Bush wil meer troepen voor Irak

loopgravenoorlog in Amerika?Slechts een paar maanden geleden leden de Amerikaanse Republikeinen een zware nederlaag. Kort daarna volgde een rapport van de Studiegroep Irak, waarin de nadruk werd gelegd op diplomatie en minder op troepen. Alles wees erop dat er eindelijk wat realiteitszin in het Irak-beleid van de VS zou komen. Helaas blijkt dat Bush’ naaste medewerkers al die tijd niet naar de Studiegroep Irak hebben geluisterd, maar naar de denktank American Enterprise Institute (AEI), waar ook onze geliefde altijd genuanceerde Ayaan Hirsi Ali deel van uitmaakt.

Deze denktank wil van geen wijken weten en adviseert meer troepen en een intensievere oorlogsinspanning. 2007 wordt volgens hen een jaar met méér Iraakse doden en méér Amerikaanse opofferingen. Alleen dit kan een einde maken aan dit Iraakse drama.

Naar verwachting zal Bush volgende week een plan presenteren dat van het advies van deze denktank is afgeleid, in plaats van de gematigde Studiegroep Irak. En daarmee lijkt een grote confrontatie met de Democratische meerderheid in beide huizen onafwendbaar. Want de laatsten zeggen dat ze niets zien in meer troepen. Wie zal de langste adem hebben en, belangrijker, wie krijgt de schuld van het Amerikaanse volk, mocht er een impasse ontstaan?

Of is dat juist waar Bush op hoopt, een impasse waarvan de Democraten de schuld krijgen?

Reacties zijn uitgeschakeld