China’s financiële atoombom,

Gejuich bij Geenstijl! China gaat de dollar kapot maken, ze dreigen honderden miljarden dollars op de markt te dumpen als straf voor het gezeur over een revaluatie van de Yuan en eventuele extra importheffingen voor goederen uit China. Extra credibility, ze hebben zelfs een betere bron dan een Hyves profiel of de Sun van Nederland. Schaterend juichen ze over die iMac’s die dan wel eens wat goedkoper zouden kunnen worden en sporen de Nederlandse staat aan om maar hetzelfde te doen.

Laten we eens met die Imac beginnen. Deze (20 inch, 2.0 ghz) staat op Apple.com te koop voor een luizige €877.67 (1 dollar=€0.732) en op Apple.nl voor €1.007,56 excl. btw. Toch al een verschil van bijna 15%. Aangezien die dingen toch echt in China in elkaar worden gezet en direct naar de VS/Nederland verscheept worden, lijkt met die prijzen toch wat anders aan de hand dan een wisselkoers… Natuurlijk zijn iMac’s niet de enige, praktisch alle producten van merken uit de VS zijn daar flink goedkoper, bij een hoge of lage dollarkoers.

Maar wat zou China aan het dumpen van dollars hebben? China heeft volgens de laatste berichten iets van 900 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties op de plank hebben liggen. Zouden ze daarvan 200 miljard willen verkopen en zakt de dollar koers met 15%… Dan “verliest” China per direct 135 miljard dollar. Ruim honderd dollar per Chinees, in een land waarin een substantieel deel van de bevolking minder verdient dan een dollar per dag. De Chinese propaganda machine werkt vrij goed, maar dat zou erg lastig uit te leggen zijn. Vergelijk het met de bedrijven die bijvoorbeeld de diamant- en goudhandel in de wereld controleren. Op papier zijn ze gigantisch rijk door grote voorraden, maar deze zijn totaal onverkoopbaar omdat bij verkopen van een deel van de voorraad de handelsprijzen van deze goederen/grondstoffen worden gedecimeerd.

Om het nog wat lastiger te maken… China is een dictatuur met de “Communistische” Partij en het leger aan de top. De enige reden dat die partij er nu nog steeds zit is omdat de Chinezen het steeds beter krijgen en veel te druk zijn met geld verdienen om zich met politiek bezig te houden. Dit is de zo geprezen “sociale harmonie” die door de partijtop nagestreefd wordt. Maar China is ook de fabriek van de wereld. Er gaan dagelijks voor tientallen/honderden miljoenen dollars producten op de boot naar de VS. Als de economie daar crashed, crashed China mee. Stel je voor, duizenden fabrieken kunnen de volgende dag de poorten sluiten. Miljoenen jonge mannen en vrouwen worden in een klap werkeloos… Daarbij komt dat de Hong Kong dollar nog steeds gekoppeld is aan de “echte” en zal de levenstandaard daar dus snel teruglopen, net nu ze een beetje met het regime mee proberen te denken. Waar blijft de harmonieuze samenleving dan?

China gaat op grote schaal dollars verkopen? Vergeet het maar, China houdt ze gewoon in het laatje. Beetje dreigen, beetje onderhandelen, iets wat we al kennen uit de geschiedenis van Taiwan. Toch blijven deze reserves dan als een soort zwaard van Damocles boven de dollar hangen. Niet prettig voor de Amerikanen
Mocht de VS dan toch iets minder afhankelijk willen worden van China, dan is er volgens mij maar een oplossing. De enige producten waarin de VS nog in de top van de wereld staan. Wapens. Nog steeds onder embargo maar zeer gewild bij de Chinezen. Laten we hopen dat de VS nog even genoegen nemen met het zwaard…

 1. 1

  Het NRC opende gisteren met een eventuele noodtoestand in Pakistan.

  Geenstijl met de eventuele financiele atoombom van China.

  Zoals dit commentaar van Sargasso laat zien een uiterst veelzijdig en interessant onderwerp waar vele visies op mogelijk zijn. Een onderwerp ook wat ons veel meer raakt dan het militaire machtspelletje van Musharraf.

