De blunders van nieuw PVV-Kamerlid Richard de Mos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

richarddemosIs Wilders stiekem een indo of rellerige losbol met krullende mat? Het zal wel. Veel interessanter is de naar voren geschoven nummer 9 op de lijst van de PVV: Richard de Mos (33). Hij mag Barry Madlener vervangen, die naar Brussel gaat voor belangrijke zaken. Richard de Mos was tot 2007 leraar op basisschool De Spoorzoeker in Den Haag. De man die prat gaat op de traditionele onderwijsmores, lijkt zelf moeite te hebben met de Nederlandse taal én logica.

De PVV-fractie is een vat vol tegenstrijdigheden. Van een voormalig eigenaar van een geflopt multicultureel radiostation (Martin Bosma en diens Colorful FM), een gesjeesde tv-presentator met een hart voor dieren (Dion Graus) tot een kunstenares met een neosocialistisch gevangenisplan (Fleur Agema). En daar is nieuwkomer De Mos, die Barry Madlener in de Tweede Kamer gaat opvolgen. Grootse plannen voor het onderwijsbestel had De Mos toen hij zich in 2006 aandiende bij de PVV. Mos bemoeit zich nu niet direct meer met onderwijs, want hij neemt Madleners portefeuille over (V&W en VROM). Maar in het kort nog even de onderwijsagenda van de PVV: het vmbo moet afgeschaft en de mavo moet terug (vmbo-t is nagenoeg exact hetzelfde als de mavo, maar goed), de ROC’s (mbo) moeten afgeschaft en er moeten ambachtsscholen en tuchtscholen komen. Alle modieuze onderwijssystemen moeten terug in de mand.

Zullen we even een duik nemen in De Mos’ eigen schoolloopbaan? De digitale atmosfeer stelt nooit teleur. Zijn persoonlijke site is al enige jaren offline, maar lang leve de archieven. Ten eerste: Mos heeft zelf dankzij het door hem gehekelde onderwijssysteem van de mavo naar het mbo (Scheepvaart- en Transportcollege Jan Backx te Rotterdam) kunnen doorstromen. Misschien maar goed ook; de uitval van scholieren die van de mavo naar de havo doorstroomden was vóór de invoering van het vmbo-mbo systeem enorm.

Na enige studies en jaren werkervaring kon De Mos als zij-instromer het primair onderwijs in. Leraar worden op een basisschool en tegelijkertijd studeren, dus. Nog zo’n voordeeltje dat de door hem gehate paarse coalitie voor hem had bereid. Net zoiets als roepen: ‘Bah wat heb ik toch een lelijke trui aan’ in een winterse kou, terwijl je moeder de trui heeft gebreid. De Mos ging aan de slag in de bovenbouw van openbare basisschool De Spoorzoeker in het Haagse Spoorkwartier. Een man met een missie, want de school is volgens De Mos geen prettige aangelegenheid. Op hetvrijevolk.com vertelde hij drie jaar geleden over een paar leerlingen uit zijn klas: ‘Ondertussen ziet Rachida er vaak onverzorgd uit, loopt ze erbij als een uitdagende vrouw, terwijl ze pas een meisje van 10 is, die alleen liefde en begeleiding nodig heeft, maar dat nergens krijgt. Hatice maakt tekeningen met afgehakte lichaamsdelen, heeft te kampen met overgewicht, een laag zelfbeeld en moeder die aan de antidepressieve middelen zit.’

DDR

Op zijn eigen site zou hij overigens zeggen: ‘De eigen ervaring leert dat ik het moet doen met lesmethoden waarbij in de aardrijkskundeboeken onder andere de DDR, de USSR en het voormalige Joegoslavië nog actief zijn. In sommige rekenstencils komt de gulden nog voor en laat ik zwijgen over de vakken geschiedenis en burgerschap, want daar weten de meeste onderwijzers zelf (te) weinig van om daar goed onderwijs in te geven.’

