De modderstroom en hoe diep je kunt zinken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - Ze lijken er maar geen genoeg van te krijgen bij de VVD, het keihard bashen van de onderlaag van de bevolking. Slimste mens (ahum) Klaas Dijkhoff heeft na zijn proefballonnetje over uitkeringsgerechtigden nu de jacht geopend op oorlogsvluchtelingen. De modderstroom lijkt eindeloos en hij zinkt er steeds dieper in.

screenshot Twitter Klaas Dijkhoff

Menselijkheid is een gunst die hij graag verleent. Joh! Niet een eigenschap die een mens behoort te hebben dus, maar een gunst die je eigenlijk moet verdienen. Maar vooruit, als je nou echt de bommen om je oren hebt vliegen is hij bereidt de hand over zijn hart te strijken.

Ffies dan, hè, ’t ken te gek ook (op zijn Brabants met zachte G uitgesproken). En dan wel zodra je een status hebt verworven, hup de schouders eronder en participeren, want we moeten wel wat aan je hebben. We zijn hier na jaren aanmodderen tot de conclusie gekomen dat je in het AZC toch maar wel meteen de taal moet leren, dus met een beetje mazzel kun je na een paar maanden al lekker aan de slag. Niet zeiken over diploma’s want die zijn hier waarschijnlijk toch niet geldig, en die taal zul je ook nog wel niet onder de knie hebben, dus jij gaat lekker schoonmaken op een nul-urencontract.

Of je ook gelijk je cultuur achter je wil laten, want dat achterlijke gedoe over vrouwen die niet mogen fietsen kunnen we hier niet hebben. NU meteen emanciperen graag, dat noemen wij hier omdenken en dat is helemaal niet moeilijk joh. Gewoon even dit papiertje ondertekenen waarop staat hoe je moet denken en klaar is Klaas.

En als je niet hard genoeg je best doet, dan is het heel menselijk om getraumatiseerde mensen die hun hele hebben en houden verloren hebben, waarschijnlijk ook familie en vrienden, na een jaartje of 3, 4 gewoon weer terug te sturen naar de regio. Om een steentje bij te dragen in zo’n fijn opvangkamp, tussen gelijkgestemden. Want net als wij Nederlanders zijn jullie natuurlijk allemaal precies hetzelfde, met dezelfde cultuur en waarden en normen. En zo niet, nou ja, hier deed je het ook niet zo lekker, dus wat maakt het uit. O je had hier toch een soort van leven opgebouwd? Ach daar heb je toch al ervaring mee, alles en iedereen achter je laten, haha, tenminste íets waar je ervaring in hebt opgebouwd. Maar je zit nog middenin je traumabehandeling waar je al een hele tijd op hebt moeten wachten? Ja hallo, we zijn geen filantropische instelling, dat verzorgen ze dan maar in dat fijne kamp daar. En anders kun je misschien wel skypen met je behandelaar of zo. O nee want dan ben je niet meer verzekerd natuurlijk. Tja, dat is dan dikke pech, we kunnen niet de problemen van de hele wereld op ons nek nemen. Er zitten in Italië en Griekenland honderden anderen zoals jij die ook eens een poosje op adem moeten kunnen komen. Dus daar gaan we er in jouw plaats nu eentje uit ophalen. Hoe solidair is dat?

Ik persoonlijk gun Klaas een ander soort modderstroom. Eerst een jaartje stage in zo’n opvangkamp. Uiteraard zonder extra middelen uit het Westen, gewoon zelf een tentje bouwen, water putten, in de rij staan voor de gaarkeuken en zorgen dat hij uit handen blijft van slavenhandelaren en andere criminelen. En na een jaar mag hij zelf uitzoeken hoe hij de Nederlandse grens bereikt. Waarna hij het hele asieltraject mag doorlopen en vervolgens een jaar de kutbaantjes van een malafide arbeidsintegratiebedrijf mag opknappen voor een bijstandsuitkering. Dat lijkt me niet meer dan menselijk.

 

Deze gastbijdrage van Karin van der Stoop verscheen eerder op Hoe vrouwen denken.

