Cannabis beperkt uitzaaien kankercellen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (16)

#1 zmc

Wellicht ten overvloede, maar ik denk dat het goed is hierbij te vermelden dat er significante verschillen zijn tussen de verschillende cannabisculturen. Belangrijkste verschil is wel dat die vieze Europeanen en masse jointjes bouwen met shag EN wiet terwijl men in de rest van de wereld juist veel meer puur wiet rookt.

Pure wietrokers hebben sowieso minder kans op kanker dan mensen die helemaal niks roken, maar wiet+shag-rokers hebben in principe alleen minder kans op kanker dan mensen die alleen tabak roken. Of deze groep ook minder kans op kanker heeft dan mensen die helemaal niet roken, is volgens mij nog niet aangetoond. Kortom, doe verstandig, rook je wiet puur of nog beter, verdamp het in een aromatische vaporizer.

Wat dat betreft is het denk wellicht ook erg interessant als iemand eens een onderzoek zou doen naar de invloed van het toevoegen van shag op de mate waarin cannabis tot verslaving leidt. Bijvoorbeeld Jellinek claimt dat cannabis wel degelijk verslavend is (en dat is het ook) terwijl veel amerikaanse instellingen nog altijd verkondigen dat dat niet zo is. Wat zou de invloed van de Europese gewoonte om shag in je jointje te doen daarop zijn? Zijn cannabisverslaafden eigenlijk verslaafd aan de combinatie van tabak en cannabis en is cannabis toch niet verslavend?

Als ik ooit niet meer nicotine-verslaafd ben zal ik eens een klein onderzoekje doen;-)

 • Volgende discussie
#2 Mauz

Zeer heldere uiteenzetting zmc, waarvoor dank

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Rene

@ zmc, #1.

Dank voor je prima posts…

“Pure wietrokers hebben sowieso minder kans op kanker dan mensen die helemaal niks roken”

M’n eerste verwachting zou zijn dat hier een statistics-skew speelt doordat pure wietrokers zich bevinden in laden met een sowieso lagere kans op kanker (al is het maar, deels, door een significant lagere levensverwachting). Het lijkt me moeilijk om de in Westerse wereld wetenschappelijk significante verschillen te onderzoeken omdat er niet veel pure wietrokers zijn.

Heb ik daarin ongelijk? Of is er gecorrigeerd voor die skew indien niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rene

in de

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rene

Hmm, die tweede “was al bekend” link zegt daadwerkelijk “THC [ … ] destroys tumors in lab rats” terwijl die eerste het over een onderdrukkend effect op uitzaaiing heeft.

In het geval van vernietiging is uiteraard het in 3 gequote inderdaad wel te verwachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Andijvie stampot kuiltje jus

cannabis noch Hash is verslavend , slechts geestelijke afhankelijkheid voor degene die niet stevig in hun hoofd zitten.
De rook van hash en weed bevat veel meer toxogenische stoffen dan shag of tabac.
een vaporiser is voor watjes , wij roken het meestal met tabac omdat wij een tering hoog thc gehalte hebben en je geen longen meer overhoud als je puur weed rookt
( zie de omvallende yanks en krauts in de plaatselijke cofeeshops )
Nl produceert een top product waar de rest vd wereld niet eens bij in de buurt komt.
maak je naar om de toevoegingen die de dealers erin stoppen , glasvezel, ooh lekker kristallerige toppies of loodstof etc etc.
U zweeft wij vangen.

have a nice day.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 zmc

@Rene: Het onderzoek waar ik het over heb ging over een groep Amerikanen of Canadezen als ik het me goed herinner. In 1 land dus. Van een skew door internationale cultuurverschillen kan dus ook geen sprake zijn. Er is ook niet gekeken naar hoe je je jointje rookte, enkel naar of je rookte en zoja wat.

De URL kan ik helaas niet vinden wegens de gigantische hoeveelheid info over cannabis+kanker op Internet;-)

@Andijvie stampot kuiltje jus: We hebben hier in Nederland inderdaad wel belachelijk sterke wiet, maar het gros rookt gewoon wiet die te vergelijken is met wat ze in het buitenland roken, hoor. En voor hasj is dat verschil al helemaal afwezig. Verder zorgt een hoger THC-gehalte volgens mij juist voor een milder effect op de longen. Dus, volgens mij roken wij allen maar het met tabak omdat we dat altijd al zo doen;-)

Maar de hele verslavingsdiscussie lijkt me verder nogal zinloos; je mag er best een ander woord voor bedenken maar dat neemt niet weg dat er nou eenmaal mensen zijn die meer moeite hebben om te stoppen met blowen dan bijvoorbeeld om te stoppen met roken.

