De Fitna film van de Amazone indianen

hakaniWat Fitna is voor de moslims dat is Hakani voor de Amazone indianen. De korte film Fitna werd gemaakt met het doel de islam en haar volgelingen af te schilderen als een moordzuchtige immorele beweging. Hakani poogt hetzelfde te doen met de Amazone indianen. Net als Fitna circuleert deze korte film op het internet en is ze gemaakt door iemand die belang heeft bij het beschadigen de geportreteerde groep. Hakani is geregisseerd door David Cunningham, zoon van de oprichter van de Amerikaanse missionarissenorganisatie Youth with a Mission, welke ook een tak heeft in Brazilië, Jocum. De organisatie heeft er belang bij dat de cultuur van de Amazone indianen wordt gezien als barbaars en immoreel, dit helpt namelijk bij de bekering van ‘deze wilden’. En Hakani heeft ‘succes’: de film leidt waar ze te zien is tot afgunst en doodsverwensingen richting de Amazone indianen. Hakani gaat over kindermoord in de Amazone en is te bekijken op Youtube (niet voor de weekhartigen). Kindermoord zou volgens de missionarissen een wijdverbreid fenomeen zijn onder de Amazone indianen: het is een manier om van zieke en invalide kinderen af te komen. De Braziliaanse overheid spreekt dit echter tegen en verwijt de missionarissen incidenten uit te buiten t.b.v. de bekering van indianen.

In de film Hakani is een groep Amazone indianen te zien die twee kinderen levend begraven. Wie de film aandachtig bekijkt ziet al snel dat deze in scene is gezet. Op een bepaald moment ligt de cameraman zelfs in de kuil om de vallende aarde op z’n lens te filmen: hoe dramatisch. De openbare manier waarop de kinderen worden omgebracht staat in contrast met wat deskundigen vertellen over kindermoord in de Amazone. Volgens directeur van Survival International: een organisatie die opkomt voor inheemse volkeren, Stephen Corry is infanticide in de Amazone een zeldzame aangelegenheid. “Als het gebeurt is het de keuze van de moeder en wordt er niet licht tegenaan gekeken. Het wordt in private kringen gedaan en geheim gehouden. Het wordt gezien als een beschamende en tragische gebeurtenis” (bron). Meer informatie van Survival International over de vermeende infanticide en de film: hier.

hakani1De film Hakani is vernoemd naar een meisje van de Suruwaha-stam dat door haar broer werd gered toen haar stam haar wilde vermoorden. Hij bracht zijn zusje, die op haar tweede nog niet kon lopen of praten, op z’n rug dwars door het oerwoud naar een missionarispost. Inmiddels is Hakani opgeknapt, kan ze praten en lopen en gediagnostiseerd met een behandelbaar schildklierprobleem. Het infanticide-verhaal van Hakani staat echter op zichzelf en zelfs de betrokken missionarissen erkennen dat het niet valt te achterhalen wat er precies is gebeurd. Toch is er inmiddels een uitgebreide campagne tegen kindermoord in de Amazone op touw gezet, met als pronkstuk een professioneel ogende website. De viral smaadvideo van christelijke Cunningham slingert deze campagne verder aan met het in de hand werken van vooroordelen over de indianen en het ophitsen van de publieke opinie.

Infanticide bestaat dus wel degelijk onder de indianenstammen in de Amazone, al is het zeldzaam. Net als dat er moordzuchtige moslims bestaan die uit naam van hun geloof dood en verderf zaaien. Maar in beide gevallen is het uit de context rukken en verdraaien van de feiten tekenend voor smaadvideo’s als Fitna en Hakani. De makers van dergelijke films zijn de werkelijk kwade geniussen, niet hun slachtoffers.

 1. 1

  Kindermoord zou volgens de missionarissen een wijdverbreid fenomeen zijn onder de Amazone indianen: het is een manier om van zieke en invalide kinderen af te komen.

  Is het niet gewoon die film 300? Roept er iemand “THIS IS THE AMAZONE!” voordat het kindje in de kuil wordt gegooid?

