CU: Chatbox is ‘kerstpakket’ voor kinderlokkers

CU: Chatbox is ‘kerstpakket’ voor kinderlokkers

internet_blokkadeHosts moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen 'online grooming': een nieuwe vorm van kinderlokkerij waarbij kinderen in chatrooms worden benaderd en gemanipuleerd tot seksueel misbruik. ,,Het zou niet moeten kunnen dat je anoniem meedoet aan zulke chatsessies. Op het moment dat je lid wordt van zo'n site, gaat de host ook verantwoordelijkheid dragen voor wat er precies op zijn site gebeurt. Hij kan bijvoorbeeld vragen om persoonsgegevens van de deelnemers," zegt Ed Anker.

Communicatie van kinderen met nieuwe media is een gegeven en ontrekt zich vaak aan ouderlijk toezicht, doordat het bijvoorbeeld via een mobiele telefoon gaat. Nu online grooming op zichzelf strafbaar wordt (Verdrag van Lanzarote) is het volgens de ChristenUnie de beurt aan de hosts om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Anker: ,,Het is toch vreemd dat we bij online shoppen allerlei beveiligingen kunnen inbouwen, maar niet bij deelname aan chats. Je wilt een kwalitatief goede, dus veilige site bieden en geen ‘kerstpakket’ voor kinderlokkers”

De ChristenUnie stelt voor om de leeftijd te handhaven op de sites, zodat ouderen zich niet jonger voordoen. Neem steekproeven met wat er in chatrooms gebeurd. Het moet mogelijk zijn om bepaalde gebruikers te ‘redflaggen’ bij verdacht gedrag, dat gebeurt momenteel ook bij betalingsverkeer. Tevens moet een meldpunt op de site beschikbaar komen, voor enerzijds attentiewaarde en anderzijds om snel aan het werk te kunnen als er een duidelijk signaal ligt. ,,Sommige sites zijn echt 18+, houdt ze dan ook 18+,” aldus Anker.

Bekijk ook het item van RTL4 over dit onderwerp:

http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/volledig/miMedia/2009/week13/do19.70337091.public.RTL_Nieuws_26-03-2009.xml

 

  1. 1

    Ja, en ik stel permanente bewaking voor op alle kinderspeelplaatsen, waarbij iedereen zijn naam en adres moet opgeven.

    ANONIEM BIJ KINDERSPEELPLAATSEN? NEE!