Closing Time | Godspeed you! black emperor

Post rock is een muziekstroming die eind jaren 90 ontstond. Nummers zijn zelden onder de tien minuten lang; en er is sprake van veel dynamiek: zachte, nauwelijks hoorbare passages die dan weer gevolgd worden door uitbarstingen waarbij alle registers open gaan. De stukken zijn vrijwel altijd instrumentaal, met invloeden uit ambient, jazz, avant garde en natuurlijk rock. Klassieke instrumenten worden ook niet geschuwd.

Na een bloeiperiode in de jaren 90 / 00 is het genre nu weer hopeloos “uit”, en het moet gezegd worden dat er op zeker moment wel erg veel Tortoise– en Godspeed-klonen overal opdoken. Weet dus dat het tegenwoordig niet meer cool is om hier mee aan te komen. Maar gelukkig doen we nooit aan cool/uncool.

Een van de boegbeelden van de Canadese post rock is Godspeed You! Black Emperor, hier met een nummer van hun EP Slow Riot for New Zero Kanada uit 1999.

 1. 4

  @3:

  Nog gezien in de Effenaar.

  Ik ben een beetje jaloers, met uw goedvinden. Ik ken ze alleen van plaat en van de vele concertregistraties. Die gelukkig wel makkelijk op te duiken zijn, want ze hebben er zelf nooit een probleem van gemaakt als er opnames werden gemaakt.

 2. 5

  Jaja, in Nederland is het erg gebruikelijk om met het shirtje van de week te lopen. Ik zeg: screw them, ik draai gewoon wat ik leuk vind. Kan mij het schelen of het “uit” of niet “cool” is.

 3. 10

  Kudos hiervoor trouwens, ik ben net te jong om dit meegemaakt te hebben, maar dit is best relaxed om af en toe aan te zetten als de radio met iets kuts komt. Motivatie ook om Sargasso open te houden in m’n webbrowser!