  Leuk en goed commentaar van Sargasso dit, maar ik snap niet dat 50% van de “interlectuele” stukken in dit land moet beginnen met een trap richting geenstijl. Prik eens door hun taaltje / manier van schrijven heen. Hun visie en invloed op de maatschappij is een stuk reeler dan die menig ‘kwaliteitskrant’.

 2. 2

  Het artikel op geenstijl! was idd zeer simplistisch. Ik geloof dat de bbc eens een docu gemaakt had over een crashende dollar, en die sleurt bijna de rest van de wereldeconomie mee, dus ook europa enzo.

 3. 7

  Ik vraag me af welke gek er $ 200 miljard gaat kopen. Zo gemakkelijk komt China dus niet in een keer van die dollars af. (Om valuta te dumpen, heb je kopers nodig. Iemand die een beetje nadenkt gaat geen geld kopen waarvan ze weten dat het gaat devalueren op het moment dat het verkocht wordt.)

  Zoals hier terecht wordt opgemerkt gaat het om een sterke onderhandelingspositie. China is een importland van grondstoffen en een exportland van goedkope zooi. China is dus gebaat bij een sterke wereldeconomie anders blijven ze met die troep zitten en pleurt hun eigen economie in elkaar. MAW: er is geen enkele reden te veronderstellen dat de wereldeconomie gevaar loopt door dat de chinezen hun $$ gaan dumpen.

  @Rembrandt: Zeer terechte vingerwijzing. Veel reelere bedreiging idd.

 4. 11

  @Kaasploeg, Er wordt op dit moment gigantisch veel geld in de markt gepomt om de rente laag houden.

  In twee dagen (tot nu 13:00) ongeveer $250 miljard,

  Fed $24
  The Bank of Japan $8.5
  Canada’s central bank $1.5
  ECB $130
  ECB $83

 5. 12

  @De Kaasploeg: De omvang van de maatregel geeft de ernst van de zaak weer. Om te voorkomen dat er geen ruimte meer is voor bedrijven om te lenen (dan stokt de economie deels) wordt er extra geld ingebracht. Hopelijk is dat voldoende. Maar het kan zo zijn dat toch straks de aziatische landen ook vanwege zelfbehoud geld elders uit de markt gaan halen om hun eigen bedrijven te steunen. Uiteindelijk trekken dan de aziaten volgens mij aan het langste eind:
  http://www.atimes.com/atimes/Asian_Economy/IH11Dk01.html
  (voorbij de helft van het stuk)

 6. 14

  Steeph, als de Chinezen elders geld aan de markt gaan onttrekken gaan ze dus nog meer ander geld (dollars, euro’s) inkopen. Ik redeneerde even vanuit de gedachte dat Chinezen ander geld (euro’s dollars), gingen verkopen. Als ze dat zouden doen, zou dat extra geld dat nu de markt in wordt gepompt dus niet gepompt hoeven te worden, want dat kwam dan al vrij (waarschijnlijk ten koste van de Yuan die in waarde zakt, iets waar de Amerikanen al op hebben aangedrongen). (NB. dit gebeurt dus niet.)

  NoName slaat volgens mij de spijker op zijn kop: door meer geld in de markt te proppen (en een wijs rentebesluit van de Fed) blijft het voor bedrijven voordelig om te lenen. Overigens vraag ik mij af hoe lang de states dit kunnen blijven volhouden, want uiteindelijk kun je niet eeuwig geld blijven pompen zonder dat de hele santenkraam uiteindelijk in elkaar flikkert.

 7. 15

  Eh Kaasploeggie, als er $ worden verkocht, neemt het aanbod van de $ toe en zakt de prijs dus. De $ worden betaald in Yuans, waarvan de vraag dus steigt en die in waarde toeneemt. Je redanatie klopt dus niet.

  Ja ja sorry sorry, nevermind die bijzin even.

 8. 16

  @11: Je vergeet Australie: $4.19 en HongKong (geen bedrag gevonden). Overigens heb ik begrepen dat iedereen (FED uitgezonderd natuurlijk) niet zozeer dollars uitleent alswel hun eigen munteenheden.

