CU: ChristenUnie wil Europese productenlijst dwang- en kinderarbeid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: ChristenUnie wil Europese productenlijst dwang- en kinderarbeid

kindwevers_forwebDe ChristenUnie vraagt het kabinet om naar Amerikaans voorbeeld in Europees verband onderzoek te doen naar producten die met behulp van kinderarbeid of dwangarbeid zijn gemaakt. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn:,, Als de Amerikanen deze lijst kunnen opstellen moeten wij met hun kennis tot het zelfde resultaat kunnen komen. Het wordt tijd dat het net zich gaat sluiten rond bedrijven die zich in hun productieketen blijven misdragen."

“Eindelijk komen dan schone producten transparant aan het licht, in het belang van  de consument, die recht heeft op deze duidelijkheid.”

De ChristenUnie heeft samen met de SP hierover schriftelijke vragen gesteld aan de staatsecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken.

 

Vragen van de leden Ortega-Martijn, Voordewind (ChristenUnie) en Gesthuizen (SP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken over het voorstel van de campagne ‘Stop Kinderarbeid’ om naar Amerikaans voorbeeld een lijst te publiceren van buitenlandse producten die met kinderarbeid of gedwongen arbeid worden geproduceerd.

Kent u het voorstel van de campagne ‘Stop Kinderarbeid’ om de Nederlandse regering te laten onderzoeken en publiceren welke producten met behulp van kinderarbeid of door schending van andere fundamentele arbeidsrechten in Nederland worden geïmporteerd?[1] Wat vindt u van het idee om een dergelijk onderzoek te doen waarbij gebruik wordt gemaakt van de resultaten van het recent gepubliceerde Amerikaanse onderzoek naar producten gemaakt met kinderarbeid en dwangarbeid, waarbij bovendien aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de Nederlandse import van dergelijke producten?
Bent u bereid een dergelijk onderzoek ook binnen de Europese Unie voor te stellen, mede ter ondersteuning van het onderzoek naar maatregelen tegen kinderarbeid die momenteel door de Europese Commissie wordt ondernomen?
Bent u bereid ook betrokken maatschappelijke organisaties en sociale partners te consulteren over de ‘terms of reference’ voor een dergelijk onderzoek en publicatie?

 

[1] Trouw, 19 september 2009, “Nederlandse regering moet kinderarbeid onderzoeken”, p. 14

Reacties (2)

#1 jonas

Mijn nieuwe trui is gemaakt in Cambodia. Moet ik me nu schamen?

  • Volgende discussie
#2 blabla

Goed idee van de CU.
Maar laten ze dan ook eens eerlijk doen over de overwegend op christelijke leest geschoeide vleesverwerkingsbedrijven in binnen en buitenland waar dan welliswaar wegens fysieke drempels geen kinderarbeid mogelijk is maar waar wel AL TE MAKKELIJK MET DARM EN MAAGKANKER VERWEKKENDE SMAAKMAKERS WORDT GESTROOID, zonder dat wij consumenten dat ook maar op enig waarschuwingsetiket terug kunnen vinden.
Nee, in mijn ogen blijven christelijken toch DE GROTE VOEDSELSCHURKEN.

Gelukkig heeft iemand van de warenwet of het ministerie van gezondheid aan de bel durfen trekken en een landelijke waarschuwing uit laten gaan met de mededeling:
“EET GEEN BEWERKT VLEES, WANT U KRIJGT GEGARANDEERD MAAG EN/OF DARMKANKER”.

Kijk, dat vind ik pas een echte dappere ambtenaar.
Maar een dergelijke waarschuwing over bewerkt vlees had de CU/CDA gemeenschap zelf al veel eerder moeten rondbazuinen.
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het onder de aandacht brengen van kinderarbeid dat zo oud is als het bestaan van de mensheid, niet persee christelijk. Het is eigelijk een beetje het verhaal van de put en het kalf.

  • Vorige discussie