Closing Time | Rastak

Iran is een groot land waar, naast de Perzen, allerlei etnische minderheden leven: Turkmenen, Arabieren, Koerden en diverse stammen, die voor een deel hun aloude nomadische levenswijze bewaren. Er zijn verschillende folkloristische bands die zich laten inspireren door de tribale muziek, zoals Rastak. Het lied gaat over de regen en is gezongen in de taal van de Loeren, een groep die woont in het Zagrosgebergte.

 1. 1

  Een behoorlijk vreemde eend in de closing time-bijt. Maar volksmuziek blijft volksmuziek en ik vind ze wel erg braaf. Als we dan toch volksmuziek geïnspireerde muziek gaan spelen dan vind ik deze wat leuker (video 1, Koerdisch als ik me niet vergis). Wat vrolijker, geïnspireerder en ja, ook nog geëmancipeerder. Toont iets anders uit die wereld. NB: kan iemand mij vertellen waar het over gaat?

  Stukken beter dan dit reclamefilmpje voor het paradijs:

  NB: in eerste instantie wilde ik een vergelijking trekken met de Ierse volksmuziek die eind jaren 70 een enorme revival had met bands als Planxty en zo. Maar daarvoor ken ik de Perzië toch niet goed genoeg. Zeg maar niet ;)

 2. 2

  Leuk. Mooi gevarieerd instrumentarium. En ze hebben er duidelijk lol in, wat goed werkt.
  De muziek is inderdaad net wat braaf. En de samenzang ben ik niet kapot van.

  Van mij mag er trouwens wel wat vaker op volksmuziek geente muziek behandeld worden. Behalve veel bravigheid en te standaard aanpak zit er namelijk ook veel moois tussen.