De Chinese economie: tasten in het duister?

Het is al vaker gezegd: ‘cablegate’ bevestigt een hoop van wat al bekend was. Kernwapens in Nederland, Angela Merkel is risicomijdend. Een nieuwe cable bevestigde deze week dat Chinese statistieken niet te vetrouwen zijn. Li Keqiang, de Chinese vice-premier en mogelijke opvolger van Wen Jibao, vertelde lachend tijdens een diner met de Amerikaanse ambassadeur in 2007 dat de Chinese bruto binnenlands product cijfers ‘met de hand gemaakt’ en dus ‘onbetrouwbaar’ zijn.

Maar goed, dit was al bekend, maar op zich toch wel hilarisch. De hele Chinageile goegemeente kijkt angstvallig naar de laatste groeicijfers – theoriëen over de wereldeconomie, vastgoedbubbels, ondergewaardeerde wisselkoersen, oververhitting, stimulusstrategieën worden eraan opgehangen – en China’s kroonprins gebruikt de cijfers slechts ‘als referentie’. Ha!

Li Keqiang was in 2007 gouverneur van de provincie Lianoning en wantrouwde vooral de lokale BBP cijfers. Interessant is dat hij de stand van de economie opmaakte uit drie andere indicatoren: electriciteitconsumptie, vrachtverkeer over spoor en verstrekte leningen. Dit doet sterk denken aan begin jaren ‘30 toen het BBP nog helemaal niet bestond. President Hoover en Roosevelt moesten de Grote Depressie bestrijden op basis van aandelenkoersen, vrachtverkeer en wat losse industriële productiecijfers. Het was dit tasten in het duister dat de Amerikaanse regering ertoe deed besluiten om het BBP te gaan ontwikkelen.

Maar als nu blijkt dat je ook met BBP cijfers in het duister tast? Wetenschappers van Brown University gooien het over een heel andere boeg. Zij analyseerden de toename van intensiteit van kunstlicht, dat zou moeten toenemen als landen rijker worden. Amerikaanse satellieten schijnen deze data elke nacht voor de hele wereld te verzamelen. Het is lastig om rekening te houden met energie-efficientie, maar zeker voor arme landen met gebrekkige statistische bureaus is het een goed alternatief. Nog een voordeel: het meet ook de informele economie.

Helaas heb ik van hen nog geen resultaten gezien over China….

 1. 1

  Helaas heb ik van hen nog geen resultaten gezien over China….

  Wel CO2. Zie: http://www.pbl.nl/en/dossiers/Climatechange/moreinfo/Chinanowno1inCO2emissionsUSAinsecondposition.html

  China now no. 1 in CO2 emissions; USA in second position
  In 2006 global CO2 emissions from fossil fuel use increased by about 2.6%, which is less than the 3.3% increase in 2005. The 2.6% increase is mainly due to a 4.5% increase in global coal consumption, of which China contributed more than two-third. China’s 2006 CO2 emissions surpassed those of the USA by 8%.

  Wat mij betrouwbaarder lijkt dan kunstlicht, hangt teveel af van technologische innovatie in de kunstlichtsector.

 2. 2

  Ik heb vroeger bij een universiteit wel eens een Chinese collega gehad. Die vroeg zijn projectleider dan altijd: Maar wat wil je dat er uit komt? En dan ging hij aan het werk. Echt!

 3. 6

  CEO van een westers conglomeraat of de gouverneur van de provincie Liuwang, je komt gewoon met winst- en groeicijfers want anders is daar het gat van de deur. Planmatig bonus gerelateerd whatever…de filosofie is hetzelfde.

  Hier, Jim Chanos (van o.a. Enron):

  China can’t keep growing when the rest of the world is in crisis. Chinese government cooking the numbers to show 8% growth. An unforseen credit induced real estate bubble like Dubai but then times 1000 bigger. It’s economy a big government run pyramidgame. China is de NEXT ENRON.

  http://www.youtube.com/watch?v=POGX8_UDhh4&feature=related

  Voor elke boer die naar de stad trekt een lege wolkenkrabber…Jaha.

 4. 7

  Zijn net sprinkhanen, Chinezen…bah.

  En zij bedekten het gezicht des gansen lands, alzo dat het land verduisterd werd; en zij aten al het kruid des lands op, en al de vruchten der bomen, die de hagel had overgelaten; en er bleef niets groens aan de bomen, noch aan de kruiden des velds, in het ganse Egypteland.

 5. 8

  YP..meaning? Het duurde wat, zat twee jaar op les, in deze (mandarin)..mijn blik wat opgerekt.

  Chinese mensen/denken zijn anders dan jij in je blikveld hebt (of niet)..kost wat inspanninge daar een gevoel mee te hebben.
  Hier, wat wij denken is dat is het, is een niche..een kleine.
  Ik heb mij tijdje geleden voorgenomen, nu eens, mijn best te doen en de lingo te voelen…verdomde lastig..die 5 klanken op elke samenstelling van radicalen..het gaat me lukken ooit ??/yp

  Elk mens is gelijk YP…”bah” is poep.

  Een van mijn favorieten,

  http://

 6. 11

  Mooie fillempjes verder, en de groeistuipen van China als een puber met puisten, kortom…

  Indoctrinatie larie. Twas pure indoktrinasie dat was het. Schuld van een oom, kon de meest fantastische spookverhalen opdoemen: Moffen én Chinezen, niet perse in die volgorde. Gepaard met spuug en zo’n Deelderknauw: Bruine Gevaar Gele Gevaar Hoort!, men werpt een atoombom. En tante ondertussen maar olie op het vuur blijven gooien. Toen ik op school eindelijk eens mocht meespelen in een stuk van Annie M.G. Schmiedt mag jij 1 keer raaien wie ik moest verbeelden (‘tzit heel diep)…De Vergeler (gewikkeld in een groot knalgeel kapotje met gele kaplaarzen). Hulp baat niet meer.

  Dat eeuwig ondoorgrondelijk gedienstige geknik ook van die gelige kutreptielen…

 7. 13

  Maar YP..tasten in het duister..man!..kijk naarmijn #4..wil je nog meer ?

  De tendens van de topic/poster zuigt en is geheel niks.

  Ga toch eens kijken Paul in plaats van je stoel meninkjes in een land die een speldenprik is ( gipsland)