Een verslaving moet je op zijn symptomen beoordelen, niet op onze beperkte kennis van de onderliggende chemische en/of psychische processen. Als we dat niet zouden doen, zou iedereen ook nog geloven dat cannabis kankerverwekkend is terwijl uit dit onderzoek maar weer eens blijkt dat we nog zoveel moeten leren.

Hoe dan ook, ik steek er nog eentje op. Voor de zekerheid;P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rene

Ik zal je maar gewoon geloven zonder link. Enige bedenkingen bij de wetenschappelijke relevantie van het onderzoek door enige bedenkingen bij de schaal van het onderzoek maar er lijken in ieder geval meerdere zeer behoorlijke aanwijzingen te zijn dat THC effectief is.

Aardige vraag is nog wel of het dat op dezelfde manier is als (reguliere) chemo is — en of het verstandig is om chemo algemeen te adviseren…

Opgepast he? In ieder geval wordt je er op de lange termijn dommer van via geheugenproblemen en mindere interesses ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dingetje

Tabak verpest wiet. Maakt meer verslavend en versterkt ook de negatieve effecten van tabak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 rené martin

Tabakroken is erg ongezond, en extreem verslavend, doe mij maar een pijpje puur….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Highe stengel

Heb alles wel gerookt. Tabac en wiet hele tijd. Ja als je cigaretten niks vindt. Daar wordt de verslaving aan wiet niet mee versterkt. Wiet is op heel korte termijn verslavend, gewoon omdat het lekker is. Maar veel mensen kunnen er ook zo van af stappen denk ik, vast niet allemaal.
Pure wiet is gewoon veel higher, cigaret erdoor maakt het minder sterk.

In de meeste landen is goeie wiet moeilijk te krijgen. Azië, Zuid Amerika, moeilijk te vinden en vanuit sloppen krijg je alleen grote plakken zoiets als Thai en heel goedkoop. Of je moet goeie contacten hebben natuurlijk. Nederlanders gaan toch voor een kwaliteitswietje.
Kankercellen lijken me best wel heftig dus het zal echt niet een geneesmiddel zijn of zo, wie weet dat het wat kan verzachten, who knows.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 janneman

thc kan je op veel manieren binnen krijgen. als je wiet in boter smoort, kan je die boter zeven en er vervolgens je gehaktbal in braden, cake van bakken, je boterham mee smeren enz. Een andere manier van “oraal” gebruik is er thee van zetten. Dit doen MS patienten al lang.

heb pas ook gelezen dat wiet-thee ook tegen andere verschijnselen van chemos werkt; het misselijk zijn en de verminderde eetlust. (sorry ben de bron kwijt)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Eetje

Na 35 jaar jointjes roken, ben ik sinds enige jaren aan de vaperizor.
De absolute oplossing als je benauwd wakker wordt, wat ik deed toen ik alleen joints rookte.
Ik voel mij kiplekker en mijn recente longfoto was ok.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 jeroen

rook pure wiet door een budbomb hierdoor ben ik gestopt met tabak roken, ben nu veel higher sommige wiet soorten zijn puur erg sterk k2 bijv of edelweis als ik dat puur rook wordt ik alsnog stoned en val in slaap maar niet met kamikaze en santa maria wow die knallen er puur zeer goed in! goed voor lichaam en geest latersssssss

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 akaash

wiet roken,licht allemaal aan of je lichaam er tegen kan, en hoe je je bij je eerste joint voelde. ik voelde toen alsof ik in de hemel was k had wel overgegeven maar toen voelde ik me beter, maar beste mensen ik raad jullie aan om het niet continu blijven te doen want het heeft een sterke verslaving op langzame termijn je hebt het niet door en je wilt al eentje draaien.maar er zijn ook mensen die hun verstand gebruiken . denk na voordat je wat zegt en doet.en als ik voor het slapen rookt wil ik volgende dag niet meer naar school omdat mijn lichaam moet uitslapen zonder dat ik dat wil . dus het is erger dan je denkt maar je moet er maar van houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 miepje

ik krijg opeens zo zin in een joint door al dat gepraat erover. :]

 • Vorige discussie