De school waar De Mos werkte had al in 2001 een zogenaamd Onderwijskansenplan, vastgesteld door de directie van de school, de medezeggenschapsraad en het schoolbestuur. Vervolgens is het plan van aanpak goedgekeurd door de gemeente Den Haag en het Ministerie van OCW. Wie kijkt in het onderzoeksrapport uit 2007 van de Onderwijsinspectie (die volgens De Mos’ eigen standpunten alleen maar naar Cito-resultaten zou moeten kijken!), komt niets tegen van een negatieve aantekening van dien aard. Opmerkelijk: De Spoorzoeker behoort volgens cijfers van de Onderwijsbond tot de scholen met meer docenten met een hogere beloningsschaal (LB, 9 procent) dan het landelijk gemiddelde (1 procent).

Softe vrouwencultuur

Een goede knauw naar zijn collega’s destijds, maar goed. Hij klaagt dat hij geld te weinig heeft en zit met zijn handen in het haar met verouderde rekenstencils. Wat het geweest is, weet ik niet. Maar een school waar men nog aardrijkskundeboeken met de DDR erin (voor 1989!) in bezit heeft, behoort tot de sterke minderheid. Tegenwoordig gebruik je misschien Google Earth? Of mag dat niet van Meester De Mos? O, gelijk heeft De Mos zeker. Scholen zijn uiterst voorzichtig met het aanschaffen van nieuw lesmateriaal. De gemiddelde ouderdom van de lesmethoden voor aardrijkskunde is in 2007 ten opzichte van 2006 toegenomen naar 9,1 jaar. Check. Traditionele ‘Aardrijkskunde’-boeken bestaan nog amper, omdat het vak tegenwoordig over meerdere leermethoden en lesonderdelen wordt verdeeld. Er zijn trouwens docenten die vinden dat de methoden niet voldoen aan de moderne eisen; dus werken ze parttime als schrijver voor een educatieve uitgeverij. Maar van De Mos mag dat dus weer niet, want de parttimers verzieken het onderwijs (zie ook de link naar het artikel in het Parool, volgende alinea).

carootje
Had De Mos ambitie om zelf directeur te worden? Omdat er te weinig werd verdiend? Kennelijk. De Mos stortte zich op de opleiding Schoolleider primair onderwijs Hogeschool Utrecht, vestiging te Delft. Maar met een curieuze opvatting, getuige zijn ingezonden stuk van februari 2007 in het Parool (hier te lezen). ‘Mannen zijn in het basisonderwijs een zeldzaamheid, en zodoende is het basisonderwijs al jaren geen juiste afspiegeling van de samenleving meer. Het onderwijs wordt geteisterd door parttimers, en op menige school heerst de ‘altijd-maar-leuk-mentaliteit’, die de softe vrouwencultuur tot stand heeft gebracht.’

Oef, laat het Fleur Agema eens horen. Of zijn collega Wilders die het altijd heeft over het gebrek aan respect uit de hoek van de islam. Of zijn oude juf Heleen op de Hoekse Hillschool in Hoek van Holland. Want op haar was hij ‘altijd verliefd’. Had hij zitten dromen? De mavo was immers voor hem een ‘hele ondeugende tijd.’ Tijd om je schoolbankprofiel te wissen, De Mos?

Of het nu allemaal kommer en kwel was voor Richard de Mos op de Spoorzoeker, begrijp ik nu nog niet. In 2006 kreeg de school o.a. dankzij zijn bezielende leiding een Gulden Klinker. ‘Leerlingen van groep 7 en 8 van De Spoorzoeker zorgen ervoor dat hun omgeving verbetert. Zo houden zij het schoolplein schoon, vegen ze de straat en houden ze de boomkransen schoon. Ook hebben zij een aantal afvalbakken beschilderd, om deze aantrekkelijker te maken om afval in te gooien. Docent Richard de Mos helpt de kinderen hierbij. In de klas besteedt hij ook regelmatig aandacht aan het milieu.’

