De afkickpraktijken van Narconon

Een bijdrage van Karin Spaink, ook te lezen op haar site.

Bij nogal wat afkickcentra op religieuze grondslag blijkt de zorg een rommeltje te zijn: er is amper professionele begeleiding en de omstandigheden zijn er erbarmelijk. Reden waarom de Inspectie voor de Gezondheidszorg nu aankondigt in zulke klinieken verrassingsbezoeken te gaan brengen. (Nooit aankondigen zoiets: gewoon doen!) Mijn tip voor de Inspectie: ga vooral eens langs bij Narconon, prominent onderdeel van Scientology.

Bij Narconon worden verslaafden niet begeleid door medisch personeel; er wordt gewerkt met door henzelf – lees: door Scientology – opgeleid personeel. De organisatie meent zich aan medische vereisten te kunnen onttrekken door haar programma ‘sociaal-educatief’ te noemen. Maar wie enigszins bekend is met verslavingszorg, weet dat afkicken gepaard gaat met zware fysieke klachten: stuiterende bloeddruk, paniekaanvallen, krampen, soms zelfs stuipen. En die weet ook dat verslaafden gewoonlijk sowieso al een belazerde conditie hebben.

Een cruciaal onderdeel van Narconons afkickprogramma is dat cliënten elke dag twee tot vijf uur de sauna bezoeken, een regime dat wel zes weken kan duren. Het doel? ‘De onzuiverheden te lozen en via de poriën uit het lichaam te laten verdwijnen’. Bij afkicken is saunabezoek bepaald riskant: hoge bloeddruk en zo. Overigens is de theorie dat je ‘onzuiverheden’ kunt uitzweten, gebaseerd op een middeleeuwse fysiologie. Verslaving is geen koorts.

Narconon maakt het nog bonter. Wie hun afkickprogramma volgt, krijgt vitamines en mineralen voorgeschreven. Dat klinkt gezond. Totdat je ontdekt om welke doseringen het gaat: gemiddeld tien keer hoger dan het veilig geachte maximum.

Hun zorgwekkendste overdosis is niacine, ook bekend als vitamine B3 of nicotinezuur. De aanvaarde maximale dosis is 15 tot 20 milligram daags. Narconon schrijft per dag vijf gram niacine voor: 250 keer de maximumdosis, en dat weken achtereen. De risico’s van teveel B3? Vaatverwijding, versnelde hartslag, bloed plassen, maagzweren, geelzucht en zelfs leverschade.

Het succespercentage van Narconon is trouwens nogal belazerd. Cliënten afleveren die nadien hartstochtelijk graag Scientologycursussen willen volgen, lukt ze stukken beter. Maar ach, er zijn wel meer clubs die vooral dienen om je ene verslaving voor een andere in te ruilen.

Narconon verkoopt zichzelf als afkickcentrum, terwijl er gevaarlijke behandelingen worden aangeboden en fatsoenlijk medisch toezicht ontbreekt: daarover moet de Inspectie zich wel degelijk buigen. Waarbij ik aanteken dat Scientology datzelfde saunaregime en vitamineoverdosisgedoe ook aan haar leden opdringt (dan heet het de Purification Rundown). Je kunt niet enerzijds iets uitventen als ‘verslavingsbehandeling’ dat je anderzijds als onderdeel van een ‘religie’ bestempelt.

 1. 1

  Misschien is dat programma bedoeld om mensen in een verzwakte lichamelijke toestand te brengen, zodat ze vervolgens makkelijker te programmeren zijn? Je weet wel, net als bij ontgroeningen en militaire trainingen. Eerst de mensen fysiek breken, daarna kun je ze makkelijker drillen.

 2. 5

  Het absurde respect dat de Nederlandse wetgever voor (vermeende) godsdiensten heeft helpt hier niet mee. Scientology heeft en lange staat van dienst als het op zaken aankomt die aan zwendel grenzen, als ze al niet complete zwendel zijn.

  Wie met deze club in zee gaat kan in beginsel heel goed weten wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft en mag vooral zichzelf aankijken op de gevolgen.

  Wie echter pretendeert medische diensten te verrichten mag op de kwaliteit daarvan aangesproken worden en misschien dat men daar dan eindelijk een goed handvat vindt om dit gespuis aan te pakken.

 3. 7

  wow, Karin Spaink hier, niveau gaat zienderogen omhoog. Proficiat redactie.

  Karin, je stelt dat het succespercentage van de narcononmethode beroerd is. Geloof ik graag. Maar ik zou het graag cijfermatig onderbouwd zien. Gewoon, om een gevoel te krijgen waar we het over hebben.

