Daniël Cohn-Bendit: ‘Ik ben niet links’

Afgelopen zaterdag organiseerde GroenLinks in de Beurs van Berlage de conferentie ‘Het Groene Antwoord op de Eurocrisis‘, met sprekers als Sony Kapoor, Sven Giegold en Daniel Cohn-Bendit. Sargasso stuurde Tjerk Muller op pad om dit icoon van Links te interviewen. Cohn-Bendit liet zich echter geen etiketten aanmeten.

Daniël Cohn-Bendit, voorman van de linkse studentenbeweging van de jaren ’60 en ’70 en huidig fractievoorzitter van de Groenen in het Europese Parlement, is nog altijd niet bang om tegen heilige huisjes te schoppen. In zijn rede over de toekomst van Europa voor zo’n vijftig verzamelde GroenLinksers en andere geïnteresseerden, wierp hij zonder pardon de natiestaat op de rommelhoop van de geschiedenis.

In onderstaand video-interview doet hij hetzelfde met zijn linkse actieverleden, marxistische maatschappij-perspectieven en ideologische loopgravenstellingen. Allemaal oude koek. Cohn-Bendit kijkt als ‘ecologisch hervormer’ liever naar de toekomst, zegt ‘ie zelf, om te werken aan een Europa gefundeerd op gedeelde ecologische en fiscale verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit.
 

 
De volledige lezingen van kredietcriticus Sony Kapoor, lijsttrekker Jolande Sap, europarlementariër Sven Giegold en Daniël Cohn-Bendit vindt u hier.

 1. 1

  De communicatie binnen dat zich verenigende Europa verloopt dus middels de eenheidstaal steenkolenengels: “It’s quite boring to always go to the back.”

  Maar de hele wereld zal dus, weer eens, gaan genezen aan de ecologische modelstaat Duitsland, nadat het kazerne-socialisme dan toch niet zo goed uitgepakt bleek te hebben.

  En op het YouTube-filmpje heet de hier ‘Daniël (sic) Cohn-Bendit’ genoemde dan weer ‘Daniel Bendit-Cohen’.

 2. 6

  ” In zijn rede over de toekomst van Europa voor zo’n vijftig verzamelde GroenLinksers en andere geïnteresseerden, wierp hij zonder pardon de natiestaat op de rommelhoop van de geschiedenis.

  In onderstaand video-interview doet hij hetzelfde met zijn linkse actieverleden, marxistische maatschappij-perspectieven en ideologische loopgravenstellingen. Allemaal oude koek. Cohn-Bendit kijkt als ‘ecologisch hervormer’ liever naar de toekomst, zegt ‘ie zelf, om te werken aan een Europa gefundeerd op gedeelde ecologische en fiscale verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en solidariteit. ”

  Wat moet je met iemand die van ideologie wisselt alsof hij een ander pak aantrekt ?
  Gelukkig was vrijwel niemand in z’n geleuter geïnteresseerd.

  Wat moet je met iemand die van ideologie wisselt alsof hij een ander pak aantrekt ?

  Gelukkig was vrijwel niemand in z’n geleuter geïnteresseerd.

  Een Franse ondernemer gaat z’n nieuwe fabriek in Marokko
  vestigen vanwege het ‘beleid’ van Hollande, hij voorspelt het Franse faillissement.

  Cohn Bendit lijkt er op te rekenen dat Duitsland weer, als na Versailles, Frankrijk gratis kolen etc. levert.

 3. 7

  Ik las de slogans bij de filmpjes.
  Nergens las ik dat de euro ellende het noodzakelijk gevolg is van één munt invoeren in economisch zeer verschillendre landen.
  Vóór de invoering van die euro voorspelden een honderd Nederlandse economen dat gevolg in een pagina grote advertentie.
  De enige oplossing is de fout ongedaan maken.

 4. 8

  Boeiend, die Hongaarse persvrijheid.
  Je mag daar niets positiefs over het communisme schrijven.
  Bij ons is elk positief woord over Hitler taboe.

  Terwijl Euro parlementariers over dit soort flutzaken zich druk maken lijden de Grieken honger, en sterven door gebrek aan medicijnen.

  In Spanje is de werkloosheid dramatisch, Frankrijk heeft net de tien procent overschreden, dat alles dank zij EU en euro.

  Niettemin gaan EU dwazen door met hun speeltje te promoten.

  Benieuwd wanneer Spaanse opstandelingen de eerste bankier of politicus aan een lantaarnpaal doen bungelen.

 5. 10

  Daniel Cohn-Bendit is een levende model van wat er is misgegaan met die linkse beweging van toen: volledig ingezakt. Hij is niet eens meer links, maar is “milieu hervormer” geworden. Ook de nazi’s aten volkorenbrood en waren voor het milieu. (voor de duidelijkheid: niet dat ik Bendit daarmee vergelijk, het bewijst alleen maar de inhoudsloosheid).

 6. 11

  Hitler was ook tegen roken en vegetarier.
  Ik heb Cohn Bendit even bekeken en moet concluderen dat niemand serieus heeft gekeken. Hij heeft bezwaar tegen de termen waarin hij wordt geschetst en geplaatst. Ik heb daar niets tegen.
  Zijn verhaal over waar hij voor staat, ecologische hervorming en het gewenste kader, wijkt niet veel af van hetgeen hij vroeger vond. De dimensie van Europa is nieuw, maar daar hebben meer oude activisten last van.
  Ik zie geen enkele reden in zijn verhaal om hem als een draaikont of iets dergelijks neer te zetten. Dat lijkt me kortzichtig en vooringenomen. Maar het kan ook zijn dat zijn Engels niet te verstaan was. Ik had daar geen moeite mee.

 7. 13

  Je mag daar niets positiefs over het communisme schrijven.
  Bij ons is elk positief woord over Hitler taboe.

  Zo dan, hoe bagatelliseer ik even de misstanden in Hongarije in twee zinnen. Het is daar echt wel een paar stapjes erger dan “Je mag daar niets positiefs over het communisme schrijven”. Om maar eens een voorbeeld te noemen, de Telegraaf zou daar elke dag boetes krijgen, maar de de Roze Khmer ook (websites worden ook beboet als ze aan “smaad” richting de regering doen).

 8. 14

  Op dit moment interesseren de misstanden in de zuidelijke euro landen me veel meer.
  De Hongaarse persvrijheid is geen betaalmiddel in de supermarkt.

  Domoor Diederik werd door Priemende Vinger en Vierkant hoofd voorgehouden dat zes, zeven families Griekenland beheersen, en dat er 20 tot 40 miljard per jaar aan belastingen worden ontdoken, ‘als daar maar een 20 miljard van zou worden geïncasseerd, is het probleem weg’.

  Domoor Diederik leek niet eens te begrijpen waar het over ging.
  Hij zal ook wel begaan zijn met de Hongaarse persvrijheid, mw In’t Veld van D66 vult daar ook haar Brusselse dagen mee.

 9. 16

  Ik ben nooit iets ander tegen gekomen in boeken over Hitler dan dat hij vegetarier was.
  Het artikeltje noemt hem ‘most notorious mass murderer of the 20th century’, ik denk dat die titel naar Roosevelt’s bondgenoot Stalin kan.
  De Ukraine weet er van mee te praten, Katyn is inmiddels toegegeven.
  Sikorsky, de VS helicopter bouwer, gevlucht uit Rusland, schatte het aantal doden door Stalin op 30 tot veertig miljoen.