Milieu? Was dat geen linkse hobby volgens de PVV? Want dit zegt De Mos nu: ‘Als woordvoerder milieu zal ik in de Kamer de klimaathysterie, waar u allen flink belasting voor betaalt, gaan bestrijden. Niet alleen de maakbare mens en de maakbare maatschappij zijn een illusie, ook de maakbare natuur bestaat niet.’

Ik hoop het zó hard voor de journalistiek dat we over twee jaar nog minstens tien PVV’ers in de fractie hebben. Niemand is zo kleurrijk en amusant als de PVV.

Oh, en waarom kunnen conservatieve politici toch nooit fatsoenlijk schrijven? Of ze nu wel of niet leraar zijn geweest. Die interpunctie, auw (afkomstig van De Mos’ eigen site, nu dus niet meer online maar hier wel te checken):

” Pechtold speelde voor Sinterklaas; maar leerlingen werken nog steeds uit verouderd lesmateriaal .

Ik hoor het ventje Pechtold in de aanloop van de Tweede-Kamerverkiezingen nog zeggen:”Dankzij D’66 zijn er miljoenen euro’s richting het onderwijs gegaan.” Mijn vraag aan hulpsinterklaas Alexander is dan direct:”Heb je die miljoenen wel zo verantwoord uitgegeven? De eigen ervaring leert dat ik het moet doen met lesmethoden waarbij in de aardrijkskundeboeken onder andere de DDR, de USSR en het voormalige Joegoslavië nog actief zijn. In sommige rekenstencils komt de gulden nog voor en laat ik zwijgen over de vakken geschiedenis en burgerschap, want daar weten de meeste onderwijzers zelf (te) weinig van om daar goed onderwijs in te geven. In mijn onderwijsplan voor de PVV schrijf ik in oktober 2006 al dat de overheid moet investeren in beter lesmateriaal (ik baseerde mij toen deels op cijfers van een TNS NIPO onderzoek van 2005). Niemand in de media heeft ook maar de moeite genomen het plan serieus te nemen. Jammer genoeg komt TNS NIPO deze week (bijna twee jaar na het eerste onderzoek) weer met verontrustende cijfers: Ruim de helft van het lesmateriaal is sterk verouderd. Waar zijn die miljoenen van Pechtold en de zijnen dan wel heengegaan? Vermoedelijk naar alle adviesbureau’s die scholen ‘adviseren’ bij het implementeren van allerlei onderwijsvernieuwingen, zoals het Nieuwe Leren en het Ontwikkelings Gericht Onderwijs. Vernieuwingen waaruit nog niet gebleken is dat deze ook zinvol zijn voor de leerlingen, zo blijkt ook uit de uitzending van Buitenhof jongstleden zondag*.

Ik durf te wedden dat ook mijn waarschuwing snel iets te doen aan het toenemende overgewicht bij kinderen, door het aantal gymuren te verdubbelen, aan dovemansoren besteed was. We zullen wel zien, wanneer dat de krantenkoppen wel haalt.”

Reacties (61)

#1 Agnès

Hoera! De LPF is terug!

 • Volgende discussie
#2 Jack Random

Als ik er even één puntje uit mag pikken…
De MAVO moet zeer zeker terug, net als het LBO. VMBO scholen zijn een gedrocht en een leerfabriek-verzamelbak waar geen keuze gemaakt wordt tussen algemene vorming en beroepsonderwijs. Zonder de MAVO had ik, traag op gang komende en onvolwassen puber, nooit het traject MAVO-HAVO-VWO-Universiteit-promotie kunnen afleggen. Vandaag de dag zou ik op het VMBO zijn gestrand, want een overstap VMBO-HAVO lijkt ondenkbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Thomas van Aalten

@2 Jack, dan zou je het zo doen:

vmbo-mbo-hbo-uni.

