CLosing Time | In Flames

In Flames is één van de grondleggers van de Zweeds Gothenburg death metal. Het is een band die er in geslaagd is om hun sound continu te vernieuwen, en daarbij steeds populairder te worden. En dat is best knap, omdat in de metalscene toch nog wel eens met een opgetrokken wenkbrauw gekeken wordt naar een band die experimenteert en verandert. Zeker als aan een oorspronkelijk vrij extreme sound allerlei meer toegankelijke, ‘mainstream’ elementen worden toegevoegd (zoals zang die je daadwerkelijk kan verstaan).

Hoe het ook zij, het heeft In Flames goed gedaan. Afgelopen Graspop speelden ze op één van de hoofdpodia als headliner. Omdat ik niet als nostalgische oude zak bekend wil komen te staan, die alleen maar plaatjes draait(?) uit zijn tienerjaren, noch als metalpurist die per definitie alleen maar oud werk wil horen, hier géén klassieker als Behind Space of Episode 666, en zelfs geen Only for the Weak. Take This Life komt uit 2006, halverwege hun carrière. In het nummer zijn nog echo’s van hun eerdere werk te horen, maar ook de nieuwe muzikale paden die bewandeld zullen worden op hun latere albums.

Dit is deel 12 in de serie Closing Times naar aanleiding van dit verslag van Graspop 2017. De komende weken zullen er op semi-willekeurige momenten meer verschijnen.

 1. 2

  Mijn muzieksmaak is erg breed. Ook metal. Tot mijn schaamte, want ik ben van de jaren zestig, moet ik bekennen dat 1 van de grondleggers hiervan volledig aan mijn zicht is voorbijgegaan: Black Sabbath. Kon ze alleen van Paranoid. Pas een jaar geleden ontdekte ik dit concert: https://www.youtube.com/watch?v=XBHnUdmb7Nc&t=2995s

  Ik verdien alsnog stokslagen. Knappe vent overigens die mij deze alsnog wil toedienen want ik zal je als een Jack Russell in je kuiten vastbijten…

 2. 5

  @4 Das wel een beetje kort door de bocht niet? Zeker met termen als “slap aftreksel”…

  Ja, de oude hardcore-punk heeft zeker invloed gehad op het ontstaan van thrash en death metal. Maar het was bij lange na niet de enige invloed. Zeker als we het hebben over bands als In Flames, en de (erg melodische) Gothenburg death metal, is de invloed van meer traditionele metal (gitaarsolo’s, twee gitaristen, melodielijnen) ook heel groot.

  Overigens ook prima te pruimen, dat GBH.

 3. 6

  @5: Een klein beetje ;o)

  Deathmetal is een fusie tussen trashmetal en hardcore punk en thrashmetal is weer een fusie tussen heavy metal en hardcore punk.

  Dat GBH wel :o)

 4. 8

  @7: Was een reactie op jouw “dat GBH”. Ik ben niet zo van de rivaliteit, iedereen moet gewoon lekker zijn eigen ding doen. Met deathmetal heb ik niet veel maar voor System of a Down mag je mij uit bed timmeren.

 5. 10

  @9: ach, als je maar ver genoeg teruggaat is elke vorm van muziek voortgekomen uit het lawaai wat een holbewoner maakte toen hij met een steen op een andere steen sloeg.

 6. 12

  @9 Hij heeft een punt. Slayer heeft niet voor niets later die cover-cd ‘undisputed attitude’ opgenomen. En toen Chuck begon met Death heeft er in het begin, geloof ik, nog iemand van DRI mee gedrumd. Er is zeker een beïnvloeding geweest, al is “voortgekomen uit” m.i. wat te sterk.

 7. 13

  @12

  Beïnvloeding zeker, en als je DRI erbij betrekt mag je ook best spreken van een kruisbestuiving (geinig bandje was dat trouwens) maar “voortgekomen uit” doet mij dan denken dat ik bij beide genres allerlei overeenkomsten zou moeten ontdekken. Voor mij is metal en zeker de trash en death-metal-variant veel technischer geörienteerd (wisselslag op de gitaren) dan punk in vrijwel alle gevallen was. Dat geldt niet alleen voor de gitaren, maar zeker ook voor de drummers (veel spelen met tempo en ritmewisselingen). DRI zou ik persoonlijk dan ook onder hardcore scharen (toen dat nog grafherrie met gitaren betekende, in plaats van electronische meuk) en als GBH had gezegd dat dat genre uit de punk was komen voortrollen dan had ik dat begrijpelijker gevonden.

  Ik heb sympathie voor beide genres, en ik zet af en toe nog wel eens een mopje Crass op of een likje Bad Brains maar dat vervult bij mij een heel andere behoefte dan metal dat doet. Laatstgenoemd genre luister ik toch zeker ook vanuit een technische interesse.

  Al met al een lastige discussie. Desondanks, plusje voor je Closing Times, Janos.

  En om GBH terwille te zijn:

 8. 14

  @13: Ik chargeerde een beetje vanuit mijn eigen grote muzikale liefde en dat had ik ongeveer bij al 5 aangegeven. Elk muzikaal kindje heeft minstens 2 ouders, hardcore punk is er daar maar 1 van.

  Gaat ff met The Death & Resurrection Show de buren hard wegblazen en dan lekker bij vrienden chillen met dat andere Paultje Elstak hardcore :o)