Burgemeester van Londen antisemiet?

Ken Livingstone, burgermeester van Londen, heeft enkele antisemitische opmerkingen gemaakt tegen een journalist, die een jood bleek te zijn. Uiteraard tuimelen de politici over hem heen, inclusief Blair die Livingstone vraagt zijn excuses aan te bieden. Dat wil Livingstone niet doen, al heeft hij wel gezegd dat hij niet de bedoeling had gehad de Joodse gemeenschap te schofferen.

Als ik het nieuwsbericht lees vind ik het een storm in een glas water. Die journalist was waarschijnlijk Livingstone ontzettend aan het irriteren en toen heeft Livingstone hem op een politiek onhandige manier uitgescholden. That’s it. Soms zijn mensen boos op elkaar en schelden elkaar verrot. Dat is niet goed te praten, maar moet daar iemands politieke toekomst van afhangen? Ik vind het daarom goed van Livingstone dat ie voet bij stuk houdt. De politiek slimme move is om excuses aan te bieden, en dat doet hij niet.

Wat ik me verder afvraag: had Livingstone nou iemand een klootzak, roetmop, slaaf of terrorist genoemd, was het dan in het nieuws gekomen? We zijn wel heel gevoelig voor alles dat met joden te maken heeft.

Update Spuyt12: Door dit voorval is de burgemeester een maand geschorst. Hij gaat wel in hoger beroep.

 1. 2

  Hoge bomen vangen veel wind. Verder zijn bepaalde bevolkingsgroepen, waaronder zeker ook de joden, nu eenmaal een beetje overgevoelig op bepaalde punten. Naar mijn mening heeft dit te maken met het feit dat ze een zeker beschermend lichaamsdeel missen. Ik word daar vrijwel dagelijks mee geconfronteerd in mijn praktijk.

 2. 3

  Tuurlijk, een politicus hoort beter te weten en zich in te houden, maar we zien allemaal wel eens een ster uitbarsten tegen de pers. En dat is dan heus niet altijd omdat de ster met het verkeerde been uit bed is gestapt.

  @scalpel: Hoe anders gedragen ze zich dan?

 3. 4

  Zo belachelijk. Hij maakte geen “anti-semitische” opmerking. Het was juist passend om die journalist op zijn fastische sympathieen te wijzen en dat tegelijk in verband te brengen met het vreselijke lijden van Joden in de tweede wereldoorlog.

  De staat Israel en zijn aanhangers lijken erop te kicken om alle kritiek als anti-semitisme te bestempelen. Daarbij juist de anti-fascisten als fascist te bestempelen.

  En die term “anti-semiet” klopt niet eens. Semiet is een term om een taalgroep aan te duiden, waar Hebreeuws onder valt. Palestijnen, Jordaniers zijn even goed “semieten”, maar ook zij ontsnappen niet aan het scheldkannon van het Israelische/Zionistische propaganda machine.

  Ken moet volhouden, dit is een zaak van principes. Tijd om de hypocrieten bloot te stellen.

 4. 5

  @TT Oke je hebt gelijk ik generaliseer een beetje. De groep mensen die ik zie en help is misschien niet representatief voor de totale groep. Ze komen alleen bij mij omdat ze al een probleem hebben of nog gaan krijgen, oorzaak en gevolg is altijd moeilijk.

  Deze groep gedraagt zich abnormaal in die zin dat men kiest voor in de meeste gevallen nodeloze zelfverminking, al moet gezegd dat dit gedrag steeds normaler lijkt te worden in onze samenleving.

 5. 7

  Ik haal deze koe maar weer uit de sloot.

  Hoe kan deze burgemeester in godsnaam een maand geschorst worden voor iets dat in principe niet strafbaar is?

  Daar gaan we weer met onze “vrijheid van meningsuiting”. Zo worden we het lachertje van de Arabsiche wereld.

 6. 8

  Ken Livingstone is wel degelijk een antisemiet. Kijk alleen al naar zijn bewondering voor zelfmoordterroristen in Israel, die hij als helden beschouwt.