Cisca Dresselhuys is “eierloze pot”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze email binnenkomen. De laatste tijd zijn er veel gastredacteurstukken geweest, maar deze wilde ik jullie toch niet onthouden. De auteur wil dit keer anoniem blijven, contact kan eventueel via de redactie.

gelijke geschiktheid?Voor iedereen die dacht dat het blad Opzij staat voor de rechten van de vrouw is deze week een droom in rook opgegaan.
De hoofdredacteur, Cisca Dresselhuys, maakte namelijk een wel heel vrouwonvriendelijke opmerking in de Volkskrant. Zij meldde dat ze de functie van minister zo belangrijk acht dat ze het niet vind kunnen dat een vrouw in één ambtsperiode twee keer met zwangerschapsverlof gaat. Wanneer Dresselhuys haar eigen personeel aanneemt vraagt ze deze ook naar eventuele zwangerschap(swensen). Dat dit wettelijk gezien niet juist is “kan haar niets schelen”.

Het is wel duidelijk dat het blad Opzij niet staat voor de rechten van de vrouw maar voor de rechten van de gefrustreerde seksloze feminist.
Dat de gemiddelde vrouw ergens rond haar dertigste nou eenmaal rammelende eierstokken krijgt en dat het goed is om hier naar te luisteren en de wens niet nog tien jaar uit te stellen en zo de kans op complicaties vele malen te vergroten schijnt bij deze eierloze pot niet duidelijk te zijn.

Reacties (25)

#1 prometeus

Fokke en Sukke zijn OK-ole-ole! “Eierloze pot” (is ze uberhaupt pot en wat doet het er toe?) gaat een beetje ver. Maar dat mevrouw Dresselhuis het bestaansrecht van haar clubje probeert te verdedigen (en dat is hard nodig!) met onzinnige uitspraken valt mij al langer op.

Afgelopen weekend was er nog haar opmerking over welke vrouwen-rechten-voorvechtsters ze wel niet allemaal mistte in “de canon”. Terwijl die met Aletta Jacobs toch goed vertegenwoordigd zijn. Ik word zo moe van dat mens, net als van iedere andere dodo die niet buiten zn straatje kan denken.

Over dodo’s gesproken: zoals ze in Ice Age zeggen als er een in een lava-put valt: “oh oh: there goes our last female!” – of feminist, zo u wilt.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Tsja. Eigenlijk heeft ze wel een punt dat het toch moeilijk kan om een minister, die 4 jaar zit, een kwart van deze periode kwijt te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Het gaat hier vooral over de extrapolatie naar andere beroepen. De gemiddelde vrouwelijke minister heeft al niet eens een eitje over :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Dresselhuys zegt niets over extrapolatie, dus we weten niet of ze ook vrouwelijke directeuren etc. bedoeld.

Ik vraag me af of we hier niet een non-probleem bediscussieren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Het is ook een non-probleem. Hoevaak is dat voorgekomen de afgelopen tijd? Dus waar heeft ze het over? En waarom? Overigens heeft een vrouw max 16 weken zwangerschapsverlof. Dat is minder dan 4 maanden. En de kans dat zoiets twee keer voorkomt tijdens een ambtsperiode lijkt me niet groot.

Wat ik gekker vind is dat ze vindt dat vrouwen volgens haar moeten zeggen dat ze zwangerschapsplannen hebben bij een sollicitatie. Daarmee zegt ze eigenlijk dat het (door de wet) beschermd krijgen van kinderen geen recht is voor vrouwen.

Dat kan ik niet rijmen met haar rol als voorvechtster van vrouwenrechten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 WasHetMaarWat

Tsja, als werkgever, zeker bij kortdurende arbeidsverbanden (zoals je in de journalistiek en de wetenschap veel ziet), ben je wel echt ernstig de sjaak als iemand zwanger wordt. Ik vind het bijvoorbeeld niet onredelijk om van een promovenda te vragen dat ze zwangerschap probeert te voorkomen tijdens haar aio-periode.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 troebel

Een werkgever heeft niets te maken met of te zeggen over de (plannen) tot voortplanting van haar(zijn) personeel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joost

@WasHetMaarWat: In de geneeskunde is het AIO-schap juist dè aangewezen tijd om zwanger te worden :-)

Je hebt voor het eerst zekerheid en je nadert de dertig, of zit er net overheen.