Excellente en gedreven leerlingen zoals jij komen altijd boven drijven. Het gaat om het grote geheel.

Zie dit bericht uit 1993 (!) met kritiek op de mavo. Mavo-klanten vielen niet alleen uit op de havo, maar ook in het technisch onderwijs.

http://www.trouw.nl/krantenarchief/1993/03/17/2666033/UITVAL.html?all=true

Daarom is een doorlopende leerlijn volgens mij een goed plan:

http://www.vkbanen.nl/onderwijs/onderwijs-kenniscentrum/731403/De-doorlopende-leerlijn-vmbombo.html

tot zover jouw puntje. Terug naar Richard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 mescaline

Maar Richard heeft wel oortjes waarmee hij min of meer luistert en hij toont ook een zekere nieuwsgierigheid.

Ik noem dat een aanmerkelijk voordeel ten opzichte van de chronische doofheid van die stokdove gymnasiasten als Hirsch Ballin, Bos, Balkenende e.t.q.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Horst Grogmuller

Ik had me verheugd op een ouderwets potje randdebielindekamer, maar tot mijn spijt moet ik zeggen dat het me eigenlijk wel meevalt. Ik lees geen hele rare zaken in dit stuk. Of misschien ben ik tegenwoordig gewoon te veel rariteiten gewend, laat ik daar dan maar de LPF en PVV de schuld van geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 KJ

@Thomas; je vergeet er voor het gemak even bij te vertellen dat de route vmbo-mbo-hbo-uni 16 jaar kost, terwijl de route mavo-havo4-vwo-5-uni 12 jaar kost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Excellentie

@KJ Je hoeft de HBO niet af te maken om naar de uni te gaan. Een propedeuse is genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Breinbrouwsels

Beste schrijvert,
Kennelijk is de oorlog tegen de PVV nu echt begonnen. Na de insinuerende en ook wel erg racistisch aandoende stukjes over de haarkleur van Wilders in relatie tot zijn te verwachten acties – zie onder andere De Groene Griebus – wordt nu de rest aangepakt. Erg hè, dat er politici van de tegenpartij zijn, die hun haar verven, hun lippen stiften, misschien wel kunsttieten hebben of kudt verkeerd schrijven. Mijn minachting hebt u in elk geval te pakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 seven

De afwezigheid van mannen in het onderwijs is inderdaad een probleem. http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/article2360181.ece
Verder, goh net een echt mens op de lijst.. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 seven

“De feminisering van het onderwijs staat momenteel sterk in de belangstelling, en wel op een niet-positieve wijze. Het idee is namelijk dat doordat het aantal mannelijke leerkrachten in het onderwijs afneemt, het hierdoor bij jongens aan mannelijke rolmodellen ontbreekt, wat tot consequentie zou kunnen hebben dat hun prestaties, houdingen en gedrag daardoor negatief beïnvloed worden. Een recente enquête uitgevoerd in opdracht van Het Onderwijsblad (Sikkes, 2004) liet zien dat bijna driekwart van het personeel in het basisonderwijs feminisering als een probleem ziet.” http://www.minocw.nl/actueel/beleidsonderzoeken/24/de-feminisering-van-het-basisonderwijs.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 KJ

@Excellentie; propaedeuse ? Je moet tegenwoordig toch eerst 3 jaar bachelor doen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 KJ

@Breinbrouwsels – ik ben het me je eens dat dat hele ‘Wilders is stiekem een pinda’ verschrikkelijk racistisch en onder-de-gordel is. Links zou zich de ogen uit de kop moeten schamen dat zoiets ooit airtime gekregen heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Hanedop

Thomas van Aalten: vmbo-t is nagenoeg exact hetzelfde als de mavo, maar goed.
Discussie loopt al jaren, zomaar een voorbeeld uit de Volkskant, 2002: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article157666.ece/Leerlingen_gaan_liever_naar_mavo_dan_vmbo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Nick Ottens

