komen dan wat getrol met oneliners.

  Gun zo’n bijstandstrekker z’n illusies…

 48. 96

  @ 85 ” De” krant?
  welke krant?
  De ” goede of de foute”

  Het meest ernstige is nog dat er mensen zijn; die zelfs “FOUT” zijn in vredestijd.
  En er alles aan doen een (burger) Oorlog te creëren; Op valse gronden, geschiedenis vervalsing,en valse beeldvorming.
  De vrijheids lievendheid;meet men af;aan hoeveel vrijheid,een andersdenkende, wordt gegunt.

  Zie hier de intenties,motivaties, en handelingen t.b.v een totalitaire dictatuur.
  Allen media in handen, en ontslag voor allen niet pvv gezinden, bij overheden, politie,onderwijs, rechtelijke macht,wethouders, en cetera, die hen mening durven te uitte.

  Het ergste is; dat er geen feitelijke weerwoorden en repliek komen op inhoud; maar,
  oppositie,pers,media,omroepen,en gedupeerde KIEZEN ,liever tot overname van wanstallige standpunten; voor kiezersgewin/geroof ,uit angst, uit, groeps gevoel identiteit ,includo fuher,en cetera.
  En niet te vergeten zelf censuur.

  Deze , overname ,en zelf verloochening voor publiekelijk gewin,en of, machtsheerschappij, vind ik nog erger.

  Al ben ik ook allerminst gecharmeerd van de walgelijke ” spotprenten” van joop.nl, nekschot, en gelijksoortigen. En deze ” vrijdenkers ruimte, vol lugubere zooi”
  Het sluiten daarvan; eerder een verrijking dan gemis.
  Kan al geen films kijken omdat ik fysiek walg, van geweld.

  En heb diep respect voor de spotprent uit Syrie; ” Ghadaffie, die wegrijd;en een liftende ,Assad, hij langsrijdt.”

  Heel wat meer (geweldloos) niveau,en diepgang.
  (Waar hij met gebroken handen,en meer voor mocht boette..)
  Dan dit soort infantiele averechtse (wow wat een mooi woord eigenlijk; ave rechtse)
  Simplistische kleuter werkjes, als een peuter, die express, eigen keuken, met stront volscheit.
  Uit protest dat, een ander ,er een strontzooi van maakt.
  Even laag,misselijkmakend, allooi, als “object van ” creativiteit’ .

  Helaas hebben teveel mensen geen (fatsoen) grenzen,noch respect voor die van een ander.
  O.A daarom hebben we wetten.En het toesten daaraan.
  Fortyuyn ,van gogh, walraff, zijn toch echt van wat ander ,kaliber;
  Dan Bosma, wilders, en joop.En het meeliften daarop;is walgelijk.
  Gebrek aan enige inhoudt /inhoudelijke creativiteit.
  Even kinderachtig,en misselijkmakend als, waartegen gericht.

  Kunnen we , i.p.v tuigkampen, geen volwassen crèches oprichten.?
  Kunnen ze samen, krassen,kleuren,en zeuren, vanuit hen eigen kleine beperkte wereldje,en kopingstrategien. beperkt tot ,hen eigen ( “vrijdenkers,expressie, en creatie” ) ruimte, zonder dat de rest daar last van heeft.

  Naar elkaar spuwen, middels dezelfde praktijken, waarmee ze zich verlagen.
  Over spiegelbeelden gesproken; Zonder wilders, is ” joop” werkeloos. het is maar net waar je, je energie,en ,inspiratie uit sucked; i.p.v constructief inhoudelijk;
  Zelf eens iets te creëren, of je wereldbeeld/ideaal/visie te presenteren./illustreren.

  Makkelijk scoren, met gratis reclame…voor, eigen soort. Zelfde lage allooi,met een niveau, van onder het vriespunt. Arme miskende “kunstenaars”
  Alleen die spotprent al, maakt dat je bijna op geert gaat stemmen.
  ( als ik niet beter zou weten)

 49. 98

  @ 11

  De persvrijheid;
  freedom of speech, zou …centraal /”moeten”
  staan.
  Wat het helaas niet doet;~danwel misbruikt.
  Zinloos geweld; ongevraagd vanaf ; ochtend…tot ver in middag en daarna
  zonder waarschuwing;je huiskamer ingeslingerrt;
  wordt..
  maakt me niet uit van wie; vol geweld.
  Ik hoef dan niet te weten `( noch wil);
  ..vanuit welke” knstvorm; fitna (Vanaf 12 uur middag life op tv!
  eerder nergens~~?
  in nl.Tenzij http://www.rechtspraak.nl/
  life. (?? Fitbns gweld;
  of van ali..
  in mijn kamer geslingert zoner waarschuwing
  ..meestal loop ik naar t.v;
  soms; doet zelfs een aantesker; geworpen;
  zijn werk.

