Closing Time | Liesbeth List (R.I.P.)

Afgelopen woensdag is Liesbeth List op 78-jarige leeftijd overleden. Ze trad al een tijdje niet meer op omdat ze aan het dementeren was. Helaas krijgt ze vanwege de pandemie geen grootse uitvaart. Dat had ze wel verdiend, deze grande dame van de Nederlandse kleinkunst. Dit prachtige nummer vond ik meer dan toepasselijk.

En deze eigenlijk ook wel.

 

 1. 2

  @1: Mijn oudste zuster had die lp met liedjes van Theodorakis. Staan nog in mijn systeem gebeiteld. Ach ja, Liesbeth List, Ramses, Nooteboom, Mulisch, Claus, Wolkers, Vietnam, Vrij Nederland, Nieuw Links; Mijn intellectueel decorum van destijds. We worden oud Henk. Ou sont les neiges d’antant ?

 2. 3

  Middelmatige zangeres wat mij betreft. Wat ze nou zo goed deed? Gemakkelijk te imponeren Nederlands publiek destijds? Marketing? Vriendinnetje van wel interessante personen ofzo? Tijdsgeest? Joost mag het weten

 3. 4

  Wat Sikbock zegt. Vanuit technisch oogpunt is Liesbeth List maar een middelmatige zangeres. Ademsteun? Kennelijk nooit geleerd.

  Maar ze heeft wel personality, charisma en presentatie. Het plaatje klopt: van de Franse chanteuse, de grande dame. De performance, die maakt het tot een belevenis waar mensen zich toe aangetrokken voelen.

  Nou ja, dat wil zeggen: van een bepaalde generatie dan.

 4. 6

  @5:
  Over smaak valt best te twisten.

  Maar volgens mij hadden @3 en @4 het niet zozeer over smaak, maar over techniek. En daar kun je al helemaal zinnige dingen over zeggen.

 5. 8

  Maar Amy Winehouse kon technisch wél goed zingen, en had bovendien een uniek geluid. Luister maar eens een nummer: krijg je een vol, warm, zwoel stemgeluid te horen.

  Janis Joplin kon dingen met haar stem die weinig anderen haar nadeden, en dat gaf haar een uniek rauw geluid.

  Joni Mitchell schreef en componeerde haar eigen liedjes, en begeleidde zichzelf.

 6. 12

  @10: ach chansonnière? Op wikipedia staat Benny Neyman ook in dat rijtje. Hier speciaal voor jou: https://www.youtube.com/watch?v=6xfH1JWbmCg

  Frank Boeien staat er ook in maar is natuurlijk wel een kanjer (omdat hij zijn liedjes zelf schrijft) https://www.youtube.com/watch?v=kdv5ZxTaxPA

  Corrie Brokken staat er ook in zie ik maar die ken ik niet en haar naam nodigt mij niet uit om verder te zoeken. De naam Liesbeth list doet het wat dat betreft commercieel beter