Bij de huidige bevolkingsaanwas zou de wereldbevolking over iets meer dan 30 jaar verdubbeld kunnen zijn tot ruim 13 miljard mensen. Ik kan me voorstellen dat zo’n voorspelling regeringsleiders die niet alleen aan zichzelf denken buikpijn kan bezorgen. Hoe geef je al die mensen te eten als je bedenkt dat er hier en daar nu al voedselschaarste is? Ze kunnen rustig gaan slapen. Ik las laatst dat de aarde zeker 24 miljard mensen kan voeden.
Aan dat onvoorstelbare getal waren wel wat voorwaarden verbonden. Zo moesten we niet meer aan vleesteelt doen en alle vrijkomende graslanden in graanlanden omtoveren. Verder zouden we alle braakliggende gronden in gebruik moeten nemen. Er schijnen namelijk nog ongelooflijke hoeveelheden land ongebruikt te liggen. Schandalig. O ja, ook maar liever geen biofuels uit voedselgewassen halen, maar alleen uit landbouwafval. Dan zou alles koek en ei zijn in de wereld. Hoewel ei? Waar voed je die kippen dan mee?
Vegetariër worden om je medemens te eten te geven, het klnkt heel nobel. Helaas gooit de economische groei in landen als China, India en bijv. Vietnam roet in de groenten. Want daar begint nu een omvangrijke middenklasse te groeien die ook wel eens een lekker stukje vlees op het bord wil. En geef ze eens ongelijk. Jarenlang hebben zij zich alles uit de mond gespaard om onze welvaart te bekostigen (ja toch, want als we alles eerlijk gedeeld hadden waren ze niet zo arm gebleven en wij niet zo rijk). Mogen zij nu ook eens?
Gelukkig zal het zo’n vaart niet lopen met de bevolkingsgroei. Allerlei factoren als hongersnoden, enge ziekten, geboortebeperking en oorlogen (ook wel sussend “regionale conflicten” genoemd) maken dat men nu op een voorspelling van 9,8 miljard zielen in 2050 zit. Lost dat het probleem op? Nee, want er is niet zoveel landbouwgrond, mensen worden geen vegetariër (een enkele idealist daargelaten) en er worden wel massaal biofuels uit voedselgewassen gestookt (in de VS schijnt de maisoogst al die kant op te gaan, want je auto kun je niet laten staan natuurlijk).
Kortom, de wereld schreeuwt om een oplossing. Met een beetje goede wil is die er. Als we in het rijke westen nou eens allemaal vegetariër worden. Dan kunnen we ons vlees naar de nieuwe middenklassen van de wereld exporteren. Verdienen wij er lekker aan en zij krijgen de welvaartsziekten. Nou niet zeuren mensen, wij hebben ons vijftig jaar dik kunnen vreten, gun een ander ook eens wat. Tegen de tijd dat we met z’n 24 miljarden zijn hebben wij een voorsprong met ons Ghandi-figuur. Wij zijn dan al tegen de nieuwe voedselschaarste opgewassen. Je zou het als een vorm van evolutie kunnen zien.
Hoe denkt de lezer over deze ontwikkelingen?
[poll=162]
Reacties (7)
Het is een veel voorkomende misvatting dat vegetarisme ten allen tijde een efficiëntere manier van voedsel produceren is.
Meestal klopt het. De manier waarop wij met onze bio-industrie vlees produceren is verkwistend en vervuilend. Maar als we zoveel mogelijk mensen willen voeren, dan moeten we voor elk stuk grond kijken hoe we daar het efficienst hoogwaardige voeding vanaf halen. Hoogwaardige voeding voor mensen bestaat nu eenmaal voor een groot gedeelte uit eiwitten.
In de rekenvoorbeelden leggen de vega’s altijd uit dat je veel beter bonen kan kweken dan koeien kan fokken, want in bonen zitten ook keiveel eiwitten. Dat bonen vies zijn en dat je er smerige scheten van gaat laten, dat vinden de vegetariërs niet erg. Het zijn masochisten en asceten, anders waren ze sowieso geen vegetariër geworden.
Maar daarbij vergeten ze een belangrijk punt: niet elk stuk grond is even geschikt om bonen op te kweken. Bij sommige grond is de beste manier om er voedsel op te maken, er koeien op te laten grazen.
Hetzelfde geldt voor kippen. Nu voeren wij onze kippen kippenvoer, dat moet gekweekt worden en dat is niet slim. Maar als we onze kippen nou de stukjes groente geven die wij weggooien, en zelf wormen laten zoeken, zijn het reuze efficiënte bronnen van eiwit. Zeker als ze eieren gaan leggen.
De mens moet geen vegetariër worden, want vlees kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het voedselprobleem. Als we zoveel mogelijk eten uit onze aarde willen halen, kunnen dieren daar goed bij helpen. We hebben het dan wel over een onsje vlees per week, en niet per maaltijd, dat moge duidelijk zijn.
Hahaha, Bartb loopt hier even helemaal leeg na een klap tegen z’n kanis door een baal met goeie bedoelingen uit de koker van Ippekrites.
Libellegehijg, heren. En nu een paar deskundigen graag.
Vlees is niet het probleem. Speculatie wel. Biofuel ook. India niet, China ook niet.
@m44: Ah, is dat je bronnenloze wijsheid? En ben je niet de invloed van het ‘militair-industrieel’ complex vergeten?
Nee, dit keer niet @JSK. Maar ik word wel eens een beetje draaierig van al die voorspelbaarheden over de voedselcrisis. En dan het bespottelijke idee om b.v. in India een nieuw vleesgraaiend monster te zien. Lamazitte.
Die wijsheid krijg ik uit de kranten en de media die jij ook leest dus doe maar niet zo raar. Filteren is het woord.
Waarom zou je zoveel mensen willen hebben op deze aardkloot? Je zou eigelijk moeten streven naar zo min mogelijk mensen, of niet?
@6: Heel erg waar, al moet je toegeven dat elk middel om dat streven te verwezelijken wordt afgekeurd door een meerderheid van de wereldbevolking.