  Ik ken iemand die psychofarmaca moest gebruiken. Op zichzelf al geen pretje om aan de prozac te zitten, maar het werd pas erger toen ze me, na afloop, vertelde hoe is het is om ervan af te komen. De behandelend arts had haar aangeraden enkele weken bij haar ouders te overnachten om voor de goede bescherming te zorgen. Dat bleek een zeer goed advies achteraf. Heeft mij de ogen doen open gaan wat betreft dergelijke middelen. Niet leuk als je in een dilerium ervan overtuigd bent dat je bed brandend aan het plafond vast zit.

 4. 9

  @5: “Wie met deze club in zee gaat kan in beginsel heel goed weten wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft en mag vooral zichzelf aankijken op de gevolgen.”

  Dat is toch wel heel erg makkelijk gezegd, als je het hebt over verslaafden die totaal in de put zitten.

 5. 14

  Goed, ik zal dan de vragen even correct aan Johan voorleggen. Welk onderzoek is er gedaan waar de Narconon methode wordt vergeleken met andere methodieken? Hoeveel mensen deden hieraan mee? Wat waren de uitslagen van dit onderzoek? Wat is de Z-score van de narconon-methode voor de steekproef na een jaar of vijf? In welk peer reviewed journal staat dit gepubliceerd?

  Overigens vind ik de vergelijking met voetbal niet correct. Meningen over een favoriete club zijn voor dit soort wetenschappelijke bevindingen irrelevant. Mijn mening over voetbal is ook irrelevant als ik Prednison wil gaan testen. Meningen over een al dan niet favoriete behandelmethode ook niet. Het enige dat van waarde is of de aangedragen methode (Narconon) significant beter scoort dan vergelijkbare afkickmethoden. Zo ja, dan kunnen we verder praten. Zo nee, dan is het inpakken en wegwezen.
  Overigens was L. Ron Hubbard een zeer matige science fiction schrijver die graag een centje wil bijklussen. Dat is prima, maar om dat te doen op medisch vlak vind ik dan weer onverantwoord. Met filosofische beschouwingen alleen doe je geen kennis of kunde op over geneeskunde.

 6. 15

  Hmmm. Als je op de website van narconon komt is het eigenlijk in een oogopslag duidelijk dat je hier met een scientology gerelateerde organisatie van doen hebt. Tenminste als je een klein beetje research wilt verrichten! Googlen op de naam L. Ron Hubbard bijvoorbeeld. Als je vervolgens door deze organisatie geholpen wilt worden moet je niet raar opkijken dat de methodes “anders” zullen zijn. Maar goed soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen en is het wel noodzakelijk om dit soort organisaties en hun methodes goed door te lichten!

 7. 17

  Benech @ 7: Je vroeg om een onderbouwing. Nu is het zo dat juist Narconon zou moeten bewijzen dat hun zeer onorthodoxe aanpak effectief is, maar ik snap je argument. Hier kun je meer lezen over onderzoek & debat over Narconon: http://www.cs.cmu.edu/~dst/Narconon/source.htm . Vooral deze pagina is interessant: http://www.cs.cmu.edu/~dst/Narconon/sources/critical.htm . Merk op dat er een door Narconon zelf gecommissioneerde studie bij staat waarin wordt beweerd dat de methode een succespercentage van liefst 78,6% heeft; maar als je die studie nader bekijkt, kom je volgens Narconons *eigen* cirteria uit op een succespercentage van 6,6% :)

 8. 19

  Karin: Heb de afgelopen uren even e.e.a. bekeken. De statistische analyses op die website komen overtuigend over. In elk geval laten ze duidelijk en deugdelijk onderzoek zien.
  Het klopt inderdaad dat de bal ligt bij Scientology/Narconon om hun methode te testen. Immers, zij maken ook de eventuele winsten erop. Bayer betaalt ook zelf hun testkosten. Sterker nog: het leeuwendeel van hun boekhouding gaat hieraan op, begreep ik van een bevriende farmacoloog.

  Wat mij trouwens ook opviel, is dat bij die succesverhalen die Johan aandroeg op de narconon-website, er geen namen bij staan. Hierdoor is het meteen een onverifieerbare en anonieme bron geworden die dus van generlei waarde is.

  Ik zou het al behoorlijk riskant vinden als een paar ongeschoolden helpen met een vorm van Cold Turkey afkicken (zoals onlangs in het nieuws was bij Stichting Horeb). Dat je dan de persoon in kwestie nog middelen geeft die ver boven de dagelijkse toegestane hoeveelheden zijn, die extra risicovolle gevolgen kunnen hebben (bovenop het cold turkey afkicken), het geeft te denken. Johan, wat is daarop uw antwoord?

