De normalisatie van Wilders

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Journalistiek Nederland had het de afgelopen dag druk met één interview – Geert Wilders besloot om bij RTL Z het gevaar van links en de populariteit van de SP het hoofd te bieden. Tenminste, zo stak Trouw de verschijning van de PVV-leider op TV in. De ‘media-genieke maar camerschuwe’ (Geen Stijl) zocht een platform voor zijn strijd tegen Roemer. Het gesprek zorgde voor zoveel ophef, dat Frits Wester er zelfs een verantwoording aan wijdde. En die haalde, onbewust, een stijlbreuk uit het gesprek. In een directe confrontatie met de SP is Wilders niet meer de vertolker, maar de behoeder van het electoraat. En dat is geen academische nuance.

Aanleiding voor het gesprek was een kritische opmerking van Wester vorige week.  Daarin verweet de journalist dat de PVV-voorman zich schuldig maakte aan belletjes-trek-politiek. Tweetje, ophef om vervolgens onbereikbaar te zijn voor verder commentaar. Wilders moet er om grinniken en geeft toe dat Wester en RTL daar wel een punt hadden. Daarom is hij gisteren afgereisd. Maar waarom is hij zo  media-schuw?, wil Wester weten. Volgens Wilders heeft hij het anders te druk om op alle verzoeken in te gaan. Nu hij er dan toch is, wil hij best praten.

En dat gebeurt. Over Bosman, het Statenlid in Limburg, dat uit de fractie is gezet (“Kan niet. Maar kwalijk is ook dat hij is overvallen tijdens een interview.”); over de belletjes-trek-politiek van Wilders (tweet eruit, ophef, geen thuis geven om te reageren); over het hoofddoekje van koningin Beatrix (“Terechte vraag. In 1963 bezocht haar moeder moskee met jurkje en hoed, waarom deze dienstreis twee moskeeën en een hoofddoekje?”); over de positie van vrouwen in Oman (“Majesteit zegt dat dat wel meevalt.”). “Maar er zijn ook gelukkiger onderwerpen in de politiek op dit moment, ik hoop dat u mij daar ook nog vragen over gaat stellen.”

En dan gaat het over de SP. Roemer is een vriendelijke man, dat vindt zelfs Geert Wilders. Inhoudelijk begrijpt de PVV-voorman he-le-maal niets van de populariteit van de SP. De partij is voor een generaal pardon, ze zijn voor meer ontwikkelingshulp, ze willen een federaal Europa, ze zijn tegen minimum straffen en ze willen de hypotheekrenteaftrek afschaffen. “Nederland wordt onveiliger, Europeser, duurder en met meer asielzoekers.” Wilders vraagt zich af of de kiezer dat wil – hij denkt namelijk te weten dat het electoraat helemaal niet op deze onbekende maatregelen zitten te wachten. Een nuance-verschil? Nou nee, eerder een stijlbreuk. Wilders stelt zich hier niet op als vertolker van de electorale wens, maar als behoeder van het electoraat.

Hij weet wat goed is voor de mensen, sterker: hij weet hier heel goed wat fout is voor de mensen. Maar was dat nu niet juist de leiderschapsstijl waartegen hij zo ageerde? De Haagse mentaliteit en arrogantie waar de politieke elite zich van bediende? Het is een vraag – ik ben geenszins van mening dat dit een goede (of slechte) ontwikkeling in Wilders’ optreden is. Wat ik denk te signalerne is een normalisatie van de PVV in het politieke bestel. Wilders heeft serieuze tegenstand die hij niet kan aftroeven door te wijzen op gedrag (Roemer is net zo nieuw als hij), van een partij die net zo dicht bij Henk en Ingrid staat als de PVV en onder leiding staat van een Limburger. En, als we Trouw mogen geloven, prima kan samenwerken met Wilders als het gaat om deelonderwerpen.

Nog even en Wilders een hele saaie, misschien wel dichtgetikte politicus uit Den Haag die op de barricaden springt niet om te luisteren naar wat het volk wil, maar, net als al die anderen waartegen hij zich verzette, uit te leggen wat het beste voor hen is. Afgelopen dinsdag was dat ‘Het Gevaar van de SP’. Wie weet welk thema hij binnenkort komt slijten. Hij zou nu wel wat vaker komen opdagen om zich van repliek te dienen. Anders rooft die andere Limburger zijn partij leeg.

Reacties (12)

#1 Schuur

Stijlbreuk? Behoeder van het electoraat? Ik denk dat Wilders dit ‘nieuwe’ trucje al eerder heeft gebruikt in het neersabelen van PvdA. Ik zie weinig nieuws onder de zon, behalve dat hij nu uitgebreid kritiek heeft op de partij waar hij zelf 50% van zijn mosterd vandaan gehaald heeft.

  • Volgende discussie
#2 HF

Boxmeer ligt in Brabant, niet in Limburg.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Dehnus - Reactie op #2

Brabant, Limburg, allemaal een Vaticaans Pot Nat.

#3 weerbarst

zeg kaaskop, roemer is geen limburger

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 T

Pff. van der Lubben probeert zo mooi te schrijven dat het onleesbaar is geworden (de eerste zin in de laatste alinea bijvoorbeeld).

Eigenlijk heb ik wel te doen met Wilders. Het blijft een man met een trauma voor alles wat in zijn ogen niet Nederlands is. De angst die dat brengt straalt hij uit. En nu z’n partij een puinhoop blijkt te zijn lijkt het er op dat hij zich erg alleen voelt. Harde en duidelijke woorden spreken is er dan niet meer bij omdat je niet weet hoe hard te terug komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Dehnus - Reactie op #4

Niet Nederlands? Zeg maar gerust Niet Limburgs/Katholiek. Want dingen die in Noord Nederland traditie zijn heeft meneer geen enkele ogen voor.

#5 Sjiek

Strategische blunder van Wilders om de SP aan te vallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Klein detail, maar een fout die Sargasso de laatste tijd wel vaker maakt: Roemer is geen Limburger. Misschien beter dat de redactie dat papiertje waarop staat zachte G = Limburg eens van de muur haalt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Dehnus - Reactie op #6

Zolang in Limburg zo veel PVV word gestemd en Vaticaan word vereerd en ook in Brabant mogen ze het van mij blijven doen.

Mensen die het verschil tussen een Turkse en Marokkaanse jongen niet kunnen zien en ze ook allemaal maar over een kant smeert, mogen van mij net zo behandelt worden tot ze begrijpen wat ze zelf doen.

#7 Kok

Taalkundig laat Sargasso steeds meer steken vallen. Is er geen eindredactie die de stukken doorleest voordat ze gepubliceerd worden? Straks moeten we ons nog door stukken worstelen die geschreven zijn de stijl zoals Salvatore die hanteert…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Anoniem

Je maakt een hele grote fout: Wilders (en Fortuyn) was nooit de (enige) politicus die zei wat iedereen dacht, iedereen ging het denken omdat Wilders het zei, er is dus niets verandert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joris

Ik denk dat er wat cola over de koppel-teken-toets is gevallen:
mediagenieke, mediaschuw, nuanceverschil, belletjestrekpolitiek. Koppeltekentoets.

Daarnaast: Roemer is inderdaad een Brabander en de laatste alinea is inderdaad een grammaticaal moeras. Ik denk dat Bas met ‘normalisatie’ ‘normalisering’ bedoelt, en zelfs dan vind ik het een rare titel.

Verder een goed stuk!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie