De Nieuwe Wijnmakers

Nieuwe wijnlanden op het Zuidelijk Halfrond zoals Chili en Zuid-Afrika hebben de laatste 10 à 15 jaar onmiskenbaar terrein in de markt veroverd. Dit ging ten koste van traditionele wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië. Er woedt een ware prijzenoorlog die kort geleden een tussentijdse winnaar kende: de Schoondal Cape Rosé is volgens de Consumentenbond een klassewijn van 1,95 euro.

Ilja Gort in zijn wijngaardMaar kan dat wel… een klassewijn van 1,95? De excentrieke Nederlandse wijnboer Ilja Gort slaat het juryrapport aan gort: Het heeft er namelijk alle schijn van dat de consumentenbond dit ‘proefteam’ geronseld heeft achter het Centraal station, waar zij een aantal halfverdoofde zwervers hebben wakker geschud en onder hun kartonnen dozen vandaan gepraat. Deze geharde veelconsumenten wier smaakpapillen door overvloedige consumptie van spiritus, ether en aftershave, totaal zijn verwoest, kwamen na een ongetwijfeld zeer vrolijke middag, dan ook tot de eensluidende conclusie dat de allerbeste wijn die er te koop is onder de acht euro, een rosé betreft van € 1,95. Volgens de berichtgeving “Een verrukkelijke wijn”. (iljagort.blogo.nl). Maar misschien nog wel scherper is zijn analyse van de prijs, die klassewijn van 1,95 moet na aftrek van de kosten moet zijn geproduceerd met extreem lage lonen voor o.a. de druivenplukkers. De Consumentenbond heeft door deze verkiezing bloed aan haar handen, aldus webloggend wijnmaker Gort.

Het bewijs dat veel wijnen uit nieuwe wijnlanden als Chili en Zuid-Afrika worden geproduceerd onder dubieuze arbeidsomstandigheden staat nu zwart op wit in het boek De Nieuwe Wijnmakers dat tot stand kwam door een samenwerking tussen Oxfam Novib en Baarsma Wine Group Nederland. De wijnimporteur geeft met dit initiatief een signaal af richting de consument en wijnsector dat een wijnprijzenslag als gevolg van toenemende concurrentie leidt tot erbarmelijke omstandigheden voor druivenplukkers (Slijtersvakblad). De Europeaan die bewust wil drinken zou er dus goed aan doen om wijnen van dichtbij te drinken, of zich tenminste te verdiepen in de toestanden in de specifieke wijngaard. Wat de druivenplukkers in de wijngaard van Gort verdienen is niet bekend, maar dat kan binnen de EU nooit erbarmelijk laag zijn (tenzij het Noord-Afrikaanse illegalen zijn). Dat hij zelf zijn vrouwelijke pluksters op sex appeal selecteert of beter gezegd zou willen selecteren is ter beoordeling van de individuele wijndrinker maar moet waarschijnlijk gezien worden als een grapje soort van.

 1. 2

  De consumentenbond richt zich met name op een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Waarschijnlijk is de betreffende wijn bocht, maar voor die prijs hoef je ook niet anders te verwachten. Kwaliteit kost gewoon geld, ook als het om wijn gaat. Hoe het ook zit met het sex-appeal van zijn plukkers, de wijnen van Gort zijn goed te drinken.

 2. 5

  Verdomd Spuyt12, die had ik nog niet gelezen. Ik werd vanochtend gemaild door Ilja (geste aan Paddy) die dit als nieuws bracht. De crux zit hem wellicht in dat hij zijn weblog heeft omgezet en alles vandaag heeft geherpost op een nieuw domein, kijk maar naar het datumverschil:
  1) http://chateaudelagarde.web-log.nl/chateaudelagarde/2006/10/de_consumentbon.html
  2) http://iljagort.blogo.nl/?comments/1084/21340

  En boventrouwens na de more-klik geef ik wel degelijk meer nieuwnieuws dan eerder op Retecool stond, te weten: het wijnboek.

 3. 8

  Ach..sinds de atol atoombom proeven van Frankrijk heb ik, wijnliefhebber, ontdekt dat smaakvolle wijn niet perse uit Frankrijk moet komen en er geen relatie is met de prijs…allemaal achterkamertjes op hoog nivo in La France.

  Ik protesteer met klem tegen de bewering dat in Zuid-Afrika er voor hongerloontjes wordt geplukt. Ik heb het zelf gedaan en het loon in Frankrijk (Beaujolais) steekt schril af tegen die in Suid Afrika, daar krijgen de kinderen van de plukkersters scholing bij, housing en medische bijstand. Er wordt heel graag geplukt bij de boeren in dat land. Immer aan de poort staan aanstaande plukkers te dringen. De comments van deze mensen zal ik U onthouden.

 4. 9

  Nja, binnen weblogland is hij blijkbaar nogal een bekendheid. De bloggende troetelwijnboer ofzo. Ik kende hem alleen via …, en kwam er dankzij retecool achter dat ie ook blogte :-)

 5. 10

  Vergeten, de wijnen van deze ‘ exentrieke’ boer hierboven zijn niet te zuipen, hij sproeit als een gek , erg veel tannine en de “regent” druif is een kaal uitgangspunt.

 6. 12

  Natuurlijk zijn er ook wijnen uit niet traditionele landen die best te drinken zijn. Natuurlijk hoeft een goede wijn niet zo gek veel te kosten. En natuurlijk zit er shit tussen de duurdere wijnen.

  Maar – ik heb nogal wat tijd in Frankrijk doorgebracht – het moet toch ook duidelijk zijn, dat een echt goede wijn zorg en aandacht kost. Dat de druif minstens net zo belangrijk is als de grond waar de druif op groeit. De chemie van de grond bepaalt in hoge mate de smaak.

  Reis eens een tijdje door de EU (echt niet alleen Frankrijk) en probeer eens wat wijnen bij de verschillende lokale wijnboeren waar je komt. En echt: goede wijnen hoeven niet duur te zijn. Als je een beetje gevoel voor materie hebt – en dat krijg je vanzelf als je veel wijnen gaat proeven – dan weet je: een rose van 1,98 – dat kan niet veel zijn. Een rooie van 3,99 geef ik wat kans maar dan moet die wel lokaal gekocht worden.

  Een beetje wijn, zo is mijn ervaring kost meer dan – roep eens wat – 6 euro lokale prijs (dus gekocht op of vlakbij de productieplaats). En het verschil proeven tussen de verschillende grondsoorten is geweldig als je daar eenmaal gevoel voor hebt.

 7. 15

  @HansR Redelijk te vertrouwen is Nicolaas Klei en die vond behoorlijk wat aardige wijnen en enkele goeie die nog geen 5 euro kosten.

 8. 17

  Mescaline, biologischheid heb ik er deze keer maar even uitgelaten, je kan niet alles in een postje proppen (dacht ik terwijl ik een stroopwafel in mijn mond propte (geste aan Paddy)). Maar wat in ieder geval een probleem kan zijn met nieuwe wijngebieden is dat er recent natuurlijke ecosystemen voor zijn opgeofferd. Mediterrane ecosystemen, zeker die in de Kaap regio dat is een biodiversity hotspot: http://www.biodiversityhotspots.org/xp/Hotspots/cape_floristic/

  Hier in Europa hebben we al onze natuur al omgezet in cultuurlandschappen, inmiddels minder erg soort van dus.

 9. 19

  woehoe! Niet lang meer, denk ik :-)

  Ik weet de preciese term niet meer, maar goed, als je een artikel schrijft moet je informatie die je persé aan je lezers duidelijk wilt maken bovenaan vermelden. Details kunnen onderin voor de geïnteresseerde lezer.

  Mensen haken vaak halverwege al af, als ze het idee hebben dat ze het wel begrepen hebben.

