Hoe belezen zijn politici eigenlijk? Hebben ze wel tijd voor een goed boek? Behalve de berg ambtelijke stukken, zullen ze de kranten lezen. Daar valt altijd wel een Kamervraag uit te verzinnen. Een boek vraagt zoveel tijd, dat die hooguit tijdens een reces ter hand wordt genomen. Er is een oplossing: het luisterboek.
Behalve via de cd kun je boeken ook in mp3-formaat krijgen. Dus tijdens het hardlopen of de reis met het openbaar vervoer, kun je de wereldliteratuur tot je nemen. Zou het niet aardig zijn als Mark Rutte op zijn wekelijks interview na de ministerraad gevraagd werd: luistert u wel eens een boek?
De kans bestaat dat de altijd grappige Rutte antwoordt: nee zeg, ik moet de hele week al naar Cohen luisteren. Want Job Cohen leest wel boeken. Hij leest ze hardop voor. Uitgeverij Rubinstein heeft dat laten opnemen en zo kun je vijf Nederlandse klassiekers beluisteren, voorgelezen door Cohen. Boeken van Nescio (De uitvreter en Titaantjes), Elschot (Kaas en Lijmen/Het been), Theo Thijssen (Het grijze kind) en dit jaar kwam de luisterversie van Multatuli’s Max Havelaar uit. Als je wilt weten hoe het in Cohen’s voordracht klinkt, kun je op de website fragmenten beluisteren. Onderaan de boekbesprekingen vind je de luisterknop.
Vandaag begint de week van het luisterboek. Als aftrap zal vanavond het beste luisterboek van 2011 bekend worden gemaakt. Uiteraard op een luistermedium. Op Radio 1 kun je tussen 19.00 en 20.00 uur, in het programma Kunststof, horen wie van de vijf genomineerden de prijs in de wacht zal slepen.
Job Cohen stond met de Max Havelaar wel op de long-list, maar heeft het dit jaar niet de top vijf gehaald. Vorig jaar haalde Cohen wel de shortlist, met zijn voordracht van Lijmen / Het been, maar de hoofdprijs ging naar P.F. Thomése, die zijn eigen roman, J. Kessels, voorlas.
Jammer dat Cohen ook op dit gebied net buiten de prijzen valt, want het is toch een heel aardige nevenfunctie. De man zou zeker aan sympathie winnen, als hij in de publiciteit komt als beste voorlezer. Misschien kan hij van Nescio’s Uitvreter een eigentijdse,gepolitiseerde bewerking maken, om in de Kamer Rutte van repliek dienen:
“Behalve de man, die het Torentje de mooiste plek van Europa vond heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan de uitvreter, die je banen afpakte en je pgb stopte en subsidies in rook deed opgaan en je internet nakeek en geld van je inhield en je belasting opmaakte en niets van je aantrok als-ie in een regen van kritiek over zich heen kreeg”.