Een Kamermeerderheid aan politieke partijen kan dan wel heel hard roepen dat de langstudeerboete per 1 september weer ingetrokken moet worden, maar volgens mr. Mentko Nap (RUG) verkopen deze partijen knollen voor citroenen.
Een campagnevoerende Kamermeerderheid wil af van de langstudeermaatregel, en wel nu. Studentvriendelijke daadkracht tijdens de El Cid-week en de Keiweek is echter holle retoriek. We zitten voorlopig vast aan de langstudeermaatregel.
Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden zit de langstudeermaatregel behoorlijk vast in het zadel. Ik tel ten minste drie obstakels van constitutionele aard:
1. De invoeringsdatum (start van het nieuwe collegejaar) van de maatregel staat in de wet. Die wet is al in werking getreden (op 1 september vorig jaar). In veel nieuwsberichten wordt de indruk gewekt dat de wet pas op 1 september van dit jaar in werking zal treden. Dat is echter onjuist. Wat er op 1 september aanstaande verandert, is dat het zogeheten verhoogde tarief ook daadwerkelijk een hoger tarief dan het basistarief zal worden (4735 euro in plaats van 1713 euro). Om dat terug te draaien, zal de wet moeten worden aangepast. Met de Tweede en Eerste Kamer op reces wordt dat lastig.
2. De wet machtigt de regering om de hoogte van het basistarief en het verhoogde tarief bij algemene maatregel van bestuur te bepalen (voor voltijders), dan wel om de onder- en bovengrens van het instellingstarief te bepalen (voor deeltijders). Met een beetje goede wil zou de regering het verschil tussen het basistarief en het verhoogde tarief voor 2012/13 kunnen vaststellen op 0 euro, net zoals voor het jaar 2011/12 gold. Studentenorganisaties bepleiten dat nu ook. Probleem: voor de collegejaren 2011/12 en 2012/13 zijn de bedragen in de wet zelf vastgelegd. Ook deze sluiproute loopt dus dood.
3. Behartiging van hogeschool- en universiteitszaken is een taak van staatssecretaris Zijlstra. Zijlstra heeft een VVD-speldje op het nachtkastje liggen. En laat de VVD nu net gekant zijn tegen het creëren van een groot gat in de Onderwijsbegroting voor 2013. Zijlstra zal dus niet happig zijn op het contrasigneren van een intrekkingswet.
Dit artikel verscheen eerder op Publiekrecht en Politiek.
Reacties (5)
Typisch inderdaad hoe alle partijen in één keer daadkracht tonen op het moment dat het te laat is (voor de studenten dan, natuurlijk wel nog op tijd voor de verkiezingen).
Daadkracht? De VVD toont daadkracht, het CDA ultieme lafheid.
Vooruit schuiven naar de formatie kun je ook geen daadkracht noemen.
Lesje wetje maken voor eerste en tweede kamer?
Die maatregel was al belachelijk, maar ik kan me echt kwaad maken over deze draai van het CDA en ook over de opstelling van de VVD. Het CDA lijkt me duidelijk, maar de VVD doet het nog erger. Ik hoorde Halbe op de radio (ik meen 3fm) zeggen dat die hele langstudeerboete een idee was van het CDA en dat de VVD er altijd tegen is geweest en dat hij het als staatssecretaris alleen maar moest uitvoeren omdat het zo in het regeerakkoord stond. Vervolgens wordt hem gevraagd of hij het kan terugdraaien en dan komt hij met de kutsmoes dat we dan eerst moeten verzinnen waar het geld dan vandaan komt. Ik dacht dat je tegen was? Had je niet zelf al een alternatief dan? Het is gewoon een kutsmoes.
Overigens geloof ik in de omkeerbaarheid van domme maatregelen. Waar een wil is, is een weg. Desnoods ga je met een nieuwe wet die mensen naderhand compenseren.