Closing Time | Radio

Het is vandaag precies een eeuw geleden dat in Nederland de eerste radio-uitzending plaatsvond. Ingenieur Hans Idzerda produceerde op 6 november 1919 vanuit zijn studio in Den Haag de eerste radiouitzending in Nederland (en de eerste commerciële uitzending ter wereld).

In deze ode aan de radio brengen de heren van Rammstein in herinnering hoe het beluisteren van Westerse radio een clandestiene bezigheid was in de voormalige DDR. De radio verbond de DDR-burgers met wat er in de wereld te koop was. De videoclip verwijst naar de angst voor repressieve regimes om de controle te verliezen over wat mensen denken, en de bevrijdende kracht van nieuwe techniek.

  1. 9

    @8 In die clip worden Westerse koloniale percepties en attituden vrij geestig op de hak genomen, ja: Afrika als ‘speeltuin’ voor de technologisch en cultureel superieure ontdekkers en avonturiers.

    Het houdt menige schooltjesbouwer en kunstschilder (Peter Klashorst tekent ook graag blote zwarte vrouwen) een ongenadige spiegel voor.

  2. 10

    @9: Oh, ik dacht dat het een parodie was op de economische boot”vluchtelingen”, die hierheen komen om onze vrouwen te verleiden, ons om te volken met geboortepolitiek en ons van onze rijkdommen te beroven.