De lange termijn visie van hardcore crime-fighter Leers

De voorstanders van legalisering van softdrugs hebben medestanders uit onverwachte hoek; de criminaliteitsbestrijders. Bijvoorbeeld in de persoon van burgemeester Leers van Maastricht, die onlangs tijdens een hoorzitting in het EU-parlement een pleidooi hield voor regulering van produktie en een uiteindelijke Europese legalisatie van softdrugs. Meneer Leers heeft het namelijk zo vreselijk druk met al die softdrugs gerelateerde criminaliteit; 100.000 manuren van de Maastrichtse politie alleen al.

Leers verwijst terecht naar de “drooglegging” in de USA, van 1920 tot 1933;

De jaren van de drooglegging waren overigens wel gouden jaren voor de georganiseerde misdaad. Toen de drooglegging werd teruggedraaid, moest de maffia uitzien naar andere bronnen van inkomsten, aldus Leers.
(maastricht.nl)

Dat is waar. Maar denk niet dat deze andere bronnen van inkomsten allemaal even rozengeur en maneschijn-achtig waren. Te noemen zijn o.a. afpersing, speciale door maffia gecontroleerde vakbonden, illegale gokhallen, prostitutie, mensenhandel, financiering tegen woekerrentes, handel in en smokkel van verboden drugs en wapens, zwarte markten, witwas operaties, en natuurlijk de bij al deze activiteiten behorende geweldsdelicten ter intimidatie en/of afrekening.

Dat thans, 70 jaar na het terugdraaien van de drooglegging 1 op de 138 inwoners van de USA achter de tralies zit, doet van alles vermoeden, behalve dat de criminaliteit in de USA, of het aantal manuren van de Amerikaanse politie, in enige mate zijn afgenomen na het opheffen van de drooglegging. Het kan natuurlijk zijn dat alle thuistelers en maffiosi in Limburg een legale kantoorbaan van 9 tot 5 gaan zoeken als Leers zijn zin krijgt. Maar erg waarschijnlijk lijkt me dat niet. Anders gezegd; ik geloof er geen reet van.

Ik denk eerder dat de Limburgse politie het behoorlijk druk gaat krijgen als Leers zijn zin krijgt. De kans dat Leers zijn zin krijgt is overigens natuurlijk volkomen nihil, maar dat terzijde.

 1. 1

  Interessante analyse maar korter door de bocht dan ‘oze Jos’ het in zijn hoogtijdagen had kunnen klaarspelen.
  Leers wijst erop dat het verbieden van stimulerende middelen weinig effect sorteert op het gebruik ervan. DP neemt meteen de geschiedenis van de kriminaliteit van de afgelopen 70 jaar in de VS erbij.
  Asperges met crack vergelijken.
  En Leers wil gewoon de volgende lijsttrekker van het CDA worden.

 2. 3

  Ik ben altijd een beetje teleurgesteld in de selectieve anti-Amerikaanse getallen die altijd gekozen worden op Sargasso. De selectie volkscommissie voor de statistiek van democratische sargasso-ers moet misschien eens herzien worden.

  Andere statistieken wijzen bijvoorbeeld uit dat de kans om slachtoffer te worden van een misdrijf in Nederland hoger is dan in de VS. Misschien ligt er zelfs wel een relatie tussen de twee getallen en het is maar net wat je belangrijker vind he: een crimineel achter tralies of niet.

  Een ander leuk cijfer is dat de criminaliteit tussen 1980 en 2001 in de VS alleen maar is afgenomen terwijl die in Nederland is toegenomen, met een uitschieter voor de vermogensdelicten.

  http://www.wodc.nl/images/OB211_07_tcm11-5232.pdf

  Helaas ontbreken in bovenstaand rapport de meeste cijfers voor de VS.

  Er is een sterke tendens echter tussen inkomensverschillen/armoede (onduidelijk) en misdaad. In Nederland stelen de armen van de rijken via de belasting, in de VS is er een meer eerlijke vorm van stelen, je steelt hier direct van een ander, zonder dat de staat je eigendom onteigent en herverdeeld zoals in Zimbabwe.

 3. 4

  1 op 138 in de VS is niet te vergelijken omdat je in Nederland geen gevangenisstraf krijgt voor softdugs bezit en kleinschalige teelt. In de VS dan weer wel, en er zijn interessante artikelen te schrijven over de amerikaanse gevangenis industrie en rechtssysteem waar een aantal zeer dubieuze kanten aan zit (sorry caprio) maar ’t staat wel los van het softdrugsbeleid in Linmurg natuurlijk.

