Breaking: Cyprus moet weer uit EU

vogeltjeEt voilá, een leuke binnenkomer. Koeltoer vs mooie vogeltjes? Ik zeg alvast: laat die vrolijke nachtegalen, zwaluwen en tjiftjafs rondfladderen en eet nog zo’n slappe dolma met kleffe rijst.

Elk jaar hopen ontelbare, in keurig afgebakende Noord-Europese natuurgebieden opgefokte zangvogeltjes de winter te overleven op een dieet van Afrikaanse insecten. Maar dan hebben ze één probleem: de Middellandse Zee. Over de breedte vinden onze blije hartendiefjes het ding wat nat, maar gelukkig liggen er een paar stapstenen in het water. Naast Gibraltar en de route om de Oost, langs Israël, houden miljoenen daarom een pitstop op de kleine Mediterrane eilanden, zoals Malta en Cyprus.

En daar worden ze vervolgens massaal afgeslacht. Iets met mistnetten, stokjes met lijm, frituurpannen en lokale horeca. Zogezegd cultuur. Tot nog toe niks aan de hand dus. Behalve dat Cyprus had beloofd netjes met de barbarie te stoppen als ze dan alsjeblieft ook mochten vegeteren op EU-geld. Klonk prima, dus in 2004 joinden de Cyprioten het elite-clubje dat tot nog toe iets kritischer is over Turkije. De grens ligt aldaar op ontkenning van de slacht van één miljoen Armeniërs. Waren het er iets meer: Turkije geen lid. Ietsjes minder: het Aziatische schiereiland mag zich Europa noemen. Historici buigen zich er nog over. We moeten een beetje schappelijk zijn. Zo ook Cyprus. ‘Een land een land, een woord een woord’ is voor internationale diplomatie natuurlijk wat al te stellig. Nee, ook hier netjes de grens op één miljoen lieve, onschuldige slachtoffertjes.

En is dat even pech hebben voor Cyprus: Birdlife International maakt net bekend dat die Ostro-Grieken dit jaar maar liefst 1,1 miljoen kleurige vederschatjes hebben kapot gemaakt. Brussels update: one down, 26 to go. Malta, you’re next!

 1. 1

  Farce.

  Erin komen is lastig, eruit geschopt worden is helemáál moeilijk. Zeker nu Cyprus, dankzij het ontbreken van een Europees constitutioneel verdrag (wat weggestemd werd in NL, Frankrijk en Ierland), gewoon met een veto een beslissing over het wel of niet wippen van Cyprus kan blokkeren.

  Was dat verdrag wel ingevoerd, dan had in principe tweederde van de EU-landen (en 65 procent van de EU-bevolking, vertegenwoordigd door hun regeringen) voor het schrappen van Cyprus als lid kunnen stemmen.

  Nu niet. Was dus toch handig geweest, dat verdrag…

 2. 3

  “Cyprus moet weer uit EU”

  Lijkt me ook wel ja. Het ligt niet eens in Europa. Dat was toch ook een reden om wat moeilijk te doen met Turkije (naast ontkenning van het bestaan van Koerden, onderdrukking van diezelfden, bezetting van de helft van Cyprus, gebrek aan democratie, incompatibiliteit met Europeanen en natuurlijk de onderbuik van bange Europeanen die nu al vinden dat er teveel Turken in de EU zitten)?