Reacties (9)

#1 Cheradenine Zakalwe

Klaas, kun je ook iets ferms zeggen over de 7 miljard belasting die Shell de afgelopen jaren ontdoken heeft, met medeweten van de Belastingdienst? Want wat hadden we veel nuttige dingen kunnen doen van dat geld…

 • Volgende discussie
#2 Lutine

Wat een gezeur weer. Klaas heeft PVV corvee, dat is toch wel duidelijk ? Klaas is een intelligente (slimste) man die dat soort dingen begrijpt. Gewoon een wat beschaafde Wilders neer zetten als typetje. Want je weet nooit wanneer er verkiezingen zijn, maar in ieder geval volgend jaar zijn er verkiezingen voor P.S.

Het is natuurlijk gemakkelijk om Klaas af te vallen, maar zo doen alle politici dat nu eenmaal. Ik zag Jesse en Lodewijk verleden week opeens in de rol van constructieve oppositie die een of ander regeerakkoord willen open breken. Had dat verleden jaar niet gemoeten vraag je je dan af? Maar nee, kennelijk is het jachtseizoen op het electoraat al weer geopend.

Alleen Lilian is zeker in slaap gesukkeld, daar hoor je niet zo veel van. Zeker nog in shock over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen? Sybrand haalt weer wel telkens het nieuws. Het probleem met Sybrand is echter dat je na afloop nooit weet waar hij het over had. Maar dat serieuze gezicht van um vergeet je dan weer niet.

Hoe zou het toch met Alexander zijn? Die mis ik toch wel een beetje. Alexander in oppositie tegen Klaas is wel een beetje mal. Geert onder handen nemen, dat doet eigenlijk niemand meer. En dan hebben we nog Thierry als de rijzende ster die maar niet wil rijzen. Dat is net zo’n cake die je omhoog ziet komen in de oven en groter en groter worden. Uiteindelijk ploft het met een diepe zucht weer in elkaar, dat zie je al van te voren aan komen.

Ik stem maar op Kuzu denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spam

Dit is al een stuk samenhangender dan de vorige poging van deze schrijfster. Ik begrijp dat ze is aangetrokken voor een wat minder inhoudelijke en meer emotionele blik op de actualiteit. Op zich zit ik daar niet heel erg op te wachten, maar het is nu in ieder geval duidelijk waar de schrijfster zich druk over maakt en wat het verband is tussen de feiten en haar persoonlijke mening daarover.

Ga zo door, zou ik zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Met zulke complimenten heb je geen kritiek meer nodig @spam!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Karingin

Ik schrijf altijd lekker vanuit de emotie. Hoewel ik ook prima in staat ben tot een droog stuk met wetenschappelijke onderbouwing en statistieken en zo, heb ik daar niet zoveel zin in. Opinie is opinie, ik ben geen journalist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Emile M

@0: Waarom spreek je over oorlogsvluchtelingen terwijl Dijkhoff het heeft over vluchtelingen? Daartussen zit een wereld van verschil. Vluchtelingen zijn mensen die in hun land van herkomst om persoonlijke redenen te vrezen hebben van de autoriteiten. Over hen gaat het Vluchtelingenverdrag. Oorlogvluchtelingen vluchten voor het onregichte geweld in hun woonland. Dat je die tijdelijk onderdak biedt is verdedigbaar. Dat wordt pas anders als ze hier zo lang zijn dat ze wortelen. Dan ligt een langer verblijfsrecht in de rede.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Kacebee

En als je niet hard genoeg je best doet, dan is het heel menselijk om getraumatiseerde mensen die hun hele hebben en houden verloren hebben, waarschijnlijk ook familie en vrienden, na een jaartje of 3, 4 gewoon weer terug te sturen naar de regio.

Het probleem is natuurlijk dat Afrikanen (want daar hebben we het op dit moment vooral over) hier naar onze maatstaven helemaal niet hard genoeg hun best kunnen doen. Ze zijn in feite kansloos. Het is daarom wreed ze hierheen te laten komen. Doe je dat toch en laat je ze hier, dan ontstaat een nieuwe onderklasse die garant staat voor vele generaties durende ongelijkheid. Kijk maar naar de VS als je denkt dat dat vanzelf over gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 majava

Shorter Kacebee #7: ‘negers zijn lui’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

@5

Dat het uit emotie is geschreven was mij ook al duidelijk.

:-)

Hou, die Klaas maar in de gaten. Die man kan wel eens de toekomstige premier worden! Rutte is zijn uiterste houdbaarheidsdatum al genaderd of gepasseerd. Klaas is intelligent, ad rem, goed in het debat, zelfverzekerd, humoristisch en toch dezelfde gezellige uitstraling die Roemer ook heeft. Wat kan er nog fout gaan? Shell?

 • Vorige discussie