  Overigens: Ik hoop dat Europa niet de ‘amerikaanse kant’ opgaat waar het om dit soort zaken gaat. Niet puur en alleen repressie maar acceptatie dat mensen bepaalde zaken toch blijven doen.

 4. 5

  In amerika bestaat een deel van de populatie achter de tralies uit mensen die na “three strikes you’re out” voor de rest van hun leven vast zitten. En dat kan ook het drie maal stelen van een marsreep zijn. Zo hou je natuurlijk wel een kunstmatig hoge gevangenispopulatie, maar dat heeft niets te maken met het stoppen van de drooglegging en de vervolgacties van de georganiseerde misdaad.

 5. 6

  DP pleit dus voor het instandhouden van dit systeem omdat de criminaliteit zich anders verplaatst? Principieel heel erg zwak, maar ook praktisch kan je je afvragen of de collateral damage van de war on drugs wel het best haalbare resultaat is in zo’n systeem van ‘geplande criminaliteit’. Je geeft de slachtoffers van deze oorlog in elk geval bij voorbaat op uit angst voor het onbekende.

 6. 7

  Maar denk niet dat deze andere bronnen van inkomsten allemaal even rozengeur en maneschijn-achtig waren.
  Pun intended? Het moonshining was dus net afgelopen.

 7. 8

  Nou het is toch mooi dat de meesten het hier met mij eens zijn dat het stoppen van de drooglegging niets te maken heeft met de criminaliteitscijfers in de USA ? Dat is precies wat ik ook beweer.

  Ik denk dat het legaliseren van soft drugs uit het oogpunt van criminaliteitsbestrijding geen bijster goed idee is. Leers vind de huidige praktijk van plantage oprollen waarna er onmiddelijk ergens anders een nieuwe plantage wordt opgezet, onzin.

  Hij wil liever de hele bedrijfstak opheffen. Volgens mij schiet de criminaliteitsbestrijding daar weinig mee op want er wordt wel weer een nieuwe bedrijfstak in het leven geroepen.

  Ik ben zelf overigens voorstander van legalisatie van softdrugs, maar niet omdat ik denk dat er daarna minder criminaliteit is, zoals Leers kennelijk wel schijnt te denken.

 8. 9

  Eigenlijk denk ik dat t gewoon weer de aloude “wet van behoud van ellende” is. Mensen zijn graag “bad”, of dat nou illegale wietteelt is of autoradio’s jatten. Al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat je sociaal-economische situatie van invloed is op het crimineel worden of niet, en dan ligt de VS toch echt achter bij Nederland.

 9. 11

  @Caprio 3 ik ken jouw verontwaardiging over de misstanden op sargasso met berichtgeving over de USA, echter dit cijfer wordt de laatste tijd overal te pas en te onpas genoemd, zeker niet alleen op sargasso.

  dan de relatie tussen misdaadcijfers en criminelen achter de tralies. Het is waar; hoe minder criminelen vrij rondlopen, des te minder misdrijven. Grote aantallen criminelen, of ze nou in de gevangenis zitten of vrij rondlopen geven aan dat in beide gevallen een groot deel van je burgers zich kennelijk geroepen voelen om over te gaan op criminaliteit. Dit is dus zowel in Europa als in de USA het geval.

  Of nou je aantal gedetineerden stijgt met een dalend criminaliteitscijfer, of je criminaliteitscijfer stijgt met een gelijk blijvend of dalend aantal gedetineerden; je bent in mijn ogen in beide gevallen even weinig succesvol bezig met je burgers.

 10. 12

  DP concludeert dat zowel de drooglegging als de ophef ervan niet echt zijn vruchten heeft afgeworpen in de VS. De situatie in Nederland zou anders kunnen zijn. Maar Leers doet er m.i. verstandig aan dit in een Europees kader te plaatsen. Dàt is namelijk het grootste probleem van ons beleid. Het feit dat je in Maastricht en Heerlen in de file staat tussen de Duitsers die zum einkaufen de grens oversteken.

  @Grobbo
  Vind je echt dat we maar moeten accepteren dat mensen een uitkering trekken en daarnaast op zolder met illegaal afgetapte stroom een hele dikke boterham bijverdienen en zo indirect bijdragen aan onze narcostaat reputatie?

