Quote du jour | Darwin leeft in VS-protest

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“”This is the first time that being a Darwin – or a Steve – has paid off!…This came to me for reasons entirely beyond my control. I appreciate the honor, but I realize that I’m just a vessel for the name(s) that I carry.”

Dr. Steve Darwin (nee, geen familie van Charles), professor in de ecologie and evolutionare biologie aan Tulane University in New Orleans, kan er de humor er wel van inzien. Het kostte de organisatoren de nodige hoofdbrekens, maar is hen gelukt om een Darwin én Steve als duizendste wetenschapper in te schrijven in hun actie tegen de stijgende aanhang van het creationisme in de VS.
Het National Center for Science Education is al in 2003 deze ludieke actie gestart. Project Steve, genoemd naar de inmiddels overleden Stephen Jay Gould, een fervent NCSE-supporter en tegenstander van het creationisme.
Men maakte het zich extra moeilijk door alleen wetenschappers met de naam Steve, Stephanie (of daarop gelijkende namen, samen ongeveer 1 procent van de Amerikaanse bevolking) op te nemen in het anti-creationismepamflet.
Dat een Darwin nu ‘Steve #1000’ is geworden, zal niet geheel toeval zijn. Maar het komt wel mooi uit dat hij ook uit Louisiana komt. Daar werd in 2008 een wet van kracht die leraren notabene het recht geeft om in het onderwijs met creationistische flauwekul de evolutietheorie in diskrediet te brengen.
Aan die kant van de grote plas is het allemaal nog een paar graadjes erger gesteld.

Reacties (4)

#1 Carlos

Precies die wet uit Louisiana die het toestaat dat schoolkinderen religie krijgen onderwezen in de biologieles, dat is nu precies de rechtvaardiging van de actie TerugNaarJeMaker!

In Amerika gebeuren de dingen altijd eerder en daarom is TerugNaarJeMaker In Nederland zo op zijn plaats: dijken bouwen tegen de psychisch incontinenten in deze samenleving.

  • Volgende discussie
#2 p.van zomeren

In de natuurwetenschap tellen volgens mij alleen waarnemingen die door andere wetenschappers geverifieerd kunnen worden en zijn alleen theorien houdbaar die niet gefalsifieerd kunnen 0worden. Maar de verenigde weblog-actievoerders van de inmiddels 150 jaar oude theorie van Darwin daar weet van hebben? Volgens mij zou het van ware wetenschappelijke nieuwsgierigheid getuigen als deze actievoerders ook eens kennis zouden nemen van bijvoorbeeld de 20eeuwse wetenschapsfilosoof Popper.Ik vind hun actie daarom erg overtrokken en m.i.sterk gekleurd door een inmiddels allang verouderde 19e eeuwse romantisch (= de organische beschouwing!)wetenschapsopvatting.

P.van Zomeren

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bio1ogics

Hmm. Bij mijn weten is de evolutietheorie na die 150 jaar nog steeds niet gefalsificeerd. Zijn er wetenschappelijke artikelen die dit bewijzen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pleuro

Kom op nou mensen… je gelooft toch niet dat daarboven een nota bene hoogbejaarde vent in 6 dagen tijd een wereldbol met alles d’r op en d’r an in elkaar kan flansen? Wij aardlingen zijn al meer dan een eeuw bezig om de boel af te breken en dat is nog steeds niet gelukt.

  • Vorige discussie