CU: Esmé Wiegman: ,,iPod-verloting bij HPV-vaccinatie onverantwoord”

CU: Esmé Wiegman: ,,iPod-verloting bij HPV-vaccinatie onverantwoord”

2008_Wiegman_610_RubenTimman_2Tweede Kamerlid Esmé Wiegman-Van Meppelen Scheppink heeft Kamervragen gesteld over de Ipod-verloting om het aantal inentingen te laten toenemen bij jonge meisjes tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Esmé Wiegman – Van Meppelen Scheppink: ,,Dit zet naar mijn mening niet aan tot verantwoord gedrag. Bij vaccinatiebeleid moet je je verre houden van lotingsacties."

Vorige week kwam het bericht in media dat een aantal GGD’s iPod’s verloot om meiden zover te krijgen dat ze zich laten inenten tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Tienduizenden 13- tot 16-jarige meisjes in Gelderland zouden vorige week een uitnodigingsbrief van de GGD hebben ontvangen.

De ChristenUnie vindt dat deze lotingsactie geen verantwoord middel is om mensen naar de GGD te lokken. Daarnaast worden met deze actie meisjes als doelgroep benaderd, terwijl de voorlichting over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en de HPV-vaccinatie op de ouders is afgestemd. De Gezondheidsraad heeft erop gewezen dat effectieve voorlichting over de HPV-vaccinatie van groot belang is om de acceptatie onder de bevolking te vergroten. Omdat de brief van de GGD’s aan meisjes is gericht zou de effectiviteit van de voorlichting in gevaar kunnen komen.

 

Schriftelijke vragen van het lid Wiegman – Van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) aan de minister van VWS over verloting iPods door GGD’s bij HPV-vaccinatie.

 

1. Kent u het bericht ‘Laat je inenten en win een iPod’?
2. Hoe verhoudt deze actie die gericht is op de doelgroep van het vaccin zich tot de verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers aan wie de oproep voor RVP-vaccinaties is gericht?
3. Hoe verhoudt deze actie zich tot het advies van de Gezondheidsraad dat invoering van het HPV-vaccin flankerend beleid vereist op het gebied van acceptatie en voorlichting?
4. Is deze lotingsactie een verantwoord middel om mensen tot ‘therapietrouw’ aan te zetten?

 

 1. 1

  Zou de CU jaloers zijn omdat de vaccinatie-weigeraars uit hun achterban een iPod mislopen?

  En hier snap ik niks van:
  ”De ChristenUnie vindt dat deze lotingsactie geen verantwoord middel is om mensen naar de GGD te lokken. Daarnaast worden met deze actie meisjes als doelgroep benaderd, terwijl de voorlichting over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en de HPV-vaccinatie op de ouders is afgestemd.”

  Dus als de brief had gezegd: ‘win een iPod voor uw dochter!’ ipv ‘win een iPod!’, dan was het wel goed geweest. Of zoiets.

 2. 3

  Waarschijnlijk is dit weer een christelijk seculier argument om zoveel mogelijk mensen de vaccinatie te laten skippen.

  Daar zijn ze goed in die christelijke partijen. Hun standpunten met wereldlijke argumenten omgeven.