  @Caprio
  Het moge bekend zijn dat hier een soort Amerika fixatie heerst. Wel zo makkelijk want dan hoeven we die energie niet te richten op de problemen binnen de grenzen (van Europa).

  @Steeph
  Er zullen ongetwijfeld Amerikanen zijn die 3x een marsreep hebben gestolen en levenslang krijgen…

  Hier heb je pedo’s die zich tot 3x toe aan een kind hebben vergrepen en via proefverlof worden voorbereid op terugkeer in de maatschappij, met alle gevolgen van dien.

 11. 13

  Wietteelt:

  Er lijkt me een vrij goede economische reden om locale wietteelt minimaal te gedogen. Aangezien wij wel coffeeshops gedogen wordt er in Nederland (en de rest van Europa) flink geblowed. Als dat nu allemaal maroc en afghaan is veroorzaakt dat een enorme geldstroom naar die landen, en God alleen weet wie er rijk wordt van dat geld (Taliban?).

 12. 14

  @12 dat probleem wordt volgens Leers zelf al in zijn huidige voorstel sowieso niet opgelost;

  “Trekken we daardoor dan nóg meer drugstoeristen aan?
  Nee, want aan de voorkant van de coffeeshop verandert er niks, alleen aan de achterkant. ”

  Overigens zou dat probleem bij een volledige legalisering van drugs natuurlijk wel worden opgelost. Leuk dan weer dat Leers daarvoor pleit in het EU parlement maar verder kansloos.

 13. 15

  Ik denk dat volledige legalisering wellicht kan werken. Maar dan alleen als je dat met geheel Europa doet.

  Toch vrees ik in dat geval voor de thuisteler. Als het namelijk legaal zou worden om wiet te telen, kan dat in een moderne kas in het Westland veel goedkoper dan op een zolder. En dan blijft het dus maar de vraag welke criminaliteit dat ontstane gat dan weer gaat opvullen.

 14. 16

  Ik weet zo net nog niet of alle criminaliteit verschuift als je softdrugs legaliseert, een deel wel natuurlijk. Maar het is gewoon dat een plantage houden echt makkelijk is, en eigenlijk zonder dat je er andere mee lastig valt. Ik vergelijk het een klein beetje met het illegaal kopiëren van cd’s door Jan en alleman, omdat het zo makkelijk is, doet iedereen het. Ik geloof nou niet dat half Nederland overstapt naar andere criminaliteit als er strenger wordt opgetreden tegen kopiëren.

  Mocht je drugs legaliseren, win je op vele fronten:
  -politie en rechters zijn in te zetten voor ernstigere delicten
  -je kunt voorlichting geven, omdat het nu legaal is
  -je kunt controle uitoefen over de kwaliteit
  -je kunt er accijns over heffen, en dat zal flink wat geld in de la kunnen opleveren

  politie voor ernstigere dingen

 15. 18

  Er is niemand die thuistelen wil toestaan hoor. Juist Leers niet. Mocht iemand dat denken dan is dat echt een misverstand. Leers wil de “achterdeur van de koffieshop” reguleren met gecontroleerde teelt. Niet door thuistelers dus.

  Als Leers zijn regeling van de “achterdeur van de koffieshop” erdoor krijgt gaan de thuistelers en bijbehorende georganiseerde misdaad zich richten op de export.

  Als Leers zijn legalisering van softdrugs in europa erdoor krijgt zijn de thuistelers in 1 klap volkomen overbodig aangezien een paar ondernemers, kanis en gunnik of zo, een paar goeie wiet plantages wegzetten.

  De thuiskwekers en de maffia moeten dan op zoek naar andere bronnen van inkomsten.

 16. 19

  @Kim: je zegt: “Vind je echt dat we maar moeten accepteren dat mensen een uitkering trekken en daarnaast op zolder met illegaal afgetapte stroom een hele dikke boterham bijverdienen en zo indirect bijdragen aan onze narcostaat reputatie?”

  Nee natuurlijk vind ik dat niet. Zie mijn opmerking over de autoradio, en datzelfde geldt voor stroom natuurlijk. Maar misschien kan zo’n bijstandstrekker zichzelf ineens bedruipen met zijn teelt, ondanks de stroomkosten. De roker zal moeten accepteren dat de kostprijs omhoog gaat, de teler zal moeten accepteren dat het geen easy money meer is maar een baan, en de overheid heft er lekker belasting over.