 10. 21

  first things first = simpele regel uit de rhetorica, en behalve rederijkerskunst ook essentieel in direct marketing enz. (@#19) ; zie ook “captatio benevolentiae” (om met end focus te eindigen)

 11. 22

  Ruim 80% van de wijn die ik drink komt gewoon uit la douce France, die kunne het tenslotte nog steeds het best, en je kunt er tenminste ook nog eens een apart druifje vinden i.p.v. de doodgeslagen chardonnay of shiraz.

 12. 23

  Om @Carlos#13 nog even tegemoet te komen: ja zeker is de arbeid een punt hier. Daarom zijn echt eerlijke wijnen (zonder slavenarbeid en als het even kan biologisch geteeld zoals hier 3 kilometer verderop) dus ook niet echt goedkoop. Ondanks alle efficiëntieslagen blijft het een arbeidsintensief en dus duur proces.

  @mescaline
  Het zou kunnen Ik ken ‘m niet. Maar de eigen ervaring is – zeker in NL – dat onder de vijf euro er iets niet goed is met de wijn. Wellicht uitzonderingen daargelaten. Er zijn uiteindelijk altijd uitzonderingen op de regel en het kan zijn dat hij die vindt.

  *en hij dronk nog een slokje van zijn over(h)eerlijke Mercurey*

 13. 24

  Je zou élk distributiekanaal van élke wijn in kaart moeten brengen hoe e.e.a. precies allemaal in elkaar steekt. Van de kleine wijnboer met een klein perceel grond die streeft naar een kwalitatief hoogwaardige wijn (generatie op generatie, juiste grond en druivensoort, alles met de hand, houten vaten, zelf bottelen en kurken, eigen etiket, vaak meerdere inkopers) tot coöperaties die (massa?)wijnen produceren en uitsluitend leveren aan 1 supermarktketen b.v. AH. Niet te vergelijken.

  Zo’n wijntje van 1,95 moet óf een lokkertje zijn van een supermarkt om extra klanten te lokken (koopt altijd meer als nodig, hopelijk nèt die producten waar wél marge opzit) óf iemand in de keten is letterlijk uitgeperst. ”Want een wijntje zonder flauwekul”.. Jaja,..niet te zuipen!…of de druiven machinaal van de takken zijn afgerukt of geschud, uit aluminiumketels, gemixed met andere wijnen etc., op etiketten de reinste onzin, kurk la me nie lachen……

  …en dan at ie daar ook nog een lekker stukkie droog brood bij….

  Zo!

 14. 25

  sh*t hoe groot is de kans dat vier reaguurders op hetzelfde tijdstip reageren en dat er dan vervolgens niemand meer wat zegt. Ik heb toch niet het ultieme argument gegeven in #23 dacht ik.

 15. 27

  En hoe groot is de kans dat als je #25 tikt op hetzelfde moment YP een statement maakt?

  @YP je hebt wel een punt: er is natuurlijk een megaverschil tussen de massaprodcutiewijnen en het wijnboertje met zijn familiewijntje.

  Maar is dat misschien nou net waar het om gaat: een goeie wijn kost gewoon wat meer en die massaproductiewijn (is minder en dat proef je) daar is iets mee. Hetzij iets met kunstmatige productie, mesten, spuiten of iets anders onbiologisch hetzij met de arbeid: slavernij, of gewoon [zwaar] onderbetaald werk.

 16. 32

  “De Europeaan die bewust wil drinken zou er dus goed aan doen om wijnen van dichtbij te drinken”.

  Dus door verre landen te boycotten helpen we de armen aldaar? Dat begrijp ik niet. Leg eens uit?

 17. 35

  O.

  …en ”daar is iets mee”,.. met die wijn,… bedoelde ik inderdaad ook HansR…

  …moet/ mag je die wijn wel drinken,..gas uit Rusland kopen,..kokkels uit Mauritanië eten,..stil of schuimbekkend protest….misdadigers aan de schandpaal nagelen,..wel of niet naar Afghanistan….

  Pff,…allemaal vragen…en dan had ik het nog geeneens over die drie welpjes van twaalf die stonden te liften. En er een rode sportwagen stopt met een blonde stoot aan het stuur die vraagt: “Zijn jullie trekkertjes?” en dat één zo’n welpje dan trots zegt: “Nou, hunnie twee wel maar ikke kan al een beetje neuken”.

