Bud Baldwin uit Pomeroy, WA

COLUMN - Marvin A. Baldwin – “Bud” – werd in 1912 geboren, waarschijnlijk in hetzelfde dorp waar hij in 1940 nog woont, ongehuwd, bij zijn oom en tante: Pomeroy, een plaatsje van destijds zo’n 1600 inwoners in de bergen van de staat Washington. U mag Pomeroy in 1912 zien als een stadje uit een Westernfilm: bestrating van de hoofdstraat kwam pas in 1916.

baldwin-mIn februari 1943 tekent Bud Baldwin voor het Amerikaanse leger: Enlistment for the duration of the War or other emergency, plus six months. Hij is inmiddels getrouwd en we leren dat hij één jaar middelbare school heeft gehad en als beroep ‘ongeschoold productiewerk in een graanmolen’ heeft. Het is wellicht niet vreemd dat de dan dertigjarige man tekent voor dienst bij het leger voor de duur van de oorlog. Hij komt uiteindelijk terecht bij wat we in Nederland de pantserinfanterie noemen: het 38th Armored Infantry Battalion van de 7th Armored Division.

Het lijkt erop dat de ongeschoolde graanmolenarbeider Bud Baldwin in het leger zijn plek heeft gevonden: hij schopt het tot Staff Sergeant – sergeant 1e klasse – en is squad leader, groepscommandant met de leiding over twee teams van vier geweerschutters.

Maar op 29 maart 1945, vlak voor het einde van de oorlog, ligt het 38ste midden in Duitsland voor het plaatsje Kirchhain, zo’n 50 km ten noorden van Frankfurt. De Duitsers geven ook nu nog hun land niet zomaar weg aan onze bevrijders die voor hen immers bezetters zijn. En op 8000 kilometer van huis komt SSgt Marvin A. Baldwin op 32-jarige leeftijd om bij de inname van Kirchhain.

Staff Sergeant Baldwin ligt begraven op het oorlogskerkhof in Margraten.

Baldwin

Reacties (6)

#1 McLovin

Om maar weer eens de complete zinloosheid van oorlog aan te geven…

  • Volgende discussie
#2 Niet JeZus

Het had net zo goed een verhaal over een joch, amper droog achter de oren, uit een klein dorpje bij Munchen kunnen zijn die verplicht in het Duitse leger dienst moest nemen…

.. allebei even zinloos gestorven..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Djools

Wikipedia heeft meer details over de inzet van de 7th Armored Division. ‘The lucky Seventh’ neemt o.a. deel aan de landing in Normandie, the battle of the Bulge, operatie Market Garden en de slag om de brug bij Remagen.

Bud Baldwin, kannonenvoer, sterft een paar dagen na Remagen. So close yet so far.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Djools

@3: Nog wat meer over Margraten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Inkwith Barubador

Nou, zinloos… Als hij en zijn collega’s niets hadden gedaan, dan hadden we nu met een hakenkruis om onze arm rondgelopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bas

Pomeroy niet in de bergen maar in de Palouse, de prairie van Washington. Pomeroy is een gat van niks. Dayton is veel leuker.

  • Vorige discussie