  Fraudeurs dienen keihard te worden aangepakt.

 17. 20

  Zolang het marktkapitalisme ieder en alles in de allesoverheersende greep houdt en het denken beheerst, kan de dopehandel er alleen maar harder bruter, gemener en gewelddadiger op worden.

  Een overheid als de zoveelste concurrent die gelimineerd moet worden om de targets te halen.
  Ik verwacht overvallen, ramkraken, ontvoeringen, gijzelingen, moordaanslagen.

  Denkt men heus in de dope handel wel een integere, eerlijke wereldhandel op te kunnen zetten? Daar waar het verdomme niet eens met traditionele en echt noodzakelijke landbouwpridukten lukt, zal het met wiet wel slagen ?

  “Als de rook om je hoofd is verdwenen”..

 18. 21

  dopehandel… jezus, waar heb jij de laatste 10 jaar gezeten? Het gaat er toch niet om dat we een eerlijke en integere wereldhandel opzetten maar dat de drugsproblematiek eens op een serieuze en realistische manier gaan benaderen?

 19. 22

  @El Grob
  Aha, okay.

  Het blijft lastig want zoals ook DP al aangeeft: zodra je het legaliseert valt er voor de thuisteler weinig meer te verdienen.

 20. 23

  @DP en zien voele Maastreechse vreunden.
  Stekelenburg begon er al mee. D’66 (god hebbe haar ziel) deed een poging. Nu Leers. Nog een paar jaartjes wachten en het is zover.

 21. 24

  Ja, Grobbo begin dan met een bestrijdingsbeleid over een structurele aanpak van alle verslavings/ welvaart ziekten en sla een flink portie zelf kritiek dan niet over.
  Denk je dat het uitschrijven van meer anti -depressiva de depressiviteit uit de wereld helpt of betekent dat feitelijk een knieval voor het veschijnsel. Depressie verkoopt anti -depressiemiddelen, lang leve de depressie.

  Dat meer gereguleerde vrijhandel de smokkelkartels en belastingontduiking zal voorkomen ?

  Dat de concurrentie ( bvb, uit marocco, turkije, afghanistan, zuid -amerika, antillen, etc. ) eieren voor hun geld zullen kiezen en de gefixeerde prijsconcurrentie van een gesubsidieerde overheidsector zullen accepteren ?

  Wat te denken van de chemische industrie die de liberalisatie zal aangrijpen om ‘veilige’ xtc pillen op de markt te te brengen?

  Stel dat de softdrugmarkt inklapt en de consument aangeeft alleen tevreden gehouden kan worden met meer xtc ? Gaat de overheid xtc laboratoria inrichten omdat de autoriteiten geen anarchie ( ietwat paradoxaal standpunt maar goed omwille van de redenatie) wensen ?
  Het cda is nu ‘opeens verdeeld'(?) over een bijna archaisch onderwerp. Een onderwerp wat vooral zij ( en de schijnheilige vvd) tientallen jaren hebben gesaboteerd door over het ‘gedoogbeleid versus legalisering’ geen kamerdebatten te willen voeren maar nu politiseren en problematiseren maar al heel lang de huidige anarchie en ontsporing mede hebben veroorzaakt. Hun soort oplossingen kunnen allen maar ongeloofwaardig en hypocriet zijn.
  Kennelijk is de bloem rijp om geplukt te worden om dat men er electoraal succes ( 2007) mee denkt te zullen boeken.
  Het is voor mij meer de vraag waarom allerlei drugsproductie en de markt ervoor( het vraag/aanbod principe) in het algemeen zo massaal en populair is en waarom juist dit heeft kunnnen uitgroeien tot een van de meest succesvolle branches voor ondernemers in een internationale economie en zelfs in de mondiale context zo heeft kunnen uitbotten en doorrotten. Wat zegt dat over beschaving en vermolming.
  Ik verwees daarnet niet voor nix naar anti-depressiva ( alcohol, tabak, slaap en upper/downers medicamenten zijn vergelijkbaar ).

 22. 25

  Ik stel voor om flink verziekte met cyaankali vermengde XTC de markt op te brengen, wat kilopartijen naar bittere amandelen ruikende coke plus een flink aantal balen wiet uitgekristalliseerd van de Pokon.