  Ja je hebt antwoorden en antwoorden…..

 18. 36

  Bier? Duff? Eigenlijk ben ik vooral van wijn beginnen houden, of laat ik zeggen : ben ik wijn beginnen accepteren, na de bocht die ik heb moeten drinken als gevolg van mijn barbaarse lower middle class achtergrond, als gevolg van twee dingen die ik decennia geleden las :

  (1) iemand die schreef dat geen enkel glas wijn hetzelfde is, terwijl elk blikje pils zoveel mogelijk hetzelfde moet zijn

  (2) het middenste deel van Reves “De taal der liefde”, i.e. de Volksschrijvers behoorlijk bezopen brieven aan Carmiggelt – die uit sommige goedkope edities trouwens schandelijk werden weggelaten. Net zoals je bij “Tampopo” niet verschrikkelijke trek krijgt in noedels, moèt je gewoon aan de betere Bourgogne als je die brieven leest. En ik had geluk, de fles wàs goed…

  But we digress. Ik had eigenlijk een vraag. Dat de Chileense en de Zuid-Afrikaanse druiven niet zo kosher worden geplukt of geperst kan ik me inbeelden, zie ook de wantoestanden qua seizoensarbeid in de Belgische fruitstreek rond Sint-Truiden.

  Maar wat met de Australische? Prima chenin chardonnay persen ze daar, voor nog geen vijf euro… Ik hoop maar dat hij correct mag smaken.

  Terzijde tot slot : laat ons de Franse wijnbouw niet oververheerlijken, zie ook Agnès Varda’s ”Les glaneurs et la glaneuse”, of was het een andere documentaire – hik.

 19. 37

  @J.N. Bosboom
  Gelijk heb je. Ik kan niet geloven dat je echte slaven in dienst neemt als je wijn maakt, dus die “uitgeperste” werknemers zullen wel geen beter alternatief hebben en dus wel voor zo´n hongerloontje moeten werken. Het beste wat je kunt doen om de lonen omhoog te krijgen is juist meer van die wijn te kopen, zodat die werknemers meer opties krijgen. Als je geen wijn meer koopt zullen de lonen alleen maar omlaag gaan.

  Oxfam zal het wel goed bedoelen hoor, maar ik vind het een beetje onrealistisch om van landen als Zuid-Afrika en Chili te verwachten dat ze dezelfde abeidsvoorwaarden bieden als Europa. Uiteraard vinden ze in Europese wijnboeren – die graag zien dat concurrerende wijnen meer kosten – een dankbare bondgenoot.

 20. 38

  Nog ivm #19: is ook basic rule als je persberichten schrijft : essentiële info in alinea één, immer belangrijke in twee, enz. Vanuit de redenering : als de radioredactie plots een ander item binnenkrijgt, scehuren ze van onder uit telkens een alinea weg in functie van de tijd die nog rest voor jouw bericht.

 21. 39

  @YP
  je bent er dus zoeen ;)

  @Snap
  Jou (1) is de werkelijk reden om naar wijn te gaan. Of die nu uit Frankrijk of uit Australië komt. Het is de ultieme verrassing van elk glas. Goed of slecht. En de Franse wijnen niet oververheerlijken? Natuurlijk niet. Maar die grond daar is wel geil hoor.

 22. 45

  Wat een ONTZETTEND oud nieuws, Ilja staat al lang bij mijn favo’s!
  Vertel dan ook over zijn muziekverleden, en van al die reclame-jingles die door hem gemaakt zijn.
  Dan heb je een completer verhaal.
  Ik haal zijn wijn dus ook bij Appie.

 23. 47

  Trouwens wel mooi dat het nog steeds zo werkt: laat een paar vieze harige slierten onder je kin wapperen, zet een gek petje op et voila: je bent voor eens en voor altijd ‘excentriek’. Ondertussen lekker krijsen over uitbuiting van arme negervrouwen (zelf ondertussen Franse pluksters ridiculiseren omdat ze niet aan het schoonheidsideaal van het rimpelige mannetje zelf voldoen) en de kassa begint al snel te rinkelen. Die Gort heeft het goed bekeken. Daar gaan we nog een hoop van horen, let op mijn woorden.