 9. 21

  Ik vraag mij af hoeveel PGB-geld Narconon heeft gefraudeerd. Gezien hun geschiedenis, lijkt het mij sterk wanneer het hier niet om forse bedragen zal gaan. Hoeveel doden heeft NarCONon NL nu eigenlijk?

 10. 22

  Moet een omstreden methode eerst doden tot gevolg hebben voordat je uit de stoel komt dan? Verslaafden zitten in de regel financieel en emotioneel (dicht) tegen de grond. Is het dan gepast om daar dan misbruik van te maken?

 11. 23

  @22; ik lees de vragen van M niet zozeer als apologie voor Narconon, maar als (ietwat suggestieve) aanklachten tégen Narconon.

  M acht het waarschijnlijk dat Scientologen cliënten hebben geprest om Narconon-begeleiding op te geven als aanleiding voor PGB-budget, en dat Narconon daadwerkelijk doden op z’n geweten heeft. De woordgrap verraadt het al: ‘CON’ in Narconon = bedrog/zwendel.

 12. 24

  Leuk prediker, maar het ging mij erom dat je altijd van die figuren hebt die zoveel zeggen als: “ach, baat het niet dan schaadt het niet”. Dat is bij zoiets als narconon klaarblijkelijk klinkklare onzin.

 13. 25

  @Benech

  Moet een omstreden methode eerst doden tot gevolg hebben voordat je uit de stoel komt dan?

  Normaal gesproken niet, nee. Echter…

  Er bestaat een NL site, welke meer info over deze walgelijke frontgroep heeft.

  http://www.scamofscientology.nl/

  Téveel negatieve info om hier te plaatsen.

  Het is zeer verstandig om ver weg te blijven van deze charlatans. I.p.v. van afkicken, is allerlei soorten drugs gemakkelijk te verkrijgen. Aldus enkele ervaringsdeskundigen.

  Karin heeft al enkele links geplaatst, dus ik ga verder maar niet in op hun verwerpelijke & levensgevaarlijke werkwijze.

 14. 28

  Al in het boek van Christiane F. (Wir Kinder von Bahnhof Zoo) speelt Narconon.
  Als flauwekul hulpverlening waarbinnen veel drugs rondgaat en weining zinnige hulp.

 15. 31

  Vreemd…..ik ben GEEN scientoloog, heb al sinds 1989 niets meer te maken met Narconon. Maar ben – in tegenstelling tot de geweldige zakkenvullerij genoemd: Methadon – daar wel afgekicked. Dat zul je dan wel afdoen alszijnde een toevalstreffer zeker….zolang het maar niet aan Narconon te danken was. Wel ben ik het met je eens dat Narconon slap lult als ze beweren niets met Scientology te maken te hebben, ze zijn gewoon opgenomen in het organogram van Scientology, dus staat het zelfs op papier.

 16. 33

  Narconon was vroeger in de scene bekend vanwege het feit dat je daar alleen terecht kon als je ouders de hele zwik voor hun rekening namen ,officieel zouden ze iedereen helpen maar in de praktijk was het rijkleluisafkick .

