Closing Time | Try That In A Small Town

Foto: Ted (cc)
Serie:

Countryzanger Jason Aldean heeft zichzelf met bovenstaand nummer het mikpunt van een sociocultureel relletje gemaakt. ‘Try that in a small town’ verwoordt namelijk precies wat veel conservatieve Amerikanen denken over de rellen en plunderingen die nogal eens gepaard gaan met demonstraties tegen politiegeweld.

Probeer dat eens in een klein stadje
Kijk hoe ver je komt op straat
Hier zorgen we voor de onzen
Ga die streep over en het duurt niet lang
voor je erachter komt, ik raad aan dat je ’t laat
Probeert dat in een klein stadje

Volgens sommigen zou Aldean met dit lied indirect oproepen tot een vorm van lynching. Het lied zou racistisch zijn omdat het zich keert tegen Black Lives Matter-demonstraties en wapenbezit en eigenrichting verheerlijken.

Muzieksterren als Sheryl Crow hebben zich al uitgesproken tegen het lied. Country Music Television heeft de videoclip na enkele dagen uit de lucht gehaald.

Reacties (10)

#2 Prediker

Zojuist kwam ik deze rake reactie tegen op die muziekvideo.

Het blijkt dat toen iemand vijf jaar terug tijdens een concert van Jason Aldean lukraak in het publiek begon te schieten, de zanger niet wist hoe snel hij zich uit de voeten moest maken.

Niet minder dan 58 van zijn fans kwamen om het leven, 527 raakten gewond in wat destijds de grootste massa-schietpartij in de geschiedenis van de VS werd genoemd.

”Jason Aldean didn’t go get his granddaddy’s gun and track down the shooter to go all Walker Texas Ranger on him. No. Jason Aldean ran. And when the time came for Jason Aldean to do his tough guy chest thumping, talking about ‘Try that in a small town’, somehow mass shootings didn’t make the cut of his video.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 SoulBrotherSix67

Ik vind de reactie van Jason Isbell erg goed … iemand van de ‘community’ die zich uitspreekt.

https://consequence.net/2023/07/jason-isbell-jason-aldean-try-that-in-a-small-town/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Prediker - Reactie op #3

‘Je schrijft niet eens je eigen muziek’, vind ik dan weer niet zo’n sterke reactie. Er zijn immers zat artiesten (ook van naam en faam) die hun eigen liedjes niet schrijven.

Beyoncé schrijft haar eigen muziek ook niet. Ms Lauren Hill, die overladen werd met Emmy’s vanwege The Miseducation of… schijnt in het creatieve proces vooral op haar begeleidingsmuzikanten te steunen (die ze vervolgens behandelt alsof het lakeien zijn).

Michael Jackson, Madonna… ze hadden wel wat inbreng, maar als je zelf geen instrument bespeelt wordt het nogal lastig om liedjes te componeren. Kortom, de grootste popsterren zijn vaak vooral vertolkers van andermans muziek.

#3.2 Hans Custers - Reactie op #3.1

De gedachte achter die opmerking is natuurlijk dat Aldean niet meer dan een extremistisch spreekpoppetje is. Dat ergens op een kruispunt zijn ziel heeft verkocht, maar dan aan een andere duivel van die van Robert Johnson.

  • Volgende reactie op #3.1
#3.3 Prediker - Reactie op #3.2

Nou ja, ik neem aan dat Aldean achter de boodschap van dat lied staat, dus in die zin zal hij geen sokpop zijn.

’t Is niet alsof een of andere astroturfclub waar een reactionaire miljardair achter schuil gaat, hem een zak met geld voorhield om dit lied te zingen, toch?

#3.4 Hans Custers - Reactie op #3.3

’t Is niet alsof een of andere astroturfclub waar een reactionaire miljardair achter schuil gaat, hem een zak met geld voorhield om dit lied te zingen, toch?

Nee, dat waarschijnlijk niet. Maar de rijke Nashville-ster hangt wel de smalltown redneck uit, alleen maar omdat het handel is. Dat is in elk geval wat Jason Isbell bedoelt zeggen: er zit helemaal niks authentieks in dat nummer.