  NIET onder de 16 jaaar!
  geen fitna; geden ali; gekerf in; mensen noch; marteling

  alowed!

  en …mohameded casis clay ali his soeeche; payed with his;
  ere medaille
  sport
  out of asfrica.

 50. 100

  Gaat het weer een beetje, meneer de redder?

  Overigens is de ruk naar links bij de NRC onmiskenbaar. Niets mis mee want het ligt er duimendik bovenop, wel jammer voor de klassieke liberalen. Als Heldring weg is het laatste laagje vernis weg.

 51. 101

  Welk argument heb jij hier in deze discussie aangedragen dan?

  Je hebt wel gelijk, dat ik zo maar wat roepen niet als een mening zie. Of misschien moet ik zeggen, dat ik onder mening altijd een gefundeerde mening versta. De rest noem ik geschreeuw. Ik heb jou nog niet op het hebben van een mening volgens die definitie kunnen betrappen op deze site, wel op heel veel geschreeuw.

 52. 102

  ja nu weer effe wel;
  zolang ik afstand neem van ” de materie” in kwestie;’
  maar wacht eens effe, is dat ” misplaatste redders-gebash” structureel men, mij..los van elke inhoudt op aanspreekt?, op grond van mij naam?”

  Dat zou wel zeer ernstig zijn, nog los van; het gebrek aan JUISTE vertalingDanwel authentiek geografisch cultuur gebonden..

  Mjin voornaam, zal dan niet beter zijn; Tyche.
  Waarna; er godzijdank, een 20 tal anderen kwamen…met dezelfde, voor- naam..
  ver na mijn… geboorte.

  Niet dat, betekenissen van een gegeven naam,ook maar iets impliceren;
  en zowel de turken ,hen stadsbeschermers beelden,(steenhouwhakbeeldende kunstwerken.. als zijnde ” tyche de stads-bescerhmer” Noemde..

  Waar de OUDE, grieken spreken over godin van het lot; Waar,de moderne, westerlingen spreken over ” godin van GELUK”

  Maar,puur sec het lot;.wat reft
  .ongeacht ,goedschiks of kwaadschiks ;elk mens treft;of treffen kan;
  simpelweg het lot.

  Mag aannemen op zijn minst ik niet zelf verantwoordelijk ben voor mijn naam; bij geboorte gegeven?

  Of ben ik dan al bij voorbaat; schuldig /verdacht op grond van mij naam?
  Schrale troost; dan niet de enige /eerste te zijn;teveel op afgerekend worden; Bij voorbaat; dapper! dat indelen! Nog effe; dan is jaartal OOk doorslaggevend; en geografie;…
  ..Ach ja dat is het al tot mijn grote ergernis;
  how pathetic, can we be; realy?

  GODMEJAAR; the misfits; rules.

 53. 103

  @93; voor u verdrinkt; in valse aannames; ;Niet dat het wat uit zou moeten maken;Toch speciaal voor U; is het nog ALTIJD; MEVROUW!
  God nooit geweten ik daar nog ooit;aan dit gegeven aanspraak op zou willen maken.
  `Maar de mafkezen zijn de wereld nog niet uit..Dus bij deze!

  Als u zich permitteert, me aan te spreken op Uw aanname; Zo u kiest.
  Zorg dan..U zich niet “’ VERGIST” .
  en ook ITT u meent ” salvatore” zou betekenen.
  Heeft u het, ronduit, en ook letterlijk simpelweg MIS.
  Wat mijn zaak godzijdank niet is..en me worst zal wezen..
  Het leidt af van elke inhoud ;
  Behalve dan ;het met tijd en wijlen IDD ,allesbehalve goed met me gaat;

  Als ik verdrink in de bitter harde realiteit en elke herinnering daaraan.
  Maar prima in staat ben en blijf dat zelf te hanteren en duiden;
  Maar dank U voor u; welgemeende alwetende ” bezorgdheid’
  Ik maak het zeer goed; , en na elke ontluchting;
  steeds beter..to let out; whats in…just let it go………..

  Mijn geblaas.. in de ether; communicatie voelt als ; levensnoodzakelijk,\
  en ik weet en respecteer ..waarom dat voor mij zo is.
  (helaas toen de nood aan de man ; was; niet bereikbaar was;;is persoonlijk..en navolgbaar……)
  .Persoonsgebonden ptss gestoord; ( niet bepaald uit de lucht gevallen)
  Tired; to feel a shame of these concrte personal. situation; anymore.
  Anna housa maya!

  only freedom is our, thurst;
  GOT to speak my mind out, first;

  liefst before i dy..
  as long i can functionate; more than ever.. WAS,
  possible in the the past.
  it will never be that way;

  As long that, depends on me…even ,in my life.As long it will linger on and on and on and on…

 54. 104

  @Harm: natuurlijk moet artikel 7 (vhvmu) niet uit de grondwet. Naar onze mening zijn de media nog steeds veel te links en wij willen dat gewoon meer in evenwicht brengen. Dat is het idee achter de kritische vragen die we stellen.