Brekend: Kabinet Balkenende-IV gevallen

4.00: Frits Wester meldt dat de PvdA uit het kabinet is gestapt. Zelfs Balkenendes vierde kabinet is voortijdig beëindigd.

Voor de nachtbrakers is het café open voor een hapje en een drankje. De televisie staat afgesteld op politiek24.

4.11: Ook NOS meldt dat het einde oefening voor dit kabinet is. Verklaring Balkenende om 4.15 uur.

4.16: Alleen Balkenende geeft een verklaring. Rick Nieman zegt dat het voor de premier ondertussen routine is.

4.20: Korte verklaring. Frits Wester denkt dat dit diepe wonden slaat tussen PvdA en CDA en dat die partijen de komende tijd niet zullen samenwerken.

4.21: Halsema: “Door uit het kabinet te stappen, slaat de PvdA de deur – ook voor de toekomst – naar het CDA wel heel hard dicht.”

4.24: Wouter Bos heeft over enkele minuten een eigen persco. Nieman benadrukt dat het al om het vierde kabinet-Balkenende gaat.

4.26: Pechtold aan de telefoon: “was onvermijdelijk. Is het beste na het gestuntel van de afgelopen tijd. Slecht voor militairen en voor de mensen die denken dat er gemeenteraadsverkiezingen zijn.” Pechtold rekent op verkiezingen voor eind mei.

4.28: Kabinet gaat door als rompkabinet CDA-CU.

4.29: Halsema aan de telefoon: “Moedig dat de PvdA uit het kabinet is gestapt, maar wordt onmogelijk voor de partij dat ze in de komende tijd gaan regeren. Dramatisch voor CU, omdat dit rompkabinet afhankelijk wordt van rechtse partijen.”

4.31: Agnes Kant aan de telefoon: “Blij dat het woord nu aan de kiezer is. Iedereen zag het al aankomen, alleen het moest nog gebeuren. Gaan we naar menselijk-sociaal of naar asociaal-liberaal?”

4.33: Persco Wouter Bos om 4.45

4.34: Pieter van Geel (CDA) is niet zozeer boos, maar vindt het sneu dat het kabinet valt door een te weinig aan vertrouwen.

4.35: Van Geel zegt dat het niet meer over de inhoud ging; het is verpolitiekt. CDA wilde wel naar andere opties kijken buiten Uruzgan.

4.38: Eimert van Middelkoop (CU) zegt dat de optie om nog niet te beslissen door PvdA van tafel is geveegd.

4.39: Mariette Hamer (PvdA) zegt dat de PvdA er niet blij mee was dat de beslis-deadline (1 maart) niet gehaald zou worden. Terzijde: nu wordt er vóór 1 maart ook niet beslist over een eventuele missie in Afghanistan, maar daar vraagt de verslaggever niet naar. “Morgen weer aan de slag”. Waarschijnlijk bedoelt ze de campagne.

4.41: Rouvoet: Is diep verdrietig omdat het kabinet zijn programma niet kon afronden. Heeft tot einde gepoogd kabinet bij elkaar te houden.

4.44: Maxime Verhagen: “als men niet naar de opties wil kijken, houdt het op. Verzoek NAVO kan natuurlijk niet ongelezen retour. Als er de wil was om tot een besluit te komen, was er ook de bereidheid geweest naar de opties te kijken.” (zie ook)

4.52: Weer wordt Beatrix op een onhandig moment gestoord door Balkenendes onvermogen een kabinet bij elkaar te houden. Balkenende-I viel één dag na de begrafenis van Prins Claus, dit keer moet Beatrix terugkomen van haar vakantie in Lech.

4.56: Klink begrijpt wel dat de PvdA er uitgestapt is. Deelt de analyse niet, maar begrijpt het wel.

4.57: Frits Wester denkt dat Balkenende de kar nog wel een keer wil trekken, maar wil het CDA dat nog wel?

5.01: Alle bewindslieden PvdA staan achter het katheder op Financiën waar Bos een verklaring gaat oplezen. Signaal: wij zijn eensgezind. Hamer en Ploumen voegen zich in dat rijtje. De campagne is weer begonnen!

5.06: Na verklaring mogelijkheid tot vragen en ‘gesprekjes’. Balkenende had korte verklaring en vertrok.

5.07: Bos: “geen enkele geloofwaardige reden om missie te verlengen. PvdA heeft altijd verantwoordelijkheid genomen voor internationale missies, ook in Uruzgan.” PvdA zou zelf alternatieven hebben ingebracht, maar die mochten niet ter sprake komen in het kabinet, PvdA kon niet volwaardig deelnemen aan kabinet.”

5.09: Bos: Geen steun voor vertrek uit Uruzgan binnen kabinet. Geen erkenning feit dat er geen parlementaire meerderheid is voor verlenging Uruzgan. Geen zin om te zwartepieten (lees voorgaande alinea’s, RH). “Recht werd ons geweigerd te constateren dat er geen parlementaire meerderheid is voor langer verblijf Uruzgan”

5.17: Bos vindt niet dat hij deze week zijn hand heeft overspeeld.

5.18: Spin- en twitterkoning Jack de Vries: “CDA wilde bewegen op de inhoud, maar PvdA helaas niet op het proces. ”

5.19: Bos wil PvdA-leider blijven.

-Einde van dit verslag-

 1. 4

  Fijn dat er ook nog weblogs met een nachtredactie zijn! Dank u.
  Ik was al afgehaakt om 0.30 uur. Ik geloofde nog sterk in een 2e ministerraad, omdat Bos wel een erg groot risico neemt.

 2. 5

  @1: Ik denk dat een collega-redacteur dat al ingevuld heeft

  @2,3,4: Rond twee uur hield het journaal ermee op, nadat ze ongeveer iedere B-list politicus aan de telefoon hadden gehad (Mat Herben!). Dat was het lastigste moment om wakker te blijven. Vervolgens gloorde er hoop aan de horizon toen werd gemeld dat de politiek assistenten van de ministers opgetrommeld waren.

  Frits Wester was trouwens ongelooflijk vroeg met melden dat het kabinet was gevallen, bij radio 1 van de NOS (op tv met beeld van binnenhof) wisten ze er een half uur later pas van.