Closing Time | Ya Weledi

Natacha Atlas is een zangeres/buikdanseres met Marokkaanse/Egyptische/Palestijnse achtergrond. Ze groeide op in de Marokkaanse wijk van Brussel, en begon daar haar carriere bij de band Transglobal Underground.

In 1995 is ze voor zichzelf begonnen; sindsdien staat er een klein tiental studio-albums op haar naam. Ze combineert traditioneel arabische, marokkaanse en joodse invloeden met moderne westerse electro, hiphop, tango, pop, en nog wat meer. Haar platen meanderen heen en weer tussen grotendeels traditioneel en westerse pop, en alles er tussenin met vele zijsporen. De meeste muziek schrijft ze zelf, met af en toe een cover er tussendoor.

Halim uit 1997 is een van haar meer traditionele albums, met daarop het lange, mooi uitgewerke Ya Weledi.

 

 1. 2

  Arabische fusion zou ik het bijna noemen. Wat een invloeden!

  @1: Ik luister de meest closings eerst zonder het beeld. Dan kijken geeft ineens een andere dimensie. Als het filmpje gemaakt is door de artiest geeft het een verdieping. Dat is niet altijd zo zoals okto onlangs liet zien. In dit geval lijkt het me een engagement. Bijna een statement. Is idd veel over te zeggen en/of te analyseren. Maar dan moet je de tekst ook meenemen. En dat lijkt me toch ook een vraagteken.

  Muzikaal iig leuk @okto.

 2. 3

  @1: Als antwoord op je vragen: ik weet het niet. Mijn probleem is dat met de muziek die ik voor het voetlicht wil werpen in deze rubriek, de keuze vaak uitermate beperkt is. Ik kan je vertellen dat de helft van wat ik hier zou willen plaatsen niet eens op youtube te vinden is. Dus ik ben vaak al blij dat het beschikbaar is, en daarbij probeer ik een dusdanige keuze te maken dat het niet enkel een saai stilstaand beeld is dat gedurende het hele nummer hetzelfde blijft.
  En daarmee houdt het dan vaak wel ongeveer op qua keuze.

 3. 4

  @3

  Ik geloof dat @1 negatiever overkwam dan het bedoeld was…

  Inderdaad is het leuker passend beeld te hebben bij de muziek. En ik waardeer zeker ook dat je wegblijft bij de mainstream meuk, net als Prediker en Christian.

  Ik doe een extra virtueel plusje om het goed te maken. ;)

 4. 5

  ‘Halim’ is wat mij betreft een meesterwerk, ‘Gedida’ komt er dicht bij in de buurt. Inmiddels is La Atlas al weer een aantal artistieke stations verder maar ze blijft magisch.