Café Davids | Spoeddebat antwoord Balkenende

sargassocafé2Kom, we gaan er weer eens lekker voor zitten. Het spoeddebat over het antwoord dat JP de MP gaf op het rapport Davids over de kwestie Irak. Gaat de PvdA het nu een keer hard spelen of loopt dit alweer met een sisser af. Of, hoe onwaarschijnlijk, gaat JP nu een keer met de billen bloot. Neem een drankje van het huis en laat vooral luid boerend horen wat u van het debat vindt. Hier de live feed van politiek24.

Update 22:00: Brief is binnen. Zie reacties hieronder van Steeph met wat Boris vd Ham via twitter overtypte. Zo te lezen zwicht Balkenende.

Update 22:10Tekst brief alhier.

Update 06:30 Alles blijft bij het oude.

 1. 3

  Hij denkt ook: kans op “De Nacht van van der Ham”

  Over Boris gesproken, de twitterbuizen zitten volledig verstopt door het duizendvoudig geretweet van een berichtje van hem…

 2. 12

  Na zijn ik-denk-daar-anders-over-verdediging ben ik wel nieuwsgierig geworden hoe mp jpb reageert op door een meerderheid gedragen motie van wantrouwen. Zover komt het vast niet, dit lijkt op het vaste pvda senario. Veel kabaal maken en dan dankbaar met een kluitje in het riet gestuurd worden om vervolgen victory te claimen omdat dit kluitje de zaak heel anders maakt.

 3. 15

  Op een door de meerderheid gedragen motie zal hij moeten aftreden, een andere reactie is er niet.

  Ach de PvdA met een kluitje in het riet; ze hebben toch maar mooi wel een Irakonderzoek gekregen.

 4. 16

  JPB: Daar zal enige tijd mee gemoeid zijn. In de kabinetsreactie zal vanzelfsprekend worden ingegaan op de conclusies van de commissie.

  JPB: Daarnaast zullen aan de kabinetsreactie worden gevoegd de antwoorden op de door de Tweede en Eerste Kamer gestelde vragen voor zover..

 5. 18

  ..e niet in het rapport van de commissie worden geadresseerd. nder verwijzing naar het verzoek van uw vaste commissie voor Buza 1 dec 2009..

  …deel u mede dat het kabinet voornemen heeft in februari 2010 een reactie op het rapport van de commissie Davids aan kamers te zenden

 6. 26

  @15 was het niet de druk van de cu en vvd die uiteindelijk de doorslag gaf? of laat me geheugen me in de steek. misschien dacht jpb wel dat hij allang een andere baan zou hebben toe hij instemde.

 7. 30

  @26 Of hij dacht aan een nieuwe baan weet ik niet, maar het resultaat telt.
  Het was volgens mij de constante onthullingen die de zaak steeds maar weer onder de aandacht bracht.

 8. 37

  Volgens mij maar drie fouten: “voorhanden bronnenmateriaal” “uitgebeid”en “adequater”.
  Logisch dat het wat langer duurde.

 9. 44

  Iedereen doet een verplicht nummertje, zware taal en ze mogen Balkenende allemaal even op de vingers tikken. Balkenende lacht wat ongemakkelijk en fronst. Maar weet, morgen ben ik nog premier.

 10. 45

  Waarschijnlijk is die Wilders niet eens zo’n lul als je hem persoonlijk spreekt. Zou hij nou echt al die onzin menen die hij uitbraakt?

  Gezellig trouwens hier, moeten we vaker doen!

 11. 48

  @Stickmeister | 13 January 2010 | 22:51

  Pcies, iedereen buitelt nu over die uitspraken van Balkie en de inhoud van het rapport verdwijnt uit het zicht.

 12. 54

  En hup, PvdA trekt de drol weer terug. Ik hoop dat deze laffe partij gedecimeerd wordt bij de volgende verkiezingen. Politiek is niet voor laffe mensen, maar die Hamer is daar precies het toppunt van.