En, is het niet zo dat vrouwen gemiddeld minder betaald krijgen? Dan zit daar denk ik al het risico in dat de werkgever loopt. En niet elke vrouw is een babyfabriek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 prometeus

@5 Ik kan dat wel rijmen: Dresselhuis wil (terecht) meer vrouwen op hoge posities. Het is wel eerlijk dat ze impliciet toegeeft dat je daarvoor je kinderwens het beste kunt laten varen. Of trouw een huisman ;-)

@6 Je kan niks eisen: dat weet je als je een vrouw aanneemt, I guess. Maar dat is toch niet raar?

@8 Volgens mij bedoel je specialiseren. Ik weet niet hoe het in de geneeskunde werkt, maar “bij ons” moet je promotie na vier jaar gewoon klaar zijn. En anders pech, of er moet een ander potje gevonden worden. Niks zekerheid dus. Ja: voor vier jaar, maar alle promovenda die ik ken willen in die vier jaar aan hun promotie werken en niet kinderen werpen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Jogy

Auteur wil anoniem blijven, slap hoor! Weer geen vent met ballen zeker!

Maar goed, het is natuurlijk ook onzin, want hoe vaak mij al niet gevraagd is of ik een relatie had en dan kwam de zwangervraag er altijd gratis bij.

Ook ben ik het met haar eens dat een vrouwelijke minister of staatssecretaris niet twee keer zwanger mag worden. Je zit er voor vier jaar en dan kun je best rekening houden met het plannen van kinderen. Bij een gewone baan is dat wat anders omdat daar geen termijn aan zit, maar voor dit soort functies kies je bewust en dan moet je er ook staan.

En voor de duidelijkheid, ik ben zeker geen gefrustreerde feminist. Dat is ook weer zo’n kort-door-de bocht opmerking.

(8) Studietijd (daar neem ik dan voor het gemaakt alle .IO’s ook maar bij) is zeker een goed moment om zwanger te worden, alle tijd en geen gedoe en dan is er meer ruimte voor carriere.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Joost

@9: Nee, ik bedoel AIO. Dat wat vroeger AGIO heette.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joost

@10: Studeitijd een goed moment? Ik vraag me af of je dan je studie ooit nog afmaakt. Vaak heb je geen woonruimte, geen financiën enz. enz.

De studietijd is de SLECHTSTE tijd voor een vrouw om zwanger te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Roy

@Spuyt12: je bedoelt AIOS, Arts in Opleiding tot medisch Specialist. Anders zouden mensen kunnen denken dat het Assistenten in Opleiding (AIO) zijn, wat natuurlijk totaal iets anders is.

Overigens wordt er bij geneeskunde ook wel gepromoveerd, alleen dan niet onder AIO-cao’s, maar onder CAO-UMC (schaal 10-0). En net als bij de ‘gewone’ promovendi is daar meestal slechts geld voor 3-4 jaar. Zwanger=pech.

Voor de opleiding tot specialist zijn de opleiders trouwens bepaald niet happig op vrouwen, omdat die weleens zwanger zouden kunnen worden. Het hangt trouwens wel af van de discipline, zo maken ze er bij de interne geneeskunde een minder groot probleem van dan bij de heelkunde. Het is trouwens ook wel te begrijpen: zwangere dokters kunnen een stuk minder dingen doen, denk aan werken met straling, teratogene medicijnen etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Mark

Ik ken trouwens twee promovenda die kinderen hebben genomen tijdens de promotie. Een daarvan zegt dat het ideaal is vergeleken met andere werkgevers wegens de flexibele tijdsbesteding, thuiswerken, etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Joost

En veel, heel veel vrouwen nemen een kind tijdens de opleiding tot specialist. Na de opleiding ben je kansrekeningtechnisch gezien te oud.

En aangezien 70% van de afgestudeerden inmiddels vrouw is, hebben de werkgevers weinig keus meer. (Behalve bij de mannenbastions en populaire opleidingen, zoals gyn en kinder.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Jogy

Het is ook een goed moment omdat je meestal na afsluiting ook te oud bent. Dat wordt ook wel eens vergeten. Niet iedereen kan direct aansluitend in opleiding.

Waarom zou je je carriere kansen te kort doen als je tijdens je studietijd kinderen kunt krijgen. Het valt trouwens wel mee met huisvesting en financien, dat is geen reden om geen kinderen te krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Joost

“Dat is geen reden om geen kinderen te krijgen.”

Ervaringsdeskundige? Het valt niets mee. Je wilt zeggen dat het een vetpot is?

Je studie gaat onherroepelijk naar de klote. Je leeft als volslagen vreemde tussen je medestudenten die er hele andere ritmes en zorgen op nahouden.