En dat is nou net wat het zo cynisch maakt. Het gaat vermoedelijk niet eens om de demagogische boodschap op zich. Maar puur om het feit dat het verkoopt.

#3.5 SoulBrotherSix67 - Reactie op #3.1

Of het zo sterk is dat hij op de schrijverskwaliteit van Aldean wijst, is waarschijnlijk iets dat bij ons niet zo goed over komt als in ’the scene’ waar zich dit afspeelt. Maar het schijnt toch ergens een gevoelige snaar te raken. Het zijn juist de “dog whistles” in dat specifieke nummer die het zo controversieel maken. En daar hoor je relatief weinig over, want de conservatieve country-scene schijnt er niet zo zwaar aan te tillen. Daarom is het opzienbarend dat juist Jason Isbell zijn stem durft te laten horen. Bedenk dat Isbell niet de eerste de beste is. Hij heeft naam gemaakt bij Drive-By Truckers, daarna zijn demonen overwonnen en een paar sterke (solo-)albums gemaakt. Hij is in feite alt-country dat alt-right van repliek dient.

Trouwens, bij het concert in Las Vegas zou ieder weldenkend mens zich uit de voeten hebben gemaakt. En vooral als je in de spotlights op het podium staat. Om dat nu in een ander daglicht neer te zetten, komt scheef over. Dus zo sterk was die ene reactie ook weer niet.
Maar het contrast met de huidige grote mond van Aldean is wel opmerkelijk … naast het feit dat hij nooit in ‘rural America’ is opgegroeid.

Maar ja, John Fogerty is ook niet in de bayou grootgebracht.

  • Vorige reactie op #3.1
#3.6 Prediker - Reactie op #3.5

Maar het contrast met de huidige grote mond van Aldean is wel opmerkelijk … naast het feit dat hij nooit in ‘rural America’ is opgegroeid.

Dat contrast is toch juist waar Sunn m’Cheaux op wijst? Hij zegt letterlijk dat ‘ie het heel verstandig vindt van Jason Aldean dat ‘ie zich uit de voeten maakte tijdens dat concert. Groot gelijk had ‘ie.

Maar, zegt M’Cheaux, ga dan nu niet stoer lopen doen wat je zou ondernemen wanneer er rellen plaatsvinden. En doe niet net alsof geweld enkel van zwarte en linkse demonstranten komt, terwijl je dat geweld zelf aan den lijve hebt ondervonden van een of andere idioot met een aanvalsgeweer (het soort waarvan types als Aldean vinden dat zo’n beetje iedere Amerikaan er een zou moeten kunnen bezitten).

Daar kunnen we nog aan toevoegen: de Trump-supporters die twee jaar terug het Capitool op stelten zetten omdat ze niet konden geloven/verkroppen dat hun idool de verkiezingen had verloren, blijven eveneens buiten beeld in die clip. Net als die Bundyranch-idioten, die tot twee maal toe heel heroïsch een Mexican standoff met gewapende overheidsdienaren orchestreerden.

Dat vindt reactionair Amerikaans rechts dan weer heel patriottisch. Het ene anti-overheidsgeweld is het andere niet, zullen we maar zeggen.

#3.7 SoulBrotherSix67 - Reactie op #3.6

“Dat contrast is toch juist waar Sunn m’Cheaux op wijst? Hij zegt letterlijk dat ‘ie het heel verstandig vindt van Jason Aldean dat ‘ie zich uit de voeten maakte tijdens dat concert”

Maar dat zegt hij pas op het laatst even tussen neus en lippen door. Ondertussen schildert hij hem wel af als een lafaard, die het op een rennen heeft gezet. Dat is ook de titel van die clip: “Jason Aldean ran”. Voor de rest ben ik het wel met hem eens.

Als het gaat om ‘fight or flight’ is Aldean duidelijk eentje van de laatste categorie. En dan maakt hij zich belachelijk door met een song als ‘Try That In A Small Town’ op de proppen te komen.