  Zijn we meteen van al dat gezeik van al die zielige om aandacht vragende drugsgebruikertjes af.

 23. 28

  Legaliseren die hap: kwaliteitskeurmerk en prijscontrole erover en klaar. Maximumleeftijd zo hoog mogelijk stellen en extra subsidie voor de Jellinek om de puberende eindexamenklassers weer uit hun lethargie te bevrijden.

  Legalisering hoeft niet in Europees verband, mag wel natuurlijk maar zal waarschijnlijk stuklopen.

  Één ding: Als legalisering het strafbaar stellen van het thuistelen van je max. 5 plantjes inhoudt, dan mag de bestaande prakrijk blijven.

 24. 29

  Kwaliteitskeurmerk? Prijscontrole? Subsidie?

  Van mij mag de kwaliteit zo zuighend mogelijk: hoe meer XTC doden, hoe beter. Datzelfde geldt trouwens ook voor zelfmoord plegende kutpubers, hoe meer door lethargie ingegeven ellende hoe mooier.

  ’t zal ze leren!

 25. 34

  @nove: Kun je ook in 3 zinnen van beperkte omvang zeggen wat je bedoelt? Het gaat hier over het legaliseren van softdrugs, niet om het volledig herdistribueren van de pharmaceutische wereldvoorraad.

  Wat jij allemaal aandraagt met zinnen als “Stel dat de softdrugmarkt inklapt en de consument aangeeft alleen tevreden gehouden kan worden met meer xtc ?” voegt niets toe aan de discussie maar leidt af.

  Daar gaat het toch niet over? Legalisering zal geen schok in het land geven hoor, onder de criminele telers wellicht, maar de praktijk is al gearriveerd, kijk om je heen. Nederland heeft een gemiddeld softdrugsgebruik in Europa, en dalende xtc cijfers.

  En als de drugs industrie met wat nieuws komt dan zullen mensen dat ook gaan proberen, zo zijn mensen nou eenmaal.

 26. 35

  De heer Leers zou beter moeten weten dan te pleiten voor de legalisering van zogeheten ‘softdrugs’. Hij toont hiermede aan het probleem der opiumschuiverij danig te onderschatten. Niet voor niets is er in de 19e eeuw besloten om het gebruik van opiaten te verbieden.

  Op het electronisch journaal dat ik beheer, ga ik nader op de kwestie in (Klik hier). Om niet teveel ruimte in te nemen, zal ik hier volstaan op te merken dat zijn plan ons zal opschepen met een generatie van lotuseters.

  Hoogachtend,

  August Groenstadt

 27. 36

  Ik zou overigens veel liever een puur Europese vergelijking willen zien, dan altijd weer dat externe navelstaren naar de VS. De VS zou niet relevant moeten zijn voor het zelfbewustzijn van Europa maar ipdv wordt Europa slechts als spiegelbeeld afgedrukt. Amerika is helemaal niet zo interessant als velen doen lijken om mee te vergelijken, al is het maar dat de tegenstellingen de tegenstellingen niet zijn, en de overeenkomsten de overeenkomsten niet.

 28. 37

  Lekker naief. Ons hele economische beleid is er op gericht competitief te zijn met de VS, en in mindere mate met India en China. Op sociaal gebied kijk je natuurlijk hoe die anderen het doen en wat de gevolgen van hun beleid zijn. Dat is geen extern navelstaren maar noodzakelijke orientatie op een veranderende wereld.

 29. 38

  Mwa…… ik begrijp werkelijk niet wat er mis is om een eventuele legalisering van softdrugs te vergelijk met het legaliseren van alcohol in de USA.

  Het cijfertje van 1 op 138 wordt ook nergens mee vergeleken, zet alleen een vraagtekentje bij de mogelijke gedachte dat de criminaliteit minder zou zijn geworden naar aanleiding van het opheffen van de drooglegging.

  Caprio reageert af en toe zo heftig dat ik het gevoel begin te krijgen dat ie zich echt schuldig voelt. Ook als het helemaal niet nodig is. :D

  Tenslotte, de heer Groenstad, ik heb op uw electronisch journaal gelezen over de “generatie van lotuseters” en ik ben niet overtuigd. Ik vind persoonlijk de generatie van SBS6 kijkers veel meer afgestompt dan de weedrokers. Hoewel ze elkaar gedeeltelijk natuurlijk overlappen.