CU: ChristenUnie SGP markeert duurzaamheid met start Europese campagne

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

CU: ChristenUnie SGP markeert duurzaamheid met start Europese campagne

Campagnebus_ep2009_150“De Europese unie zou bijna volledig met groen gas gedekt kunnen worden”, zo hield de Nederlandse Gasunie in Groningen Europees lijsttrekker Peter van Dalen en Europarlementariër Bas Belder maandag voor. “Hoopgevend”, aldus EU voorman van ChristenUnie SGP, die ‘energie’ en ‘duurzaamheid’ markeert als speerpunten in het gezamenlijke verkiezingsprogramma van de ChristenUnie SGP. De Europese kandidaten van ChristenUnie SGP startten maandag hun campagnetour in Groningen. “Vol gas vanuit Groningen”, aldus de energieke eurokandidaten.

De eerste campagnedag stond in het teken van energievoorziening en havens. Naast een ontmoeting met enthousiaste Groningers op de Grote Markt, bezochten Van Dalen, Belder en andere partijprominenten de Gasunie, de Eemshaven en BioMCN een fabriek in bio-ethanol. Gas, bio-ethanol, zonne- en windenergie hebben de bijzondere aandacht van de Europese kandidaten voor ChristenUnie SGP. De partijen zijn in het Europees parlement al jaren vurig pleitbezorger van duurzame energie.

Poetin, gas en mensenrechten
“We zijn nu veel te afhankelijk van Poetin en Gazprom. Die afhankelijkheid bleek weer afgelopen winter met de gascrisis, waarbij Rusland een aantal Europese landen van het gas afsloot”, aldus huidig Europarlementariër Belder. Hij juicht een nieuw gasproject van Nabucco vanuit Azerbeidzjan en Turkmenistan dan ook toe. “Dat vermindert onze afhankelijkheid van het Russische gas. Bovendien kunnen we de gasleverantie ook koppelen aan de mensenrechten. Wij beloven gas af te nemen en landen als Azerbeidzjan en Turkmenistan zorgen ervoor dat de mensenrechten in hun land op orde komen.”

 Europa komt naar Nederland
Komende dagen toeren de Europese kandidaten van ChristenUnie SGP nog door heel Nederland onder het motto ´Europa komt naar Nederland´. Van Dalen en Belder doen wekelijks verslag op hun respectievelijke websites: www.petervandalen.eu en www.basbelder.eu

 

Reacties (4)

#1 Danny

Ik hoop de cu en sgp op gemeentelijk niveau zich ook zullen inzetten om meer duurzame energie lokaal op te wekken.

  • Volgende discussie
#2 Robert

Azerbeidzjan en Turkmenistan zullen zeker beslist voor 150% de mensenrechten verbeteren. De presidenten zullen beschaamd en met rode konen aftreden voor wat ze tot nu toe bij hun bevolking aangericht hebben.
Stel eisen aan ze en waar gaat hun gas naar toe: naar de Russen, naar Gazprom!
O ja, de opslagplaatsen in Oostenrijk, Hongarije en Bulgarije van het gas dat door Nabucco ernaar toe vervoerd zou/zal gaan worden, zijn in handen van jawel Gazprom, de Russen. De Europese leiders hebben onlangs besloten dat Nabucco geen prioriteit meer heeft. De lijsttrekker loopt achter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

Ik kan me nog goed eherinneren, hoe onze VVD minister Van Aardenne ons gas goedkoop aan het buitenland verkocht, terwijl de binnenlandse prijzen stegen en we later zelf duurder gas terug moesten gaan importeren….

Uiterst naïef trouwens: wij beloven gas af te nemen als zij beloven iets aan de mensenrechten te doen… “Ja natuurlijk, als u vandaag gas afneemt, doen wij morgen iets aan de mensenrechten”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bas Belder

Reactie op Robert. Over achterlopen gesproken, juist vorige week zijn er (gelukkig) weer stappen gezet richting realisatie Nabucco. Bovendien heeft de eurofractie bij monde van mij in het EP altijd alle lidstaten opgeroepen vol te gaan voor Nabucco. Dat Rusland via staatsonderneming Gazprom een wig poogt te drijven voor bilateraaltjes met genoemde landen klopt, maar om daaruit te concluderen dat Gazprom de reservoirs beheerst, heb ik uit mijn documentatie (nog) niet kunnen opmaken. Graag verfieerbare opheldering van schrijver. Wat mensenrechten en Europese gasvoorziening betreft, heeft onze fractie met anderen in het EP richting Commissie het uitdrukkelijk voorbehoud van koppeling tussen beide voor de sluiting van een tussentijdse handelsovereenkomst met Turkemistan.

Bas Belder

  • Vorige discussie