 2. 4

  @2

  Je kunt moeilijk volhouden dat Fitna een promotiefilmpje voor de Islam was. Of de kwalificatie die Carlos er vervolgens aan geeft hout snijdt is weer een tweede maar dat lijkt me niet voldoende voor een dhimmiebokaal. Jou wel?

 3. 5

  @ stoethaspel

  De film fitna is een compilatie aan promotie materiaal van radicaal islamitische organisaties. Zeker het eerste deel bestaat uitsluitend uit wervings materiaal voor dergelijke organisaties. Lees maar eens de strafzaken tegen jason w en zo.

 4. 6

  @5

  Als we intentionaliteit eventjes mee in beschouwing nemen, dan was de bedoeling van Fitna niet om reclame voor de Islam te maken. Carlos trekt het dan meteen in het extreme door te stellen dat Wilders beweert dat alle aanhangers van die religie in de verdomhoek worden gegooid, maar om daar nou meteen een dhimmiebokaal voor uit te willen overhandigen.

  Weet je wat het is? Als we doorgaan, met zijn allen, iedereen die je niet zint een fascist of dhimmie te noemen, dan betekenen die termen straks als je ze echt een keer nodig hebt helemaal niks meer.

  Je kunt het met Carlos oneens zijn, maar vanuit zijn optiek is dit heel zo´n rare opmerking nog niet. De vraag of ie juist is is een andere vraag.

 5. 7

  @klaplong
  Het probleem is dat het er niet bij werd vermeld dat het om radicale organisaties ging. Fitna verklaarde dit representatief voor de hele moslimwereld. Verder bevatte de film een groot aantal aantoonbare onjuiste heden en halve citaten. Kortom een ideale prent voor het stuitend domme klootjesvolk aan wie je alles kunt verkopen.

 6. 8

  @7: de Nieuwe Politieke Correctheid gebiedt het je om geen kritiek te hebben op alle bedenksels van Wilders en zijn Partij. Het Volk wil het nu eenmaal zo, en het volk kan het niet bij het verkeerde eind hebben.

 7. 9

  De maker van Fitna heeft natuurlijk nooit de intentie gehad een evenwichtig beeld te schetsen.

  Fitna is een politiek pamflet in een moviemaker nieuwemedia jasje. Het is precies als de meeste artikelen hier op Sargasso, alleen dan met een wat onkiesere inhoud. Fair en balanced is nooit de bedoeling geweest.

  Het is een weerspiegeling van de onafgebroken stroom aan haat propaganda die er op het internet circuleert. Alleen al in nederland is, volgens het OM, het aantal van dergelijke promotie sites vervijftigvoudigd in de afgelopen 10 jaar. Dat terzijde natuurlijk.

  @ Alo
  Fitna verklaart niks, filmpjes hebben geen betekenis an sich, jij geeft die betekenis. Woorden komen niet tot je als een onbevlekte ontvangenis, je weet wie de afzender is van het filmpje, en je geeft er een eigen betekenis aan.

  Dat is ook precies wat er gebeurde, er is praktisch geen moslim die zich aangesproken voelde, er is bijna niemand die ontkent dat deze aan elkaar geplakte filmpjes an sich werkelijke beelden zijn.

  ( Ik heb pas later begrepen dat die filmpjes hoorden bij de vaste propaganda van terreurcellen)

  “Het stuitend domme klootjesvolk” ….. Alo…

 8. 10

  De islam is toch ook een moordzuchtige immorele beweging? Ik heb tenminste nog nooit iets goeds gezien dat van de islam is gekomen, alleen maar slechte dingen.

 9. 11

  @ Stoethaspel

  Hoe wil jij trouwens “de Intentionaliteit” vast stellen?

  Scholten, Fish, Searle, Wittgenstein, Gadamer, Dworkin,kom er maar in, wil jij je onderscheiden van het klootjesvolk, laat dan zien dat je weet wat je zegt als je “intentionaliteit” zegt.

 10. 13

  De indianen vermoorden af en toe gehandicapte kinderen. Ik ga zelfs niet eens zeggen dat dat barbaars is want we hebben graag dat de indianen op oorspronkelijke wijze blijven leven en niet door de moderne maatschappij worden ‘aangetast’. Dat zulk gedrag voor een stam die altijd middenin een jungle leeft niet zo vreemd is hoef ik natuurlijk niet gaan uit te leggen lijkt mij.

