Broodje paling is net zo verwerpelijk als broodje panda

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 Taco Zip

Ach, ik heb niks tegen palingen. Panda’s daarentegen zijn chagrijnige rotbeesten.

 • Volgende discussie
#2 KJ

Vroeger gooiden wij gewoon een dood schaap aan een touw in de sloot. Weekje later weer ophalen en hop ! Complete palingoogst van het jaar was weer binnen. Kon moeder de vrouw weer gaan inmaken en roken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Hier was dat een paardenkop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Kalief

Lekker met komkommer en een beetje sambal, broodje pandakaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Klaas Janssen

Paling met panda vergelijken is onjuist.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Stichting de Noordzee (SDN), Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten hebben op dinsdag 8 september de Vaste Commissie voor LNV van de Tweede Kamer een broodje panda aangeboden.

De natuurbeschermers willen hiermee duidelijk maken dat het eten van een broodje paling te vergelijken is met het eten van een broodje panda. Beide diersoorten hebben volgens natuurbeschermers en de sportvissers de status ‘ernstig bedreigd’. Hier gaan de natuurbeschermers en de sportvissers behoorlijk in de fout door gebrek aan kennis.

Het is totaal onjuist om paling met de panda te vergelijken. Zowel de paling als de panda staan op de CITES lijst. CITES is de wereldwijde conventie die de handel in bedreigde en mogelijk bedreigde dier-, en plantensoorten regelt. De panda staat in Appendix I. En mogen derhalve niet uit het wild gehaald worden.

De beschermde status van de paling is: CITES Appendix II; Dieren die niet direct met uitsterven bedereigd worden. Appendix II dieren zijn volgens CITES: vrij verhandelbaar binnen het oorspronkelijke leefgebied.

Minister Verburg geeft de paling na het instellen van het im-, en exportverbod al veel meer bescherming dan CITES eist.

Het zijn nu juist de vissers, verwerkers en kwekers van paling die het dier willen redden door miljoenen kleine en grote palingen terug te geven aan de natuur.

Sportvisserij Nederland en WNF/WWF zijn tegen uitzet van paling. Ook klinken er uit deze hoek geen protesten tegen de export van jonge paling uit Spanje en Frankrijk waar jaarlijks vele miljarden kleine palingen (glasaal) verkocht worden aan het Verre Oosten.

Het WNF/WWF, dat in 2006 geen geld (1000 euro) over had voor een uitzetproject (30.000 stuks) van jonge paling in het stoomgebied van de rivier de Eem, doet ook nu niks aan het herstellen van de palingstand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

CITES als argument (om wel of niet te pleiten voor een vangstverbod) is niet relevant want het is het CITES beleid dat achterloopt op de wetenschappelijke feiten. Voor de feiten hoe de soort er voor staat moet je bij de IUCN Red List zijn, samengesteld door honderden wetenschappers in species specialists groups. Deze lijst geeft aan hoe de soort ervoor staat én niet zoals CITES uitdrukt of de nationale overheden het de moeite vinden om deze soort te beschermen. Als het goed is volgt CITES de IUCN Red List, helaas zit er door politieke machtspelletjes en bureaucratische onachtzaamheid vaak een flinke vertraging tussen de synchronisatie van deze twee lijsten.

Volgens de IUCN Red List is de paling (Anguilla anilla) critically endangered:
http://www.iucnredlist.org/details/60344/0

Volgens de IUCN Red List is de panda (Ailuropoda melanoleuca) endangered:
http://www.iucnredlist.org/details/712/0

In feite gaat het dus nog slechter met de paling dan met de panda!

De panda is inmiddels de mascotte van de Chinese overheid en het logo van een grote natuurorganisatie. Ook wordt het leefgebied bedreigd, het dier fokken in gevangenschap lukt inmiddels en deze soort heeft volop aandacht.

De paling is een commerciële soort die wordt gevangen door Aziatische en Europese visserboten. Zijn leefgebied strekt zich uit van Bermuda tot Nederland, maar met name bodemvervuiling in de hollandse waterwegen zorgt dat deze soort onvruchtbaar wordt door opeenhoping van dioxines in het vetweefsel (paling eten is russisch roulletten met je gezondheid, 1 op de zoveel bevat extreem veel dioxine). Door de uitgestrektheid van het leefgebied van paaigronden in de Sargassozee tot aan het leefgebied van volwassen palingen in het IJsselmeer is er verdeeldheid over welk land de paling moet voordragen voor CITES uplisting? Bermuda, Frankrijk, GB of Nederland?

Verder is het klinkklare onzin dat WWF niet zou protesteren tegen het wegvangen van glasaal voor de kust van Frankrijk?! Het is een vast onderdeel van het visserij pleidooi dat de organisatie overal houdt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MaxM

Gezouten panda gerookt op Ginkgo biloba hout. Mmm…panda, paling een heerlijke surf and turf.

 • Vorige discussie