 24. 49

  Maar goed ontopic, het is razend lastig echt een advies te geven over welke wijn niet te drinken en welke wel. Natuurlijk worden niet alle Zuidafrikaanse wijnen onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd, maar het argument dat je met het kopen van ‘foute wijn’ voor het land inkomsten genereerd zodat die plukkers het vanzelf beter krijgen, daarvoor zijn de sociale verhoudingen in dergelijke landen te scheef en de inkomsten vloeien enkel richting de grootgrondbezitters en de machthebbers, dat zie je bij alle commodities. Ik vind wel dat je als EU/NL overheid duurzaamheids-/sociale eisen mag stellen aan de goederen de je importeert, dit houdt in dat er op plantage niveau gecontroleerd en gecertificeerd moet gaan worden. Bij koffie en bananen (denk aan Max Havelaar, Utz Kapeh) is men al redelijk ver, chocolade en wijn staan nog kinderschoenen wat dat betreft. Om dit proces op gang te krijgen moet er veel over gesproken worden een dergelijk boek van Oxfam helpt daarbij, een postje van Ilja Gort ook. En vergeet de Tonie Chocolonie campagne van de Keuringsdienst van Waarde niet. Je kan natuurlijk twisten over wat de bijbedoelingen van sommigen zijn, bijvoorbeeld zelf meer wijn verkopen, als dat zo is: so be it, de intentie dat er iets moet gebeuren aan slechte arbeidsomstandigheden is wel duidelijk.

 25. 50

  WAAAAAAAH!!!! J. N. Bosboom!! Ik val bijna flauw!! En niemand merkt het! Jullie maar onwetend flauwekullen over wijn! Bosboom!!

  Wijn: Zuid-Afrikaanse wijn is soms prima te drinken, maar voor nu, maintenant en het liefst dáár. Een Europese wijn zoals een Franse, Italiaanse of Spaanse wijn kan rijpen en groeien en langzaam tot een climax komen. Overigens bestaat 90% van de Zuid Afrikaanse wijnhuizen niet die u hier treft op het etiket in de supermarkt. Dit zijn hier gebottelde wijnen die per container aangeleverd zijn. Bocht. Net als de Beaujoulais Primeur overigens, een door de Franse bedachte hype om hun ranzige overschotten over de grens te lozen.

 26. 51

  Oh. Het ging om erbarmelijke omstandigheden. Nou die zijn er wel, onder de Zuid Afrikaanse boeren bijvoorbeeld die met bosjes door zwarten worden afgeslacht. Of de Zuid Afrikaanse vissers die noodgedwongen hun boeltje hebben moeten SCHENKEN aan zwarten die vervolgens niet vissen laat staan dat ze weten hoe het moet.

  (En die nu massaal uit nood, wijnboer zijn geworden)

  Maar dat was zeker niet wat je bedoelde, Carlos?

 27. 54

  @ Jacobine (#51): Wat wil je nou zeggen? Omdat er in Zuid-Afrika zwarten zijn die blanken vermoorden hoeven de wijnboeren daar hun personeel geen behoorlijk salaris te betalen? Zoiets?

 28. 62

  Maar zijn er nog meer producten waar veel bloed aan kleeft en derhalve zeer goedkoop zijn? Ik als SP volgeling en pauper heb het al niet zo breed, dus als het een beetje goedkoper kan, graag! Hoeveel mensen daarvoor moeten sterven interesseert me niet zo, want ik ken ze toch niet.

 29. 68

  Bosboom is een soort van DP??!! Spuyt12, ga je mond spoelen!! El Gorgonzola is het niet eens waard in één zin genoemd te worden met JNB! Geschiedvervalsing veroorzaakt door onwetende reaguurders!

 30. 69

  @larie Als Spuyt waarheid zegt… “een soort DP” geeft bij Sikbock, een gebalanceerd persoon, dan toch enorm uiteenlopend reaguurwerk te zien.