 11. 14

  “Inmiddels is Hakani opgeknapt, kan ze praten en lopen en gediagnostiseerd met een behandelbaar schildklierprobleem.”

  Ja dat die Indianen “survival of the fittest” nog wel een beetje in ere proberen te houden, is natuurlijk tegen het verkeerde been van de gemiddelde Christen:P

 12. 15

  @11

  Je comment te laat gezien

  Ik ben geneigd me aan te sluiten bij Gadamer´s betoog over kunst, dat wat mij betreft hierop van toepassing is (daarmee wil dus niet gezegd zijn dat dit kunst is, of Fitna) maar het wil zeggen dat de betekenis van dat wat je tot je neemt niet alleen in het werk zelf besloten ligt, maar, zoals jij ook al opmerkte, in de beschouwer.

  Vandaar dat ik ook geneigd ben te zeggen dat het onzin is Carlos om deze vergelijking een dhimmie te noemen. Er zijn vast wel betere aanleidingen te vinden dan dit.

  *stoethaspel wacht in spanning af of het een plusje of een minnetje wordt, naar het oordeel van de heer of mevrouw Klaplong *

 13. 16

  @Klaplong
  Je begint zelf met de verdediging van Fitna als zijnde iets dat uit de moslimwereled komt. De context waarin je dat gebruikt geeft aan dat je dit een krachtige ondersteuning van de film vindt. Het gejammer van een verdedigers van een uiterst grove generalisatie, als hij zelf onderwerp wordt van een generalisatie is wel weer aardig van je.

 14. 17

  @ ALO

  Je blijkt een van de ordinaire voorvechters te zijn van de vriend vijand samenleving te zijn. “Either with us or against us” retoriek die niet misstaat in de onderbuik van onze samenleving.

  Wat dat betreft zou je, als je wel over enig intellect had beschikt, een sterke eigentijdse opvolger zijn van Carl Schmitt een grote duitse rechtsfilosoof.

  Als je wat minder vooringenomen zou kijken naar het debat, zou je heel wat minder tegenstanders tegenover je vinden. Je preoccupatie met het identificeren van de vijand, maakt dat echter onmogelijk.

  Een echte originele Vollidiot, dat ben jij ALO. Een prettig woord, en ik ben blij dat ik het nu eens gerechtvaardigd kan gebruiken.

 15. 19

  Hoe varen wij hier in nederland erbij qua cijfers? Ik heb het idee dat infanticide, vaak samengaand met de (zelf)moord van een of meer ouders, de laatste jaren ook regelmatig in het nieuws is.

 16. 20

  @18

  Gadamer heb ik altijd fijn gevonden…

  Een dikke plus nog wel!

  En dat ondanks het matige gebruik van het Nederlands… Helpt het als ik zeg dat het niet mijn dagelijks gebruikte taal meer is? :)

 17. 21

  This is about policy of interfering or not in isolated cultures and too much feast for selfish interests of anthropologists. We should stop the nonsense of trying to preserve these fossil primitive indigenous tribes, inserting them as fast as possible, and in a reasonable way, in modern society. One generation is sufficient to teach all of them language and culture, give rights and obligations (Law), and some kind of adequacy. Besides, they are already a dead society, because cannot live without artificially created barriers, so what is the point of preserving their natural and cruel status?

  Prachtige omschrijving lijkt me.

  Om er een verband met Fitna te leggen slaat nergens op ,
  Modern times van Charley chaplin ja.

 18. 25

  @ ALO
  Zucht ALO, moet ik je ook nog leren om je eigen woorden te begrijpen? Ik ben welwillend, want ik geloof in de verheffing van wat jij “het klootjesvolk” noemt, door de niet aflatende welwillendheid van een enkeling.

  “Je begint zelf met de verdediging van Fitna”

  Daar ga je dus al de fout in, ik verdedig fitna niet, ik constateer of laat weten dat de film Fitna een compilatie is van promotie en wervingsfilmpjes van terreur organisaties. Hoe is dat een verdediging? Of wekte die opmerking per ongeluk wat sympathie bij jou op voor de film Fitna? Dat was niet mijn bedoeling!

