1. 2

  Je zou zelfs kunnen zeggen: De banaan sterft uit. Van de andere kant, uit het artikel valt te lezen dat ze 30 jaar geleden ook snel ff een nieuwe soort uitvonden ter vervanging. Wat ze toen konden, kunnen ze nu beter, dus het zal wel niet zo’n vaart lopen.

 2. 3

  En wat ze toen konden, kunnen ze nu patenteren… iemand zin om een conspiracy theory neer te pennen over GM-bedrijven die banenenschimmelsporen over Afrika uitstorten teneinde hun ‘nieuwe banaan’ in de markt te zetten?

 3. 4

  Ik had begrepen dat dit een van de weinige (of zelfs de enige) banaan is die zich ongeslachtelijk voortplant. Dat is ook grotendeels het probleem: kruisen gaat niet lukken, GM wel.
  “De banaan sterft uit door gebrek aan sex” had ik toch een mooiere titel gevonden.

 4. 6

  Dit is al oud nieuws. In 1998 schreef ik er al over in ons universiteits blaadje. (4) geeft inderdaad het probleem goed aan. Er is te weinig genetische diversiteit te vinden bij alle soorten hedendaagse bananen om resistentie te kweken.

 5. 7

  R.I.P. banaan…

  Wat je ook kan doen is op zoek gaan naar een voor die schimmel resistent plantje, de genen identificeren die verantwoordelijk zijn voor de resistentie en deze vervolgens inbouwen in de banaan (wel liefst meervoudige resistentie) en dan is het wwer gaan met die… banaan.