Chavez wil ‘anti-imperialistische’ alliantie

Quote du Jour“Als ze een van ons aanvallen, zal het een aanval op ons allen zijn” Hugo Chavez (DePers)

Hugo Chavez is de schok van het verloren referendum blijkbaar weer een beetje te boven en hervat zijn vertrouwde VS-bashing. Wie de uitspraken van Chavez in zijn zondagse Aló Presidente serieus neemt zou kunnen concluderen dat Chavez hier pleit voor een Zuid-Amerikaans militair bondgenootschap naar het voorbeeld van de NAVO. Welke legers zouden hiervoor kandidaten willen zijn? De legers van Brazilië, Bolivia, Suriname? En mag de FARC ook meedoen? Maar misschien doelt Chavez hier toch meer op een soort latijnse counter-CIA? Je weet het niet, gelukkig is er volgende week weer een Aló Presidente.

 1. 1

  Och ja. Als het een keer niet over zielige beestjes en plantjes maar over mensen van vlees en bloed gaat, dan dient het onderwerp uitvoerig geriducaliseerd te worden. Naja, ik ben het eens met Chavez: de Verenigde Staten gedraagt zich ‘niet netjes’ in Latijns-Amerika, en er is niks mis mee om op te komen voor de eigen belangen.

 2. 2

  Hugo doet zo te zien aan plagiaat van de lijfspreuk van het I.W.W.: An injury to one is an injury to all.

  For example, sticking to the available statistics, from the 1st of July to the 30th of November of 2006, 26 demonstrations were obstructed and repressed. 71 cases of injuries from beatings, asphyxiation, rubber bullets or live ammunition were consequently reported. These included demonstrations of miners of El Callao against the Chinese multinational company Jin Yan, citizens protesting because of the lack of drinkable water in a neighbourhood of the city of Barinas, the eviction of a hundred poor peasant families that had squatted land in a new neighbourhood called Bolivarian Paradise in Guanare,[iii] etc. In the words of the anarchist thinker Mikhail Bakunin, “when the people are being beaten with a stick, they are not much happier if it is called “the People’s Stick.”

  *** Uit spamfilter gevist ***

 3. 5

  Ik snap de toon van het verhaal niet helemaal.. Amerika bashen? FARC? counter-CIA? Je kunt de man veel kwalijk nemen, maar een aanval op een buurland zien als een aanval op jezelf -en vice versa- kun je iemand toch niet kwalijk nemen>

 4. 8

  Ik ben het helemaal met JSK eens. Het Amerikaanse leger heeft zich in Latijns Amerika schandelijk gedragen en wordt om de haverklap ingezet om zeer bevolkingsonvriendelijke maatregelen te treffen (het verbranden van veel, heel veel, cocavelden in Bolivia bijvoorbeeld). Wat de rol van een Latijns Amerikaanse alliantie hierin zou kunnen zijn, moet me nog een beetje duidelijk worden, maar ik zie niet in waarom het niet geprobeerd zou moeten worden. Amerika heeft geen patent op militaire allianties.

 5. 10

  “ik zie niet in waarom het niet geprobeerd zou moeten worden”

  Dat zeg ik toch ook niet beste Paul,
  laat u niet in de luren leggen door een zoveelste smerige first post van provocateur JSK.