  “als zijnde iets dat uit de moslimwereled komt.”

  “Als zijnde iets” Mijn god, het lijkt wel of ik met de stenen sjouwer van mijn aannemer te maken heb. Niks mis met stenensjouwers, vooral omdat zij over het algemeen niet zulke domme praatjes erop na houden als jij.

  Verder meen ik te moeten begrijpen dat je bedoelt dat ik de suggestie probeer te wekken dat de film niet door Wilders is gemaakt? Totale quatsch natuurlijk en dat had je opgemerkt als je niet zo ontzettend bezig was geweest om een vijand te vinden.

  “De context waarin je dat gebruikt geeft aan dat je dit een krachtige ondersteuning van de film vindt.”
  Ook hier begrijp je weer niet wat je zelf zegt, er was geen context bij mijn opmerking. Ik vulde alleen aan met hetgeen ik onlangs begrepen heb uit een artikel van een officier van Justitie.

  “Het gejammer van een verdedigers van een uiterst grove generalisatie, als hij zelf onderwerp wordt van een generalisatie is wel weer aardig van je.”

  Hier ga je weer precies verder op het denkniveau van de gemiddelde white supremacist, je ziet iedere iedere nuance, alles dat ook maar lijkt op een wederspannigheid aan voor vijand. En dat maakt jou de Vollidiot waartoe ik je de vorige keer al heb uitgeroepen.

  ALO, toe nou!

 19. 26

  Alo kan er ook niks aan doen. Maar “Vollidiot”? Hij kan wel goed schaken zegt ie ( t.w. op niveau “iq 147”) Idiot savant lijkt mij dus een betere benaming.. ;-)

 20. 27

  @Klaplong
  Ik had je dus verkeerd begrepen en daardoor was mijn reactie totaal out of place. Excuses daarvoor.

  @Sikbock
  vergeleken met jou is men al gauw alwetend.

 21. 28

  Toevallig dat ik dit stukje tegenkom. Ik zit momenteel in Brazilië en heb vorige week een presentatie van de zendelinge gezien over haar project, ‘Hakani’. Ze vertelde over het ontstaan ervan en wat hun werk is. Dit is verre van wat hierboven beschreven staat!! Er wordt geconstateerd dat er dus wél veel kinderen levend begraven worden, etc. Er is nu een tweede documentaire uitgebracht met getuigenissen van de Indianen zelf, hou het in de gaten! eye-opener! Want daarin wordt een taboe verbroken die jaren onder de Indianen leeft. De Braziliaanse overheid wilt de Indianen met rust laten, ook omdat het een ‘show’ voor hun is om de Indianen ‘dom’ te houden.

  De film is ook een reconstructie vertelde de zendelinge, dus niet echt! Dan kan het wel kloppen dat het niet helemaal echt lijkt. haha.
  Ook hebben de zendelingen ervoor gezorgd dat er veel Indianen medische zorg krijgen, etc. Maar dat wordt nergens genoemd!
  Ook werken de zendelingen al jaren met de Indianen samen en helpen ze hun om eventueel studies ed te volgen áls de indianen dat willen. Vele van de Indianen die gestudeerd hebben en de ‘andere kant’ zien, komen terug naar hun eigen stammen om hun stamgenoten te leren dat kinderen doden niet nodig is!!!
  Ook zeggen die Indianen hun cultuur zoals : eten, kledij, gebruiken niet te willen veranderen, alleen de dingen die niet juist zijn zoals kinderdoding.

  De motivatie van de zendelingen is o.a om kindersterfte niet meer voor te laten komen, is dat vreemd? Misschien goed om hun kant ook te horen!!

  gr Janneke

 22. 29

  Goed zo Janneke. Maar je moet begrijpen dat ze op Sargasso alles wat naar christelijk riekt, afkraken. Alle godsdiensten behalve de islam. Dat er tienduizenden nonnen en zendelingen wereldwijd met hun poten in de stront staan om de armen te helpen, zien de wereldverbeteraars van dit weblog niet. Zelf storten ze 50 euro per maand aan Amnesty, stemmen ze Groen-Links, drinken biologische wijn en trekken backpackend een vernietigend spoor door ongerepte natuur.