COLUMN - Bordje op de deur: Ministerie van Oorlog

– Goeiemorgen ik heb een afspraak met ambtenaar Van de Velde.
– Neemt u plaats, zij is nog in gesprek maar ontvangt u zo direct.

– Heee Van de Molen!
– Goeiemorgen Petra. Hoe is ie? Je hebt het druk zo te zien, ik zal meteen ter zake komen. Het KILL-concern heeft een revolutionair wapen ontwikkeld dat je minister zeker zal interesseren. Ik heb het er met de minister over gehad op de vorige borrel, ik kreeg groen licht om je uitgebreid te komen informeren.
– Ga je gang.
– Deze nieuwe generatie zogenoemde Living Entity Based Technology heet de DNA-killer.
– De DNA-killer?
– Ja, as in: Desoxy ribonucle…
– Ik weet wat DNA betekent, dank je. Wat doet het met het DNA?
– Het killt het. Ik wil niet al te zeer in details treden, want dan kunnen jullie met het concept ervandoor gaan, begrijp je wel… Onwenselijke toestanden…
– Natuurlijk. Je hebt mijn aandacht.


– We hebben dus iets ontwikkeld waarmee je GERICHT KUNT DODEN. Gericht as in: op de man af, of op de soort af. Het werkt met DNA-herkenning. Een speciale opsporingssoftware dat we in virussen  implementeren. Deze virussen dringen door in de populatie. Door die software te activeren, herkennen ze precies welke DNA ze moeten aanvallen. Tja, en dat doen ze dan.
– Wát doen ze dan?
– Ze vernietigen de DNA-strengen.
Dat loslaten van die virussen kan overigens op allerlei manieren, dat hoef ik je niet uit te leggen. Drones, dat is het meest geavanceerde. We maken ook tegen meerprijs speciale nanodroontjes hiervoor, die levende wezens penetreren. Ze zijn volledig onzichtbaar voor radars etc, en ook ontraceerbaar, want ze vernietigen zichzelf na gedane arbeid.
Je begrijpt dat deze technologie baanbrekend is. De voordelen zijn legio: collateral damage is gereduceerd tot nul om maar iets te noemen. En op grote afstand bestuurbaar, waardoor je een actie acuut stop kan zetten, mocht er nieuwe info binnen vallen bij de control room. Zodat je debakels kunt voorkomen zoals met… weet je nog…
– Oh ja, hoe kan ik dat vergeten. Maar hè, dank voor de uiteenzetting, Dirk. Het is me duidelijk genoeg. Ik zal dit met de minister bespreken. Is dat de brochure? Dank je. Je hoort spoedig van me.

***

Bordje: Ministerie van Milieu en Gezondheid
– Goedemorgen. Dirk van de Molen. Ik heb een afspraak met de heer Proetstra.
– Bovenste verdieping, eerste deur rechts.

– Goedemorgen mijnheer Van de Molen. Wat kan ik voor u doen?
– Zeg maar Dirk. Ik ben van het KILL-concern. U heeft vast van mij gehoord van Petra en Machiel van Oorlog.
– hmmm zou kunnen, kan me niet meteen iets bij voorstellen. Maar vertel eens verder.
– Wij van KILL houden de toestand van het land secuur in de gaten. Onze data-analisten hebben een prognose uitgebracht voor de komende jaren op het gebied van de muggenpopulatie. Extreme toename.
– Ja dat weten hier ook wel. De aarde warmt op, ons land ook… U hebt er iets tegen gevonden? U bent van de ongediertenbestrijding?
– ahum… als u het zo wilt noemen. Het KILL-concern heeft inderdaad technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om een hele soort te laten verdwijnen van een bepaald gebied, van een bepaald land zelfs, van de hele wereld als het moet. Schoon, 100% secuur, op afstand bestuurbaar. De perfecte oplossing om in een klap van een vervelende organisme af te zijn.
– Ik lees uw gedachte: de denguemug, de zikamug….
– Exact.
– U bedoelt beter dan gif, zoals nu gebruikelijk in de VS?
– Zeker. Ze zitten daar met enorme problemen, met name doordat hele bijenpopulaties mede zijn weggevaagd. Het begint op China te lijken, waar ze gewassen met de hand moeten polliniseren…
– En u zegt iets te hebben dat alléén de muggen doodt?
– Sterker nog: alle muggen, of alleen een bepaalde soort muggen, of zelfs alleen een bepaald mug-individu. U kunt de target zo maximaal selecteren als u maar wilt. Met DNA-herkenningstechnologie.
– DNA-herkenn…
– Het werkt zo: het KILL-concern is het gelukt software in virussen te injecteren waardoor die virussen programeerbaar zijn om DNA te herkennen en vervolgens te vernietigen. Voor een kleine meerprijs kan het opgespoorde DNA zelfs gemuteerd worden. Wat u zelf wilt. Een zekere meerwaarde is dat u uw project volledig kunt afschermen voor nieuwsgierige ogen… u weet wel wie ik bedoel… de pers, de milieuclubs…
– Ojaaa? Hoe dan?
– Nou, het mooie van onze programmeerbare virussen is dat, eenmaal de klus geklaard, ze zichzelf vernietigen. Niets meer van terug te vinden.
– Mijn minister moet dit zeker horen. Ik bespreek dit a.s.a.p. en koppel naar u terug. Dank voor uw komst.

***

Bordje: Ministerie van Criminele Zaken
– Goedemorgen. Dirk van de Molen. Ik heb een afspraak met…

Deze column verscheen eerder hier.

Reacties (6)

#1 anoniem

Bent u pro-life of pro-choice?
(Aardig verhaal overigens, doet me wel denken aan een aflevering van Black Mirror)

  • Volgende discussie
#2 Oud Zeikwijf

@1: ikke? Anti-life is de beste omschrijving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Folkward

@2
Doet me denken aan wat ik laatst nog las.
“Ik heb een dubbele houding ten opzichte van abortus. Baby’s vermoorden vind ik fantastisch, maar om vrouwen daarin een keuze te geven…”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 anoniem

Kijk, @2 en @3, er zijn altijd meer invalshoeken naar een onderwerp dan je als individu kunt bedenken ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@1: Pro-life zijn, betekent dat dat je tegen de doodstraf bent?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Oud Zeikwijf

@5: HAHAHAHAHA touché!

  • Vorige discussie