De economische waarde van insecten

van mestkever tot miljonair...Het wetenschappelijke tijdschrift Bioscience publiceert deze maand een onderzoek waarin de economische waarde van insecten wordt vastgesteld. Onderzoekers van o.a. de Cornell University in Ithaca, New York stelden vast dat insecten de Amerikaanse economie jaarlijks 54 miljard dollar opleveren. En dat is zelfs zónder de diensten van gedomesticeerde insecten zoals honingbijen. Insecten zijn onmisbaar bij het verwerken van mest, het bestuiven van o.a. fruitbloesem en als voedselbron voor vogels, vissen en andere dieren. Ook spelen ze een belangrijke rol bij het in toom houden van plant- en dierziekten. Insects also save farmers some $4.5 billion each year by gobbling up pests on dozens of different crops, and a cool $3 billion by pollinating many different fruits and vegetables. The humble dung beetle chips in with savings worth $380 million, by keeping cowpats out of the way of parasitic flies and saving valuable cattle from infections. (Nature)

 1. 2

  Beetje sacherijnig van de “oorlog tegen satan warlord”..sorry. De beesjes kunnen wel nut hebben maar soms ook niet, hoe is de balans..kweenie.

 2. 3

  Wat is dat nou weer voor een reactie, larie? Een redenatie in de trant van “Sneeuw is wit dus alles wat wit is is sneeuw”.

  Niet slim. Ben ik niet van je gewend.

 3. 6

  In moestuintjes zie je wel dat mensen die bepaalde bloemen zaaien tussen groentes minder last hebben van bepaalde plagen. De theorie erachter is dat bepaalde bloemen goed nectar verschaffen aan roofinsecten, met name sluipwespen, zweefvliegen en gaasvliegen, die plagen als koolvliegen en luizen onder de knie houden.

 4. 9

  Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Nnounou,…? Allemaal beestjes!
  Zijn er nog meer ”nuttige” opruimbeestjes die de economie van de VS stimuleren? Boykin, Bush, Rumsfeld?,…

 5. 14

  @SN : Daar heb je natuurlijk een punt! Maar we praten dan uitsluitend over de bestrijdingskant van het diertje.

  Waar ik benieuwd naar ben is of de mug verder nog een functie vervult, behalve het overbrengen van ziekten en het veroorzaken van alergische reacties. Weet daar iemand iets over te vertellen?

 6. 15

  De mug is voedsel voor miljoenen vogels, vissen,andere insecten die weer gegeten worden door andere dieren. In het onderzoek is de functie dat insecten voedsel zijn voor hogere dieren ook meegenomen.

  In delen van Argentinië waar de Roundup Ready soja staat worden zeer krachtige pesticiden en herbiciden gesprayed. Alles gaat dood behalve de genetische gemanipuleerde sojaplant die resistent is tegen het gif. Het heel ecosysteem gaat naar de knoppen omdat alle insecten worden gedood, hierdoor zijn er ook nauwelijks nog vogels, kleine zoogdieren, roofvogels en sterven de vissen in de rivieren die door dit gebied stromen.

  wat ik heel illustratief vond in een documentaire van “Keuringsdients van Waarden” was dat een Argentijn al rijdend in de auto door dit soja-gebied vertelde dat vroeger je autoruit binnen een kwartier vol muggen zat. Nu in het tijdperk van roundup ready soy kan je uren rijden zonder een mug op je voorruit te krijgen. Misschien zien sommige mensen dit als een voordeel? Maar de roofvogels die je vroege vanuit de auto kon zine zijn ook verdwenen.

  Zie hier het nut van de mug.

 7. 16

  @Carlos Hey, dank voor deze uitleg. Ik had de mug nooit als nuttig gezien. De impact van het uitroeien van de (lokale) insekten-stand heeft blijkens jouw informatie nogal rigoureuse gevolgen. Ik zal in de toekomst wat voorzichtiger zijn met bestrijdingsmiddelen in huis en de tuin…