Sociaal en financieel is het een ramp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Jogy

Valt wel mee, het is wat je er zelf van maakt en je doet het nooit zonder een buitenwereld. Je studie hoeft er helemaal niet onder te lijden, daar ben je zelf bij om dat te voorkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Joost

Geloof je dat nu echt? Ik vind het nogal naïef…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 WasHetMaarWat

@9: Jongens, stel jezelf nou eens in de plaats van een hoogleraar die een AiO aan moet nemen. Als die meid zwanger wordt, kost hem dat bakken met geld, loopt zijn instituut wetenschappelijke achtergrond op. En denk maar niet dat een kersverse moeder nog net zoveel arbeidsethos vertoont als een ambitieuze promovendus die straks doorwil naar Harvard.

Een telefoniste laat zich vervangen, een AiO of een minister niet. Sommige carrièrekeuzes laten zich niet combineren met het moederschap – als je zo broeds bent, ga je maar wat anders doen. Het idee dat JIJ per sé kinderen moet kunnen krijgen en de rest van de wereld dan maar naar jouw pijpen moet dansen, is wel erg jaren zeventig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Joost

@20: ik heb het hier niet over AIO’s, maar over AIOS :-)

In de praktijk zullen de gesuggereerde situaties niet zo vaak voorkomen denk ik. Het probleem bestaat dus eigenlijk niet.

Maar wie ben jij om te bepalen wat een vrouw wel of niet doet? Mag een minister dan ook niet sporten waarbij de kans bestaat dat hij zich blesseerd en uitvalt? Dwing jij een aio ontslag te nemen als ze per ongeluk zwanger wordt?

Kinderen horen voor veel mensen bij het leven. Waarom moet dat hier een of-of keuze zijn? Wat een onzin. En-en kan toch ook?

Ik vind de complete suggestie van deze “feminist” totaal onzinnig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Jogy

(20) Weer typisch mannengelul.

Wij bepalen zeker alleen of we kinderen krijgen?

Je krijgt samen kinderen of je het nu leuk vindt of niet. Of ben jij zo’n waardeloze vent die zijn vrouw voor alles laat opdraaien? Zou me niets verbazen.

Arbeids ethos heeft niets te maken met zwanger willen worden. Vrouwen die kinderen en carriere combineren hebben een veel sterkere arbeids ethos dan een gemiddelde vent die alleen maar naar boven likt om carriere te maken.

Met zulke figuren als jij hebben we straks de wereld te kort aan medici aangezien 70% van de huidige medicijnstudenten vrouw is. Daar zitten zeker vrouwen tussen die kinderen willen hebben en daarbij helemaal niet willen afzien van hun carriere mogelijkheden, maar dat zul jij wel niet snappen …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Joost

@22: Eens. Een vrouw kan er niets aan doen dat zij vrouw is en daarom de kinderen moet dragen die zij en haar partner SAMEN willen.

Waarom wordt hetzelfde niet gezegd van een mannelijke minister wiens vrouw twee keer zwanger wordt? Kost het voor hem geen tijd? Minister zijn is een 24/7 baan. Dat is sowieso niet te combineren met jonge kinderen zonder ze te verwaarlozen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Jogy

(23) Ook mee eens. Als ik in mijn omgeving kijk hoeveel mannen wel een pappa dag hebben, dan zullen ministers en Kamerleden geen uitzondering zijn (zie bijvoorbeeld Wouter Bos die hier heel bewust voor gekozen heeft).

Pappa dag kan tot het achtste levensjaar en reken dan maar eens uit hoeveel mannen dan wel afwezig zijn. Daar valt de kortstondige afwezigheid voor de bevalling vrijwel weg.

Hieruit blijkt dat zowel mannen als vrouwen samen kinderen krijgen en samen zorgdragen voor een goed bestaan voor het kind.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Jol

Tja, ik ben inmiddels 31 en aan mijn vierde studie (promotie) bezig. Het is in al die tijd en zeker ook nu geen ideaal moment en straks wil ik natuurlijk ook carriere kunnen maken. Een baarmoeder is naast een voorrecht ook een beetje een last, het is namelijk duidelijk dat vrouwen uberhaubt al minder kansen op de arbeidsmarkt hebben, laat staan als ze aan kinderen beginnen. Petje af voor diegenen die dat allemaal kunnen combineren. Als je in een onflexibele (tijden/part time werken/nog immer door mannen gedomineerde) arbeids-maatschappij leeft moet je geen oogkleppen opzetten: je kansen worden met het krijgen van kinderen aanzienlijk lager. Het lijkt mij een zeer groot maatschappelijk probleem als getalenteerde vrouwen voor de kinderen moeten kiezen, maar ook als zij zich ‘eierloos’ willen houden. Darwin zou zich omdraaien in zijn graf…

  • Vorige discussie