@6/11: Na een HBO opleiding kan je toch gelijk een master doen? Hoe kom je dan aan die 16 jaar?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Hanedop

@14: een hbo-master. niet alle masters staan open voor hbo’ers. Vaak moet je eerst een schakeljaar doen of eerst nog een universitaire bachelor afronden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Niels

Mooi stukje Thomas, perfecte uitlichting van een wederom kansloze PVV’er. Het is op zich niet zo vreemd dat de politiek zo enorm weinig resultaat boekt als dit soort mensen de macht krijgen..

Het is wel beschamend dat dit soort stukken nooit in de krant of betere tijdschriften te lezen zijn. De eerste krant met ballen die dit overneemt en met een flinke kop, heeft een abonnement van mij te pakken.. :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Horst Grogmuller

@16 Betekent dat voorlopig een vette donatie aan Sargasso?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Taco Zip

@16: Ja Niels, lekker lachen om weer zo’n debiel in de kamer. Vergeet niet dat deze man gewoon één van onze gekozen volksvertegenwoordigers is. Misschien niet een Einstein of een briljante wetgever maar wel iemand die lijkt op een zoveel doodnormale Nederlanders. Mensen met een mavo-diploma die voor de klas staan, om zomaar iets te noemen.
Of wil je alleen JOUW soort mensen in de kamer en is alles wat daarvan afwijkt al bij voorbaat “kansloos”?
Geef die man eerst eens de kans zich te bewijzen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 mescaline

Ik vind de blunders van geschiedenisstudent Nick Ottens een stuk hilarischer.

En een donatie aan sargasso ? Waarvoor dan ? Hij leert er nooit iets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 DaveMasteR

Waarom lees ik zulke dingen nooit op Cheen Steil?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 ReinoutS

Nou ben ik tamelijk scherp op taalfouten maar in het geciteerde stukje zie ik niet zoveel opvallends. Ja, misschien staat er ergens een komma teveel en ik kom een leuke contaminatie tegen (aan dovemansoren besteed) maar ik zou willen dat de gemiddelde PVV-stemmer net zo kon schrijven als Mos.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Thomas van Aalten

@21 het gaat mij dan voornamelijk om het verongelijkte Hiltermann-toontje. De Nederland Ontwaakt!-stem.

Te lange rare zinnen en niet fatsoenlijk met aanhalingstekens kunnen omgaan, dat zie ik de gemiddelde Ruigoordbewoner óók nog wel doen, het zij zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 S’z

Komt me ook nogal geforceerd over. En terzijde … het was niet door zich er vrolijk over te maken dat men het VB klein heeft gehouden in VL, wel integendeel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 seven

Aldus Thomas van Aalten HBO tekstschrijven Hogeschool Holland te Diemen(Denkt terug aan uitzending van NOVA over het niveau daar)

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/3295/Hogeschool+INHOLLAND+krijgt+zware+onvoldoende

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Thomas van Aalten

@24 Ik heb ooit nooit geroepen dat dat een Harvard was, monsieur.

(Heb jij soms mijn Wikipedia-pagina aangemaakt?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Excellentie

@11/14 Na een propedeuse HBO kan je meteen doorstromen naar de Universiteit waar je aan je eerste jaar kan beginnen. Als ik me niet vergis kan je inmiddels na afronding van je HBO opleiding inderdaad meteen doorstromen naar een master. Hoe je aan die 16 jaar komt is me een raadsel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Anton Hering

Nou, Van Aalten, heb je daar de PVV mooi tuk zeg!

Doe’s boeken schrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 prometeus

zo blijkt ook uit de uitzending van Buitenhof jongstleden zondag.