 17. 34

  Dat Narconon met Scientology verbonden is,maken ze geen geheim van.
  Dat de man die Narconon begon (William Benitez) ooit zelf langdurig en hevig verslaafd was en door boeken van Ron.L.Hubbard wel van zijn verslaving af kwam is geen geheim.
  Dat ze geen medicatie nemen/geven bij het afkicken bij Narconon is alleen maar toe te juichen.Want in de reguliere afkickcentra wordt je vaak volgestopt met antidepressiva, antipsychotica,angstremmers ,Ritalin enz.
  Ook jongeren, vooral jongeren . Want zij worden vaak “gediagnosticeerd” als ADHD,depressief,psychotisch enz.Ik heb het zelf van dichtbij gezien.Bijvoorbeeld een meisje die ernsige hartritmestoornissen kreeg en naar het ziekenhuis moest door te hoge dosering concerta ( ze kreeg de dubbele dosis omdat men niet tevreden was over de uitwerking van de normale dosis!!!) Kinderen overlijden hierdoor!!
  De mensen die medisch geschoold zijn en artsen en psychologen vinden dit heel normaal die jongeren die pillen te geven.
  De jongeren…die zijn “ziek” en moeten derhalve “medicatie(=drugs)” slikken..Volgens hun.
  Ja daar worden ze beter van,maar niet heus. Hallo??? Wie is hier nou ziek??
  Volwassenen in klinieken worden ook door de witte jassen met van alles en nog wat aan “medicatie” volgestopt.
  Deze “medicijnen”zijn giffen en hebben heel veel bijwerkingen. Lossen problemen niet op en creëren juist meer onbalans.
  Tsjonge.. wat zijn die mensen goed en verantwoord bezig …en de mensen van Narconon onverantwoord.Omdat ze met vitaminen en mineralen werken met hogere doseringen??
  Dat doen orthomoleculaire artsen ook.
  Ten eerste heeft vit b3 bijzondere eigenschappen,lees dit maar eens:
  http://www.westonprice.nl/bbpress/topic.php?id=646
  Het is maar een voorbeeld. Er zijn plenti voorbeelden van hoge doseringen van diverse vitamines etc die “omstreden” zijn. Maar wel wonderen verrichten.
  Kom op, denk eens buiten de box.
  De aanval op Narconon staat hier eigenlijk helemaal buiten.Het wordt echter wel gebruikt om Narconon in een slecht daglicht te zetten.
  Ik vind dit erg jammer.
  Ik heb een dierbare die met succes is afgekickt daar. Ik ben daar vaak geweest en weet wel hoe en wat.De mensen aldaar die verslaafd waren en bezig met het programma vond ik niet bepaald de “kwetsbaren” die uitgebuit werden. Dat er heel veel mensen daar geholpen worden met geen geld of heel weinig hoor ik hier niets over. Dat weten jullie dan blijkbaar niet.Dat bij Narconon een geheel eigen en sfeer is en juist deze mensen wel degelijk iets waardevols te bieden heeft wat niet te vergelijken is met reguliere of heel dure particuliere klinieken.
  Waarom hebben jullie dan een oordeel en waar is dat op gebaseerd?
  Ga er zelf eens heen dan.Ga zelf eens kijken en praten.
  Oh ja… over het saunaprogramma: dat wordt pas gestart na een aantal weken. Dan is de afkick al voorbij en hebben de mensen al één en ander aan voorbereiding gedaan voor ze de sauna in gaan.
  Wat hier ook niet vermeld wordt is dat er elke dag wordt getraind en gelopen zeker als men met het saunaprogramma bezig is.
  Zo kan ik nog wel even door gaan……
  Kortom…Oordeel niet ….

  Cleo

 18. 35

  Kortom,oordeel niet………over Narconon.
  Cleo zelf oordeelt zelf anders volop over andere afkickklinieken,daarbij gebruikmakend van leugens en halve waarheden.
  Die “Cleo”is volgens mij gewoon een medewerkster van een of andere propaganda afdeling van Scientologie.
  Volkomen contra-productief,want iedereen kan hier dwars doorheen kijken.

 19. 36

  Beste L.Brusselman
  Ik heb persoonlijk meegemaakt wat er in bepaalde reguliere klinieken normaal is binnen de verslavingszorg wat betreft medicatie zoals ik het hier vertelde. Eén van de klinieken is Mistral voor jongeren in Den Haag.
  Ik praat over het jaar 2007. Van de groep jongeren aldaar van 14 destijds kregen er 12 medicatie! Ritalin of concerta ( dat waren de meeste) en een paar antipsychotica .De leeftijd van die jongeren was tussen de 14 en 18.Ik kwam daar elke week ( had een kind daar voor behandeling ,die overigens geen medicatie nam/wilde).Ik heb met eigen ogen gezien wat de (vaak ) negatieve effecten waren .Het ging mij aan het hart .Soms wilde ik mij er mee bemoeien door de staf aan te spreken,maar liet dit achterwege, want het betrof andermans kinderen.
  En de staf was daar vrij rigide .

  Van volwassenen klinieken ook mensen gekend met soortgelijke ervaringen.
  Het gaat hier om het feit dat er veel medicatie wordt/werd gegeven en men dit héél normaal vindt. Alsof dáár geen nadelen en risico’s aan kleven .
  Los van verslavingsproblematiek is het mijn ervaring dat pillen vaak niets oplossen dan wel nog meer onbalans geven.

  Als je wilt herstellen van middelengebruik , wat het ook is: drugs alcohol,slaappillen ,kalmeringspillen enz. dan zal dat altijd ontwenningsverschijnselen geven.Sommige heftiger dan anderen.
  Hebben jullie weleens iemand zien afkicken van methadon ?
  Methadon is een vervanger /medicatie voor heroïne en heel erg verslavend.Heroïneverslaafden raakten van de regen in de drup destijds toen dit in zwang kwam.
  Het is mijns inziens beter om niet de ene verslaving door de andere te vervangen.
  Voor verslaafden is het juist cruciaal dat ze géén afhankelijkheid van wat voor middel dan ook kunnen bereiken.

