Closing Time | Ach so gern

Je moet maar durven, in het tijdperk van #MeToo en met het proces van Harvey Weinstein in het vooruitzicht een Brechtiaanse schavuit ten tonele voeren, die op vrolijke tangoklanken triomfantelijk zijn ‘veroveringen’ memoreert. Till Lindemann (hier solo) kan dat met zo’n vette knipoog, dat ‘ie er nog mee wegkomt ook.

Het esthetisch goed geschoten clipje speelt in zekere zin wel op safe, door de schurk zijn verdiende loon te geven. Maar ook dat speelt ’t klaar tot nadenken te stemmen: terwijl ik zat te genieten hoe deze smalende verkrachter wordt afgerost, werd me op zeker moment duidelijk waar hij zich bevindt. En dan realiseer je je dat je er toch weer bent ingetuind: zit je als progressief-linkse jongen in enen te juichen voor een goelag aan foute foltergevangenissen.

Voor wie het Duits niet machtig is:


ACH HOE GRAAG

Ik kende vele fraaie dames
op deze eenzame planeet
Met recht en reden kan ik zeggen
ik was net een vrouwenmagneet

Men draagt mij na: ‘k was zonder charme,
gevoel- en liefd’loos, en gemeen
Men meent, ik heb ze vast gedwongen (Neen!)
De waarheid ligt er tussenin

Want ach, hoe graag heb ik de vrouw’n gekust!
En lang niet altijd op de mond!
Ik wilde steevast weten hoe ’t zou zijn
Ik kuste mij de lippen bont

Ik kuste niet slechts rode wangen
Ik had eenvoudig alles lief
Men zegt dat ‘k hunker van verlangen
bezeten van de paringsdrift

Men meende: ik was diep gevallen
in een zee van libido
Men zegt dat ‘k kwijnde van verlangen
Dat kan men zus zien maar ook zo

Want ach, hoe graag heb ik de vrouw’n gekust!
En lang niet altijd op de mond!
Ik wilde immer weten hoe het was
Ik heb mijn lippen vaak verwondt

‘k Nam ze eenvoudig in de armen
Meer dan één zuchtte zachtjes: “Nee”
maar ik kende geen erbarmen
daar nam ik geen genoegen mee.

Zoals ’t konijntje voor een slang, hè
Een kille blik, dan beet ik toe
En dat gif wekt’ een verlangen
één hapje was me nooit genoeg

Ach, die loyale, lieve vrouwen
menig hart brak ik in twee
Uiteind’lijk moesten ze ’t berouwen
zoveel tranen en geschrei

Want ach, hoe graag heb ik de vrouw’n gekust!
En lang niet altijd op de mond!
Ik moest gewoonweg weten hoe het smaakt
mijn lippen dropen als een wond

‘k Nam ze gewoonweg in de armen
en velen kermden zachtjes: “Nee.”
Maar ik kende geen erbarmen
Zo! En, bent u nou tevrêe?

  1. 2

    Neeee, Prediker! Niet solo! Duo! Het tweetal noemt zich wel “Lindemann”, maar dat komt naar eigen zeggen omdat ze niets beters konden verzinnen (en zal wellicht ook te maken hebben met de grotere naamsbekendheid van de Rammstein-zanger). Maar dat had ik je hier toch ook al verteld? https://sargasso.nl/closing-time-golden-shower/#comment-974872

    Muziek door Peter Tagteren, muzikaal brein achter dit https://sargasso.nl/closing-time-hypocrisy/ en dit https://sargasso.nl/closing-time-pain/ en producent van bij wijze van spreke de helft van alle metalplaten van de afgelopen decennia (onder andere dit https://sargasso.nl/closing-time-sabaton/

    Credits where credits are due ;-)