Kijkt hij naar het Buitenhof?! Het media-speeltje van de linkse salonsocialisten-elite of de overmatig gesubsidieerde staatsomroep? Dat lijkt me voldoende om hem direct als PVV-lid te royeren. Oh nee, wacht even: de PVV heeft helemaal geen leden omdat Ome Geert de scepter zwaait.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Ronald

Dus de man maakt zich zorgen over het onderwijs. Dat doet D66 (huispartij van Sargasso) toch ook? Hij constateert dat er in het basisonderwijs veel meer juffen dan meesters rondlopen, en dat er veel parttime wordt gewerkt. Allebei waar, allebei zorgwekkend. Hij ziet dat er met enorm verouderd materiaal wordt gewerkt en stelt dat aan de kaak. Niks mis mee, lijkt mij.

Gevalletje mug – olifant?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 prometeus

@29 Nederland is kampioen parttime werken – niet alleen in het onderwijs. En de PVV wil toch ook dat onze moeders hun kinderen voldoende liefde en (strenge) aandacht geven?

En wat bedoel je met mug-olifant? Of bedoel je kanon-mug (maar dan snap ik hem nog steeds niet)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Arthur

In het stukje over milieu wordt niets verkeerd gezegd, sterker nog: hij is 1 van de weinigen die in mijn ogen een juiste opvatting heeft over dit soort zaken. Maar ja, bovenstaand stukje is natuurlijk geschreven vlak voor de linkse milieu beerput opengetrokken werd. Blij dat er iemand als de Mos in de kamer zit die het met gezond verstand opneemt tegen de fanatici die de global warming tot een geloof hebben verheven in plaats van het wetenschappelijk te benaderen!
Tenslotte: kijk even verder op zijn gedeelte van de PVV site hoe hij nu echt tegenover milieu staat in plaats van een klein stukje tekst uit zijn originele content te halen Thomas…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Rene

“Gezond verstand”

<giegel>

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Taco Zip
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Share

Lol. Ik ga eindelijk weer pret aan mijn dure tv-abbo hebben. Ik verheug me enorm op die verkiezingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Maikel

@35. Tja, Geert werd net geïnstalleerd in de Haagse gemeenteraad. Als de kat van huis is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Stickmeister

“De Mos gedraagt zich als een voetballer die niet kan voetballen en dus maar gaat trappen. Het was een zielige vertoning”, aldus Van Gent.

Mooie vergelijking. Niet meer woorden aan vuil maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 vandyke

Lekker veel woorden aan vuil maken. De Mos: in de allerbeste LPF-traditie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Dr Banner

Demo’s?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 thom

Voor diegene die vindt dat meneer Mos gezond verstand heeft op het gebied van milieu (zoals nr 33) zou ik willen vragen om even deze link te volgen:

http://www.nu.nl/politiek/2391438/volgens-pvv-wil-opwarming-aarde-niet-vlotten.html

Iemand die climate change niet van toepassing vindt aangezien het vandaag veel kouder is dan gisteren en dus stelt dat de aarde niet opwarmt mag van mij direct de kamer uit gebonjourd worden… man man man.

Het is wetenschappelijk vastgesteld maar dat wordt door meneer Mos even weggelaten… Je zou hem daardoor bijvoorbeeld kunnen vergelijken met Thabo Mbeki die ook wetenschappelijk bewijs in twijfel trek..

http://nl.wikipedia.org/wiki/Thabo_Mbeki#Afwijkend_standpunt

Beetje flauw maar deze man geloof je toch ook niet.

just my 2 cents

Thom

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Aristeranthropos Brynnar

@ Thom,

De Mos heeft helemaal geen verstand van milieu en klimaat. Hij snapt het verschil niet tussen dagelijkse weersomstandigheden en klimatologische zaken. Dat blijkt elke keer als hij zijn mond open doet. Kennis van zaken is geen vereiste als je bij de PVV komt. Je onderbuik later spreken en dat gezond verstand noemen.

Mijn gezond verstand zegt dat we gewoon moeten luisteren naar de mensen die verstand van zaken hebben.

