Closing Time | Gilbert & Sullivan

Foto: Ted (cc)
Serie:

Aan het einde van de negentiende eeuw schreven Gilbert & Sullivan, ofwel librettist W. S. Gilbert (1836–1911) en componist Arthur Sullivan (1842–1900) veertien komische opera’s, waarmee ze de grondslag legden voor wat nu een “musical” heet. Om de waarheid te zeggen: het is niet de muziek waar ik zelf heel enthousiast van word, maar dat wil niet zeggen dat ik niet soms verbluft luister naar hoe knap sommige zangers zijn.

Een van de lastigste en beroemdste liedjes van Gilbert & Sullivan is “I Am the Very Model of a Modern Major-General” uit “The Pirates of Penzance” (1879). De achtergrond is een hervorming in het Britse leger, waarvan het doel was dat officieren een bredere algemene ontwikkeling zouden krijgen. De generaal-majoor uit “The Pirates of Penzance” toont zijn belezenheid door in hoog tempo een aantal tongbrekers af te vuren.

“I Am the Very Model of a Modern Major-General” was eindeloos populair. Oude versies zijn online volop te vinden (zoals) en het liedje is dikwijls geparodieerd. Het leent zich er gewoon voor: “I Am the Very Model of a Modern Homosexual” lag voor de hand maar er is ook Tom Lehrers scheikundeles en “I Am the Very Model of a Biblical Philologist”, waarvan ik u kan verzekeren dat het eigenlijk geen parodie is – ze bestaan echt, de ietwat wereldvreemde vorsers die de wonderlijkste theorieën hebben en ondertussen acht dode talen tot in de finesses beheersen.

Reacties (2)

#1 Henk van S tot S

Interessant en prettig om naar te luisteren:

Je gaat zelf denk ik voor deze
:-)
Of topic:
Waar het de filologie betreft ga ik voor de filoloog (ruimere definitie) voor J.R.R. Tolkien.

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Voor wie wat langzamer luistert: Het origineel met subs.

  • Vorige discussie