 13. 57

  Hamer heeft duidelijk verhaal. Het neerhalen van Balkenende is geen sprint, maar een marathon. Dit rapport krijgt nog een volledig debat, dit debat gaat strikt genomen over het gedoe over het rapport, niet over het rapport zelf.

  Van Geel heeft een minder lekker verhaal.

  (ook wel sterk: Rutte moet niet zo’n grote mond opzetten als het hier over gaat.)

 14. 58

  mijn conclusie: Balkenende heeft gisteren in de persconferentie geblunderd. De PvdA laat hem er (vooralsnog) mee wegkomen.

  Als Davids gelijk heeft, dan zijn er minstens twee punten (1. kamer niet goed voorgelicht; 2. het land een volkenrechtelijk onrechtmatige oorlog in geleid) die ieder afzonderlijk voldoende moeten zijn om een kabinet te laten vallen. Ik zie niet hoe je zo’n kabinet nog kunt blijven verdedigen: Veel zwaarder fouten kan in een demacratie een kabinet niet maken.

 15. 59

  @Stijn, als de pvda balkenende wipt, dan kunnen ze het zeker schudden bij nieuwe verkiezingen, dus dat zullen ze nooit doen. Ze wachten liever tot zijn positie onhoudbaar wordt. Maar ja, “onhoudbaar” is natuurlijk ook maar een mening…

 16. 60

  Maar democratische processen hebben sowieso de laatste plaats in de kabinetten van Balkenende.

  @Lammert: als de PvdA nu juist doorzet laten ze nog iets van standvastigheid zien, wat wellicht nog wat waard is in de verkiezingen.

 17. 61

  Wat een slappe trut is die Hamer toch.

  Blijkbaar heeft ze alle commotie veroorzaakt niet vanwege de inhoud (wat heel terecht zou zijn geweest), maar omdat het zo zielig was voor Davids.

  Alsof die niet in staat zou zijn om zijn eigen boontjes te doppen…

 18. 63

  Geertje staat er wel weer mooi om 1:15 te blaten terwijl hij van middag nog in de rechtszaal zat te blauwbekken. Aan inzet ontbreekt het in ieder geval niet.

  edit: [email protected] “Dit jaar gaat het fout tussen u en het CDA”

 19. 64

  Wat een verschrikkelijk gewurm was dit, dit gaat nog wat worden met de daadwerkelijke behandeling van het rapport straks.
  Waarom is bos zo voorzichtig? medeplichtigheid? kan hij er iets voor ruilen? bang voor verkiezingen?

 20. 65

  eentweetje tussen Verbeet en Pochmans voor het debat was nog wel het leukst
  Overigens was die eerste termijn om the huilen
  Pechtold , Halsema en Arsenicum Kant kwamen uit hun respectieve kroegen, leek het wel. Rutte ruttelde als vanouds. Van Geel was zo nerveus dat hij z’n brilletje bijna kapot kneep. Hamer was niet slecht, puntje voor meteen ingaan op Pechtold en daarmee extra gratis spreektijd

 21. 66

  Ja ach, en de uitkomst (van zowel rapport als verklaring JP gisteren) hadden we voorshands niet al kunnen uittekenen? Dacht het wel.
  *binnensmonds smurkt* Nee natuurlijk was Nederland niet militair betrokken (aanbod Argos genegeerd, inclusief mondelinge verklaringen rechtstreeks betrokkenen (piloten))…
  Doe maar parlementaire enquête…ach, laat maar ook

  Maarrr…vond Marianne er weer mij-len-ver bovenuit steken (elke avond harde porno gaat namelijk op den duur vervelen). Nee, gaat nog heftige twijfel geven bij de eerstvolgende 2e Kamerverkiezingen. Is ze nou helemaal van de dieren en godsammekrake wat zou IK graag haar lijstje willen duwen…