  En volgens mij is er is men in de reguliere zorg ook aan het terugkomen op het gebruik van ( veel) medicatie bij jongeren.Dat is alleen maar toe te juichen. Ook hebben ze sauna toegevoegd aan hun programma ( bij Mistral)
  In meerdere klinieken is men ook bewuster bezig met focus op gezonde levensstijl, gebruik van alternatieve zaken zoals meditatie en yoga.
  Vaak zijn dit wel (dure) privéklinieken en daardoor niet toegankelijk voor velen , wat ik zeer betreur.
  Maar genoeg nu over wel of niet medicatie.

  Bij Narconon wordt het niet toegepast. Wel vit en mineralen en sauna.
  En dat wordt op een verantwoorde wijze gedaan. Ook dat weet ik van nabij.
  Nee ,ik ben geen medewerkster van scientology, ben geen scientoloog.
  De meest mensen die bij Narconon afkicken zijn geen scientoloog en worden het ook niet.

  Beste L.Brusselman, jij ziet wat je wilt zien.
  Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten

 20. 37

  Precies en daarom vertrouw ik jou voor geen cent.
  Het zonder medicatie laten afkicken maakt de patient veel vatbaarder voor manipulatie en omturnpraktijken,de helft van degenen die afkicken bij de Hoop in Dort komt er als evangelist uit.Dat zal bij jullie niet veel anders zijn,nieuwe zendelingen kweken om Hubbards waanbeelden te promoten.Zieltjes winnen en geld verdienen is bij Narconon belangijker dan het belang van de individuele patient.Jij komt met een extreem voorbeeld om vervolgens alle andere klinieken in een kwaad daglicht te stellen.
  Methadon is een beproefde methode om verslaafden een menswaardig bestaan te kunnen geven en wordt niet alleen als afkickmiddel toegepast.
  Zoals ik al eerder stelde,je geeft een scheef beeld van de werkelijke praktijk om je eigen kerk te promoten

 21. 38

  Je spoort niet en leest niet eens goed wat ik schrijf.Dat is namelijk veel genuanceerder dan wat jij uitkraamt als reactie daarop.
  Je rukt alles uit zijn verband en kan blijkbaar niet “begrijpend lezen”.
  Ik lach me rot om jou met je waanideeën over “mijn kerk promoten”.

  Het enige waar jij op lijkt te kicken is schoppen en je afkeer spuien.
  Je bent verbitterd, sarcastisch en cynisch.
  Wie ben jij dan dat je pretendeert het zo goed te weten over Narconon? Ben je daar geweest.Of Mistral of elders?Vertel eens…
  En wat heb je meegemaakt dat je zo bent?

 22. 42

  Je bent helemaal niet genuanceerd,je stelt:medicatie is slecht of op zijn minst verdacht,en bij Narconon zijn ze gezond bezig met vitaminepreparaten.Je hebt er alleen heel veel woorden voor nodig.
  Dit soort ideeen heeft in de psychiatrie desastreuze gevolgen gehad,zijn ze haastig van teruggekomen . Daar wordt met (sterk verbeterde) medicatie zeer goede resultaten bereikt.
  Het idee dat verslaafden allemaal moeten afkicken is inmiddels ook achterhaald,verslaving heeft vaak een psychische oorzaak die niet te genezen is.En er zijn ook heel wat verslaafden die helemaal niet willen afkicken,maar dat kunnen of willen sommigen niet inzien.Desnoods met dwang moet deze arme drommels dan maar geholpen worden is dan het devies,ik heb dit soort paternalistische praatjes al zo vaak gehoord.

 23. 44

  Ik vind dat iedereen mag zeggen wat hij wil,maar dreigen met geweld is voor mij een stap te ver.Als je er niet tegen kan, dat je schijnbaar wordt beledigd of onheus bejegend,moet je uberhaupt niet reageren.

 24. 45

  Zo…hier hebben zich blijkbaar felle discussies afgespeeld.

  Inmiddels is de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek gestart.

  (zie http://scamofscientology.nl/img/NarcononIgZ.jpg)

  Het afgelopen jaar is de Canadese vestiging van Narconon gesloten door de autoriteiten. Ook is een onderzoek gestart naar een Amerikaanse vestiging, na media-aandacht over overleden patienten.

  Deze onderzoeken, samen met de informatie in de post van Karin, waren voor de Inspectie gelukkig voldoende aanleiding om een eigen onderzoek te starten.

  Hopenlijk over een paar maanden meer….