  Ook opvallend dat de ECB wel heel erg het leeuwendeel van de leningen voor haar rekening neemt.

  @14: Wil de VS niet juist dat de Yuan in waarde stijgt? Alleen dan zou er iets kunnen gebeuren aan het gigantische handelstekort van de VS ten opzichte van China (Chinees spul wordt duurder in de VS en VS-spul goedkoper in China).

 9. 17

  Ahum, volgens je voorbeeld zou China dan 30 miljard mislopen en niet 135 miljard. Het is zelfs minder dan 30 omdat China niet in één klap alle obligaties zal verkopen en daarom de eerste verzamelingen voor de geldende prijs van de hand zal doen.

 10. 18

  Hahaha, Bismarck ik vergeet zoveel…..

  Vandaag geeft de Fed er nog eens $38 bij gepompt (pompen of verzuipen).

  We gaan vandaag vast 1/3 van de financiële atoombom halen en het einde is nog niet in zicht.

  Geeft niks, gewoon adem blijven halen en mocht je op de beurs actief zijn………spreken is zilver maar zwijgen is goud :)

 11. 19

  @18: Ach, ik had ook het VK nog gemist, die ook een onbekend bedrag in de pot gooiden. Het lijkt wel aslof er een paardenrace loopt, zo smijten ze met het geld.

  Ik heb mijn sentjes nog op de onveilige bank staan, maar ik moet zeggen dat de beurs wel lokt met die spanning en sensatie! Of zou ik een crash veroorzaken als ik mijn geld van de bank haal (ik begrijp dat de banken toch al de zwakke plek zijn in een situatie als deze).

 12. 21

  @Meester
  Mee eens, lees het dan ook regelmatig en vaak hebben ze wel een punt. Nu alleen even niet…

  @Pseudoniem
  Je hebt 10 appels die een euro waard zijn. Verkoop je er 2, dan daalt de prijs per appel op de markt naar 80 cent. Per saldo verlies je dan ongeveer 2 euro.

  @anderen
  De Yuan is geen vrij verhandelbare munt. Om ze in handen te krijgen moet je je Dollars/Euro’s/Yen’s/etc. inleveren bij de nationale bank en krijg je er een min of meer vaststaand bedrag in Yuan’s voor terug, en vise versa natuurlijk. Na een tijdje heeft zo’n bank dan een sloot aan dollars liggen, die omgezet worden in obligaties met een dollar denominatie. Obligaties in Yuan’s zijn niet mogelijk omdat deze niet geëxporteerd mogen worden.

 13. 22

  Maar zoals ik altijd had begrepen werkt dat niet zo met obligaties. Is dat niet een vaste lening die na de looptijd wordt afgelost en in de tussentijd rente uitkeert? Dan ben je toch nooit je inleg kwijt?

 14. 23

  @su
  Normaal gesproken natuurlijk wel. Incidenteel, bij bijvoorbeeld een bedrijf dat failliet gaat, niet.
  Hier gaat het natuurlijk om de wisselkoersen. Stel jij koopt voor iets van 73 euro een staatsobligatie van 100 dollar met een looptijd van 10 jaar. Daar krijg je elk jaar 3 dollar rente over. Aan het eind krijg je misschien wel je 100 dollar terug, maar als dat dan iets van 50 euro waard blijkt te zijn…

 15. 25

  Ja, maar dat doet het dan dus niet. Want je krijgt minder euro’s terug voor je dollars die je had uitgeleend. China heeft zo veel dollars dat het verkopen van een stuk daarvan de dollar zou doen kelderen.Het overgebleven stuk wordt dan veel minder waard ten opzichte van bijvoorbeeld de Yuan of de Euro.

 16. 28

  @Steeph 27, leuk voor die jonge gast, dat-ie het doorkrijgt, maar dit was in 1997 ook common knowledge, overspending van de VS. (Het gevoel van ) een crisis is pas kort geleden ontstaan toen China zich enerzijds niet makkelijk liet paaien door eeuwig durende enormeschuldinlossingsbelofteplannetjes en anderzijds een enorm fabricagecentrum werd (ipv VS) dat verse boter bij verse vis opeiste.