 31. 73

  @Spuyt12, in mijn geheugen zit nog steeds de “gierput …” 14/04/06 gegrift. Vond ik uitermate zwak en nu komtie weer naar boven hoor. Hou toch eens op.

 32. 74

  Die Ilja Gort is een soort wijnfundamentalist, die regelmatig roept dat wijn alleen wijn is als ie uit Frankrijk komt. Daarnaast zelfplugt hij constant schaamteloos zijn eigen wijn, die niet slecht is, maar wel gewoon een massageproduceerd middle-of-the-road sapje.

  Gort heeft een grondige hekel aan alle wijn die niet uit Europa komt, en met een paar slecht betaalde Zuid-Afrikaanse plukkers heeft ie eindelijk de stok in handen om mee te slaan. En met deze klap kan hij meteen de verkoop van zijn eigen wijntje nog wat opstuwen. Het komt mij gewoon niet helemaal zuiver over.

  En ik had zo’n goeie klant van hem kunnen zijn :)

 33. 76

  Nu ja, ik begrijp wel waarom je in kwantiteit reaguurder #1 bent, onbegrijpelijke reacties (‘Als Spuyt waarheid zegt… “een soort DP” geeft bij Sikbock, een gebalanceerd persoon, dan toch enorm uiteenlopend reaguurwerk te zien.’) hebben uitleg nodig en zo kom je wel op de 1000+

  JNB is op geen enkele manier te vergelijken met DP! Tenzij we het over megalomanie hebben, alleen wist de één a) wat dat woord betekent en b) het charmant te brengen.

 34. 81

  Ook dat nog, arm kind.

  Goed dan, gauw helpen. Slot-som van 69 is dat die twee dus geen soort DP zijn. Wat jezelf ook al vond, al blèrend.

 35. 83

  Oh god, ik vergeet altijd dat mescaline een frau is (met teveel vrije tijd als # 1 reaguurder in kwantiteit, ruim 5000 reacties! Je zou je toch dood schamen!)

  Maar ik zal verder op z’n Frans spugen, larie. Hihihahahohohoho

 36. 84

  @Jacobine: Schamen, waarom? Het enig waar jij op schijnt te leven is afzeiken. Heb je de afgelopen twee jaar wel eens inhoudelijk gereageerd zonder te proberen iemand hier belachelijk te maken?

  Bij jou gaat het altijd zo: “Jullie hebben allemaal ongelijk, en ik heb gelijk. En oh ja, jullie zijn allemaal sukkels, en weten niet waar je het over hebt aangezien jullie IQ niet boven dat van een stoeptegel uitkomt. En ik had gelijk! Of had ik dat al gezegd?”

 37. 85

  Als kind en nu nog steeds vraag ik me af in welke tijd de “voltooid verleden toekomende tijd” zich afspeelde. Als ik me dood zou schamen leef ik dan nog?

 38. 89

  @Jacobine

  Ach ja, laat ik het anders formuleren. Is er de afgelopen twee jaar wel eens een discussie geweest waar jij aan hebt deelgenomen die niet eindigde in… en dan mijn reactie (84).

 39. 93

  Jacobine!!! Nog steeds even leuk en lief en scherp!!! XXX

  Sikbock ook bedankt.Verder weinig oude bekenden hier. Dat van die tiefus en kutsite was niet zo aardig van mij, maar lieve kindertjes, zo ging dat toen nog.

  Carlos en Grobbo waren wel diep gekwetst en ik ben uit de officiële geschiedschrijving van Sargasso verwijderd (deden ze vroeger in de Sovjet Unie ook), maar wie weet komt het ooit weer goed. Het zijn goeierds en ik wens ze succes.

  Mijn dag kan in elk geval niet meer stuk na het weerzien met Jacobine. Ik zal wel weer eens vaker langswippen. Stukjesschrijvers van Sargasso let op je tellen, want ik hou jullie vanaf nu weer in de gaten, streng doch altijd rechtvaardig.