Gezond verstand op zijn De Mos’ houdt in dat je zelf je appendix verwijdert als die ontstoken is, omdat a) je weet waar het pijn doet, b) internet laat zien waar je appendix zit, c) je weet hoe een scherp mes werkt, d) je wel eens een knoop aan je jas hebt genaaid, dus hechten moet ook wel lukken, e) je alle artsen niet vertrouwt omdat die ook wel eens een foutje maken.

Dat is geen gezond verstand, dat is idioot, onverantwoordelijk gedrag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Harry

@44 AB
Als we de parallellen die jij aanhaalt hanteren, dan kunnen we daadwerkelijk spreken van idioot en onverantwoordelijk gedrag.

Jouw “gezond verstand” zegt jou, dat jij wenst mee te lopen met diegenen wiens gedachtegoed jou het meest aanstaat.

Veel sterkte met jouw gezond verstand, dat heeft het nodig!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Olav

Harry, Brynnar heeft het over expertise, niet over gedachtengoed. Ken je het verschil?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Minik

@46.
Wat een toontje voor iemand die het woord niet eens goed kan schrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 CAPSLOCK

Haha. Daar heb je hem even goed te pakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Aristeranthropos Brynnar

@45, 46, Inderdaad. Er is een groot verschil tussen verworven kennis en meningen. Mijn gezond verstand hecht nu eenmaal meer aan de kennis en ervaring van daartoe opgeleidde personen, dan aan de ongefundeerde meningen van een mislukt schoolhoofd.

Als mijn auto het begeeft, dan hecht ik waarde aan de ervaring van de monteur. Als mijn kies pijn doet, dan ga ik naar de tandarts. Simpel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Harry

@49
Ik hoop voor jou dat dit niet gestoeld is op blind vertrouwen, want ook onder automonteurs en tandartsen zijn een hoop nitwits.

Werd er van de week een Haagse tietenmonteur niet veroordeeld na tientallen verkeerd uitgepakte operaties?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 larie

ik mis Mescaline, die schopte me nog eens waar ik iets van opstak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 DJ

@larie, schoppen tegen een verweekte gladiool van over een jaar oud … geen eer aan te behalen. Inertie … niet alles is beïnvloedbaar, dat is moeilijk te verkroppen, soms.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 larie

Ach..we hebben altijd z’n T-shirt nog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 larie

DJ: Tijdens een busrit, ergens, bus kapot, ieder ging slapen op de weg, ik dacht mooi niet en ging langs de kant liggen, gelijk vol met sappige naalden van een zekere kaktus, ik vloog weg. Gelukkig zit in een Swiss-knife een handig pincetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 DJ

damn, a I got was this …
/happy holidays

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 larie

u2

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Aristeranthropos Brynnar

@50,
En met welke autoriteit bepaal jij de kwaliteit van de “experts”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Harry

@57
Door kritisch te blijven, ook ten aanzien van Richard de Mos en me verre houden van uitspraken die niets inhoudelijk toevoegen aan het verhaal, voorbeeld:

“Gezond verstand op zijn De Mos’ houdt in dat je zelf je appendix verwijdert als die ontstoken is, omdat a) je weet waar het pijn doet, b) internet laat zien waar je appendix zit, c) je weet hoe een scherp mes werkt, d) je wel eens een knoop aan je jas hebt genaaid, dus hechten moet ook wel lukken, e) je alle artsen niet vertrouwt omdat die ook wel eens een foutje maken.

Dat is geen gezond verstand, dat is idioot, onverantwoordelijk gedrag”.

Er zijn een aantal hier op Sargasso die sterk zijn in dit soort uitingen.

