De Klimaatpuzzel oplossen? Dat kan niet zonder bossen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wij zijn u nog een verklaring verschuldigd waarom wij u: gewaardeerde lezer, vandaag (op de Bossen Voor Klimaatdag) confronteren met een tekening van Dick Bruna. Dat zit zo: voorafgaand aan een grote conferentie waar de focus ligt op wat bedrijven kunnen betekenen voor ‘bosbescherming als klimaatinstrument’ zullen basisschoolkinderen, bedrijven en natuurorganisaties in Artis een enorme puzzel leggen. De door Dick Bruna belangeloos getekende puzzel is 15 x 19 meter en bestaat uit 1050 puzzelstukken. Dat maakt het een van de grootste puzzels ooit, analoog aan de mondiale klimaatpuzzel waar de mensheid nu voor staat. Ontbossing zorgt voor 20% van de totale CO2-uitstoot op aarde. Bosbescherming is een beproefd middel om CO2 emissies door ontbossing tegen te gaan (zie: REDD). Het is kosten-efficiënt en kan -in tegenstelling tot veel andere klimaatmaatregelen- direct worden toegepast. Met jaarlijks 30 miljard euro kunnen we de ontbossing halveren.

Op een aantal lege puzzelstukken hebben kinderen zelf leuzen gezet. De laatste puzzelstukken zullen gelegd worden door Lodewijk de Waal (Voorzitter HIER Klimaatcampagne), vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en een aantal kinderen. Het officiële gedeelte van het leggen van de puzzel vindt plaats tussen 14.00 en 14.30 uur.

Reacties (2)

#1 Ronald

15×19 meter, dat is 285 m2. De ironie wil dat grootgrutter Appie H. onlangs een puzzel van 800 m2 heeft gelegd. Wat maar weer eens illustreert dat het grootkapitaal veel machtiger is dan welwillende burgers en natuurclubs…

  • Volgende discussie
#2 frans

Bos is alleen een tijdelijke c02 spons.
Tenzij je het hout voor altijd zou opslaan.
En het maakt voor de hoeveelheid c02 die vrij komt niets uit of je het hout verbrandt of dat je het laat vergaan.
Dit ter info…

  • Vorige discussie