De Grote Verwenning | Grillz

Serie:

DOCUMENTAIRE - Het hele najaar draait in De Balie en op Sargasso de filmserie De Grote Verwenning – op zoek naar antwoorden op de vraag wat welvaart met ons doet. Met elke maand een film-met-voorgesprek in De Balie Cinema en elke week korte films met bijschrift op Sargasso. Deze week: Grillz (2009).

Aan het begin van de zeventiende eeuw lieten de nog maar net schatrijke Hollanders zich bescheiden portretteren. Zwart laken, zwarte hoeden, slechts de witte kanten kragen suggereerden dat dit geen arme sloebers waren, maar juist rijken die de weelde konden dragen. Die houding: leven in overvloed, maar het net niet tonen, heeft drie eeuwen overleefd. Een rijke stinkerd stinkerd zijn is niet erg, als je maar ‚altijd gewoon bent gebleven’.

De documentaire Grillz, van Boris Everts & Sander Kerkhof, gaat over gouden tanden – grills zijn sieraden voor op je gebit. Ze gaan op zoek naar de roots van het fenomeen, de hiphopscenes van Houston en Texas. En ze zoeken natuurlijk ook de Nederlandse variant op.

The Opposites claimen de grills-trend naar Nederland te hebben gebracht. In Amsterdam Zuidoost spreken de documentairemakers een homeboy, die ons op het hart drukt dat dit ZIJN cultuur is – ‚Geen geintjes’. In Nederland onderscheid je je niet met lang haar, maar goud in je mond.

Tegen het eind van de zeventiende eeuw waren de zwarte pakken en de suggestieve kragen verdwenen. Ervoor in de plaats kwamen pruiken, glimmende stoffen en onversneden bling. Ook dat zit ergens verborgen in ons culturele DNA. Wie weet, misschien wordt het nog eens wat met de Nederlandse grills-markt.

[kliktv]

Reacties (1)

#1 Kalief

Een gouden tand is een luxe tandprothese. Een dure reparatie van een verrot gebit.

Met die gedachte in mijn achterhoofd kan ik de smoelsier en bekbling maar moeilijk loskoppelen van verwaarlozing en verrotting. Een tandarts is geen juwelier.

Een stukje culturele kloof?