Zelf denk ik dan dat dit soort types op basis van dit soort uitingen tegen elkaar op aan het masturberen zijn, zonder iets wezenlijk inhoudelijks aan het verhaal toe te voegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Aristeranthropos Brynnar

@58,
Als het om klimaatwetenschap aankomt, dan blijken diverse leken opeens meer verstand van zeken te hebben dan mensen die hier jarenlang voor gestudeerd hebben, decennialang diverse onderzoeken hebben verricht, rapporten gepubliceerd, gedoceerd, nieuwe inzichten hebben verworven en geïmplementeerd en meer, veel meer.

En dan komt Jan de Behanger, met zijn Pabo-diploma en zelfverzonnen CV, even vertellen dat al die onderzoekers fraudeurs en leugenaars zijn. Omdat er een handjevol onderzoekers zijn die tot andere conclusies komen.

Iemand als De Mos, en zijn aanhang, gedragen zich als mensen die de conclusies van 9 artsen (“u hebt kanker en u moet morgen al behandeld worden”) in de wind slaan en in zee gaan met die ene die zegt “neemt u maar wat van dit ingestraalde water en uw ontsteking is morgen weer over.” Daarbij beargumenteren ze nog dat die 9 artsen ook nog eens leugenaars en fraudeurs zijn. En dat dan ook nog gezond verstand noemen.

Zo gedragen zij zich ook op klimaatgebied. Het spijt me, dan kan ik dergelijke lieden toch niet serieus nemen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Harry

Beste AB,

Het enige dat jij dat doet zijn goedkope vergelijkingen, analogieën aan de man brengen in de trant van:

“En dan komt Jan de Behanger, met zijn Pabo-diploma en zelfverzonnen CV, even vertellen dat al die onderzoekers fraudeurs en leugenaars zijn. Omdat er een handjevol onderzoekers zijn die tot andere conclusies komen.

“Iemand als De Mos, en zijn aanhang, gedragen zich als mensen die de conclusies van 9 artsen (“u hebt kanker en u moet morgen al behandeld worden”) in de wind slaan en in zee gaan met die ene die zegt “neemt u maar wat van dit ingestraalde water en uw ontsteking is morgen weer over.” Daarbij beargumenteren ze nog dat die 9 artsen ook nog eens leugenaars en fraudeurs zijn. En dat dan ook nog gezond verstand noemen.”

Dit soort argumentatie voegt niets toe aan het kernverhaal. Er zijn er waarschijnlijk bij de PVV die dat beter kunnen.

En denk nu eens zelf na, het is heel moeilijk om een democratische maatschappij in stand te houden met alleen maar mensen die overal verstand van hebben. Hoeveel directeuren van ondernemingen zijn er die geen verstand hebben van hun product en hoeveel schoolhoofden zijn er die niet kunnen lesgeven, of kinderen niet begrijpen?

En wat ik ook gek vind is dat de hele NL AGW kliek bij monde van Pier Vellinga klaar staat om de gevolgen van een normale moesson in Pakistan zonder een kritisch woord in opwarmings- en klimaatveranderingsmodellen te pakken, maar valt over de uitingen van Richard de Mos.

Dan word je toch sceptisch, ook al is de Mos van de PVV!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Brynnar Aristeranthropos

@60, Sceptisch is absoluut geen slechte eigenschap. Sterker nog, de hele wetenschapstak staat of valt op basis van scepsis. Maar die scepsis moet wel gefundeerd zijn, anders heeft het gewoon geen waarde.

Politici kunnen uiteraard niet overal verstand van hebben. Dat kan niemand. Iedereen heeft zijn eigen kennis en expertise. Het is de kunst om voor parlementariërs dan ook een portefeuille te zoeken die aansluit bij hun vakgebied, of dit nu sociaal-economisch, cultureel, onderwijs, milieu, financiën of buitenlandse zaken is. Dat is wel zo makkelijk, want dan weet hij of zij tenminste nog een beetje van de hoed en de rand.

De Mos toont echter keer op keer aan geen enkel benul te hebben van het vakgebied waar hij zijn meningen over uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie